A tusványosi tábor a nyár egyik legnagyobb Kárpát-medencei rendezvénye. Szabadegyetem és kulturális fesztivál egyszerre. A hivatalos honlapon tartalmas összefoglalót olvashatunk az eddigi harminchárom évéről, mely azoknak különösen érdekes lehet, akik a kezdetektől visszajárnak ide. Számunk talán eléri a százat. De azoké, akik két-három alkalommal is megfordultak Tusványoson, s vélhetően nem utoljára, alighanem tízezres nagyságrendű.
Hadd idézzem a programkínálat az infrastruktúra és mobilizálóképesség tekintetében egyaránt tapasztalható fejlődést jól érzékeltető bevezető soraiból a mai helyzetre vonatkozó részt: „Ma már 47 szervezettel szervezzük partnerségben, jelenleg 25 előadói sátor működik, több, mint ötezer az állandó táborlakók száma.
Naponta több mint 16 ezer tusványosozót fogad be a völgy. 29 év alatt, amíg 8,52 köbkilométernyi víz folyt le az Olton, számtalan résztvevő, összesen 104 zenekar nagyszínpadi fellépésén csápolhatott 301 óra koncertezés során.
Orbán Viktor eddig 28-szor volt Tusványoson, és valószínűleg ez idő alatt ő is megkóstolta – bár erre hivatalos adatunk nincsen – az évenként átlagosan 400 hektoliternyi elfogyasztott sör valamelyikét. A Kárpát-medencében valahol pedig él egy olyan házaspár, akik Tusványoson ismerkedtek meg, és a gyerekük már a szervezőcsapat tagja.” (Érdemes elolvasni a teljes bemutatkozót!)
A politikai dimenziókról részletesen szóltam csütörtökön, vegyük most górcső alá a gasztronómiai kínálatot.
A tábor 1997-es Tusnádfürdőre költözése óta éppen annyira slágerétele a lángos, a miccs és a kürtős kalács, mint a lángos, a hekk és a fagyi a balatoni nyaralásoknak.
A miccs a román konyha jövevényfogása e tájon, akárcsak a pacalleves, de mindkettőnek elsöprő a népszerűsége, nemcsak az erdélyi románok, hanem a magyarok között is, legyen szó anyaországi, más elszakított területekről érkező vagy helyben élő nemzettársakról.

Tusványoson korrekt alapanyagból, faszénparázson sütik a miccset, többnyire nagy rutinnal, így e fogás adja azt az élményt, ami tőle elvárható.
A kürtöskalács is faszénparázson készül, hagyományos recept szerint.