Felfedeztük Székelyföld legszínvonalasabb cukrászdáját, a csíkszeredai Málnát

A cukrászda teljes neve „Málna by Lengyel László Levente”, ami önmagában rokonszenves.

2024. 07. 31. 13:23
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Covid-időszakot leszámítva 1990 óta minden évben megrendezett Tusványosi Nyári Szabadegyetem nemcsak arra kiváló alkalom, hogy rég nem látott jóbarátokkal találkozzunk, remek előadásokat és koncerteket hallgassunk, jó borokat és izgalmas étkeket kóstoljunk az Agro-sátorban, valamint a Gasztro- és borudvarban, hanem arra is, hogy megismerjük a tábor földrajzi vonzáskörzetébe tartozó, Tusnádfürdőtől 20-30 vagy akár 40-50 kilométerre fekvő településeken működő fontosabb gasztronómiai egységeket.

A tusványosi tábor idején sikerült ellátogatni több ízben is Székelyföld talán legfontosabb gasztronómiai központjába, a Bálványos Resort szálloda éttermeibe (elég ha csak a legjobbról, a Forkról szóló beszámoló elérhetőségét illesztem ide), melyekkel egyedül Székelyudvarhely és Sepsiszentgyörgy felhozatala vetekedhet, a madéfalvi Amádéba, vagy a szovátai Pacsirtába s még hosszan sorolhatnám.

Idén több helyet is célba vettünk, egyet már abszolváltunk is Tusványos fele. Kellett ehhez némi jószerencse, mert a szóban forgó cukrászdának, a Málnának mindeddig nem vettük hírét. Ahogy a helyiek által Pengének nevezett tömbház felől a híres-neves Mikó-vár felé sétáltunk, bizalomgerjesztő fagyispult mellett haladtunk el. 

 

Szóba elegyedve a mögötte álló kedves, fiatal hölggyel, kérdésünkre, hogy csak fagyikat kínálnak, vagy van ilyen néven cukrászdájuk is, megtudtuk, hogy néhány lépésnyire találjuk az anyaintézményt. Belépve s megpillantva a süteménykínálatot, kétség nem fért hozzá, hogy megkóstolunk egyet-kettőt.

A cukrászda teljes neve „Málna by Lengyel László Levente”, ami önmagában rokonszenves. Belső-Magyarországon sem általános, hogy a cukrász-tulajdonos nevére vegye az üzletet, ez főleg az újhullámosok között ritka, egyetlen kivételként a Mihályi patisserie jut csak eszembe.

A nagy múltra visszatekintő hagyományos cukrászdák között persze akad több is, az Auguszt-tól a Bergmannig.

Némi világhálós kutakodással hamar kiderült, hogy a jeles szakember már gyermekkorában is élvezettel és örömmel segített a konyhában édesanyjának, s mindig is cukrásznak készült. Tanult külföldön, illetve Magyarországon is, de, mint elmondta a Nőileg magazin riporterének, autodidaktaként képezte magát leginkább.

Több, mint húsz évig dolgozott Székelyudvarhely talán legismertebb, s kétségkívül leghangulatosabb cukrászdájában, az Alexandrában (saját élménybeszámoló itt), mígnem a tavalyi évben novemberében megnyitotta saját cukrászdáját Csíkszereda szívében.

 

A parányi beltér igényes, elegáns, hangulatos. A hűtött belső vitrinben szemgyönyörködtető sütemények, a polcokon tartósabb termékek, kekszek, pogácsák, továbbá levendula. Nyáron kellemes, árnyas teraszt is működtetnek.

Magas minőségű, formára, ízre, állagra és komplexitásra a helyben megszokott szintet messze meghaladó süteményeket kínálnak, köztük sokféle tarte-ot és gyümölcsformába zárt mousse-okat, továbbá fagylaltokat, macaronokat, remek kekszféléket, valamint száraz sós készítményeket.

 

Mint megtudtuk, a tulajdonosnak saját kertje van Bikafalván, ahol a málnát, fekete ribizlit és levendulát termeszt, vélhetően ez is adta a névötletet. Különleges péksüteményeket is készítenek, mint például csokiba mártott, liofilizált málnával szórt „flat croissant”-t.

Mind emellé a helyi pörkölésű kávékon kívül többféle helyben készült limonádét és szörpöt kínálnak, mint megtudtuk, a saját termesztésű levendulából készült limonádé a legnagyobb sláger.

A kiszolgálás kedves, udvarias. Eszter, a pultos hölgy mindemellett kommunikatív is, ő ajánlotta fel, hogy szól a tulajdonosnak, aki, ha ráér kijön, amennyiben beszélgetni szeretnénk vele. Éltünk a lehetőséggel. A minőség iránt kőkeményen elkötelezett, a szakmájáért rajongó, céltudatos és nyitott ember ismertünk meg Leventében. 

Elmondta, hogy a legjobb alapanyagokkal dolgozik s bár ezt nem lehet megfelelően érvényesíteni az árakban, de inkább lehúzza rolót, mintsem, hogy engedjen a minőségből.

A fagylaltok közül a pisztáciás málnát kóstoltuk meg, mely kicsattanóan friss volt, természetes ízvilág uralta, állaga is megnyerőnek bizonyult.

 

A több tucat süteményből nem volt könnyű választani. A „Málna” névre hallgatót választottuk ki elsőre, benne tonkababos fehércsoki mousse, pazar málnazselé, mindez könnyű, vékony fehércsokiburokban, roppanós alapzaton. Legnyűgöző alkotás, jobb, mint bármi, amit a műfajban a Székelyföldön valaha kóstoltunk.

 

A meggyes csokis sütemény is átlag feletti volt, a csoki-mousse könnyed, magas minőségű alapanyagból készült, a meggyes réteget kevesebb zselésítő anyaggal is el tudnám képzelni, a kakaós-piskóta alap helyett is valami izgalmasabbat választanék. Mindazonáltal ez is kiemelkedő volt regionális szinten. Kóstoltunk egy málnás macaront is, ha már a Málnában voltunk ugye.Ez is csúcsminőséget képviselt.

Következtetésünk egyértelmű: itt a minőség iránti elkötelezettség nemcsak kreativitással, hanem magas szintű technológiai tudással és tapasztalattal találkozik.

A Málna Székelyföld legszínvonalasabb cukrászműhelye.

Toronymagasan és vita felett.

Nem mellesleg a tágan értelmezett Erdély szintjén is benne van a legjobb ötben.


Elérhetőségek:

Málna cukrászda

Csíkszereda, Majláth Gusztáv Károly u 6.

Honlap: https://web.facebook.com/mastermartipan/

E-mail-cím: [email protected]

Borítókép és fotók: Borbély Zsolt Attila

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.