A Covid-időszakot leszámítva 1990 óta minden évben megrendezett Tusványosi Nyári Szabadegyetem nemcsak arra kiváló alkalom, hogy rég nem látott jóbarátokkal találkozzunk, remek előadásokat és koncerteket hallgassunk, jó borokat és izgalmas étkeket kóstoljunk az Agro-sátorban, valamint a Gasztro- és borudvarban, hanem arra is, hogy megismerjük a tábor földrajzi vonzáskörzetébe tartozó, Tusnádfürdőtől 20-30 vagy akár 40-50 kilométerre fekvő településeken működő fontosabb gasztronómiai egységeket.
A tusványosi tábor idején sikerült ellátogatni több ízben is Székelyföld talán legfontosabb gasztronómiai központjába, a Bálványos Resort szálloda éttermeibe (elég ha csak a legjobbról, a Forkról szóló beszámoló elérhetőségét illesztem ide), melyekkel egyedül Székelyudvarhely és Sepsiszentgyörgy felhozatala vetekedhet, a madéfalvi Amádéba, vagy a szovátai Pacsirtába s még hosszan sorolhatnám.
Idén több helyet is célba vettünk, egyet már abszolváltunk is Tusványos fele. Kellett ehhez némi jószerencse, mert a szóban forgó cukrászdának, a Málnának mindeddig nem vettük hírét. Ahogy a helyiek által Pengének nevezett tömbház felől a híres-neves Mikó-vár felé sétáltunk, bizalomgerjesztő fagyispult mellett haladtunk el.

Szóba elegyedve a mögötte álló kedves, fiatal hölggyel, kérdésünkre, hogy csak fagyikat kínálnak, vagy van ilyen néven cukrászdájuk is, megtudtuk, hogy néhány lépésnyire találjuk az anyaintézményt. Belépve s megpillantva a süteménykínálatot, kétség nem fért hozzá, hogy megkóstolunk egyet-kettőt.
A cukrászda teljes neve „Málna by Lengyel László Levente”, ami önmagában rokonszenves. Belső-Magyarországon sem általános, hogy a cukrász-tulajdonos nevére vegye az üzletet, ez főleg az újhullámosok között ritka, egyetlen kivételként a Mihályi patisserie jut csak eszembe.
A nagy múltra visszatekintő hagyományos cukrászdák között persze akad több is, az Auguszt-tól a Bergmannig.
Némi világhálós kutakodással hamar kiderült, hogy a jeles szakember már gyermekkorában is élvezettel és örömmel segített a konyhában édesanyjának, s mindig is cukrásznak készült. Tanult külföldön, illetve Magyarországon is, de, mint elmondta a Nőileg magazin riporterének, autodidaktaként képezte magát leginkább.