A tusványosi tábor gasztronómiai kínálata sokszínű, mint egy mezei virágcsokor

Tusványoson korrekt alapanyagból, faszénparázson sütik a miccset, többnyire nagy rutinnal.

Borbély Zsolt Attila
2023. 07. 23. 13:41
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tusványosi tábor a nyár egyik legnagyobb Kárpát-medencei rendezvénye. Szabadegyetem és kulturális fesztivál egyszerre. A hivatalos honlapon tartalmas összefoglalót olvashatunk az eddigi harminchárom évéről, mely azoknak különösen érdekes lehet, akik a kezdetektől visszajárnak ide. Számunk talán eléri a százat. De azoké, akik két-három alkalommal is megfordultak Tusványoson, s vélhetően nem utoljára, alighanem tízezres nagyságrendű. 

Hadd idézzem a programkínálat az infrastruktúra és mobilizálóképesség tekintetében egyaránt tapasztalható fejlődést jól érzékeltető bevezető soraiból a mai helyzetre vonatkozó részt: „Ma már 47 szervezettel szervezzük partnerségben, jelenleg 25 előadói sátor működik, több, mint ötezer az állandó táborlakók száma. 

Naponta több mint 16 ezer tusványosozót fogad be a völgy. 29 év alatt, amíg 8,52 köbkilométernyi víz folyt le az Olton, számtalan résztvevő, összesen 104 zenekar nagyszínpadi fellépésén csápolhatott 301 óra koncertezés során. 

Orbán Viktor eddig 28-szor volt Tusványoson, és valószínűleg ez idő alatt ő is megkóstolta – bár erre hivatalos adatunk nincsen – az évenként átlagosan 400 hektoliternyi elfogyasztott sör valamelyikét. A Kárpát-medencében valahol pedig él egy olyan házaspár, akik Tusványoson ismerkedtek meg, és a gyerekük már a szervezőcsapat tagja.” (Érdemes elolvasni a teljes bemutatkozót!)

A politikai dimenziókról részletesen szóltam csütörtökön, vegyük most górcső alá a gasztronómiai kínálatot.

A tábor 1997-es Tusnádfürdőre költözése óta éppen annyira slágerétele a lángos, a miccs és a kürtős kalács, mint a lángos, a hekk és a fagyi a balatoni nyaralásoknak. 

A miccs a román konyha jövevényfogása e tájon, akárcsak a pacalleves, de mindkettőnek elsöprő a népszerűsége, nemcsak az erdélyi románok, hanem a magyarok között is, legyen szó anyaországi, más elszakított területekről érkező vagy helyben élő nemzettársakról. 

A szerző felvétele

Tusványoson korrekt alapanyagból, faszénparázson sütik a miccset, többnyire nagy rutinnal, így e fogás adja azt az élményt, ami tőle elvárható. 

A kürtöskalács is faszénparázson készül, hagyományos recept szerint. 

A szerző felvétele

A világot meghódító székely gyökerű ínyencségről többek között Molnár B. Tamás és Bittera Dóra forgatott remek kisfilmet Székelyföldön, érdemes megnézni. 

Több standnál is lehetett kürtőst kapni, mi a csatószegi, liofilizált málnába forgatott változatot kóstoltuk idén. A málna savassága jól egyensúlyozta a kalács egyébként sem eltúlzott édességét. A házikójukat székely és magyar zászlóval ékítő csatószegi csapattól vettük a sajtos-tejfeles lángost is. 

A szerző felvétele

A sajtot külön is megkóstoltam, helyinek tűnt s nem valami nagyipari kommersz terméknek. A lángos tésztájával is meg voltunk elégedve. 

A szerző felvétele

A miccs sem maradt ki a műsorból, a Tamási Áron Agro-sátorban kóstoltuk egyik nap, ahol Székelyföld egyik legnevesebb séfje, Szőcs Előd vezette a gasztroszekciót. A kolozsvári Via konyháján edződött jeles konyhafőnökről szóltam két csíkszeredai bisztró, a Platz dining és a Rubiq kapcsán. 

A tábornak üde színfoltját képezik a „street food forradalom” Erdélybe való begyűrűzése óta a hotdog helyi variációitól a ropogós bundában sült csirkeszárnyakon át hamburgerig terjedő spektrumot lefedő food truckok. 

A legtöbb látogatót a több rendezvényről, leginkább városnapokról ismerős lacikonyhák lakatják jól, melyek üzemeltetői hosszú ideje a nagyszínpadnak is otthont adó focipályán verik fel a sátrukat. 

A szerző felvétele

Két sepsiszentgyörgyi cég, a Székely csárda és a Csülökkirály standja előtt koncertek alkalmával hosszú sor kígyózik, pedig a népes stáb igen szorgalmasan, fürgén teszi a dolgát. 

A szerző felvétele

A főként sertésből és csirkéből készülő rántott és sült húsok mellett a Csülökkirály kínált többek között puliszkát, salátás csülkös bablevest, pacalcsorbát, vele szemben a Székely csárda standjánál füstölt, majd sült csirkecombot, illetve kukoricadarába forgatott sült pisztrángot is ehettünk. 

2019 óta gasztroudvar is működik a táborban, idén a Páva étterem és a magyar borokra összpontosító Crush borbár házikóival találkozhattunk e szegletben, mely közel esett a Kriza János „sátorhoz”, egyes időszakokban autentikus népzene kísérte falatozásunkat. 

Székelyudvarhely legjelentősebb éttermének csapata a legjellemzőbb székely fűszerekről (csombor, lestyán, tárkony) elnevezett három házikóban különböző ételeket készített a Gourmet fesztiválról ismert módszertannal, a fogásokat a helyszínen hozva készre. 

(A székely anyaváros másik kulináris oázisa a Schwarz, ők más műfajban utaznak, a nemzetközi fúzió a profiljuk, színvonalban nem maradnak el a Páva mögött. Azért bátorkodtam a Pávát nevezni a legjelentősebbnek, mert a Szarvadi Lóránd és Téglás Zsuzsa tulajdonában álló bálványosi turisztikai komplexum éttermei mellett ők gyakorolják a legnagyobb hatást az erdélyi szakmára, nemcsak a permanens kísérletezéssel, régi-új alapanyagok használatba vételével, hanem a Taste of Transylvania nevű rendezvényen keresztül is. 

A Páva-szortimentből kóstoltam a Gourmet kapcsán már megénekelt füves levest, itt is hozta a formáját, akárcsak a korábban még nem kóstolt töltött paprika. 

A szerző felvétele

A töltött káposzta is remek volt, mondanom sem kell, hogy az erdélyi, paprikamentes változatot készítették. 

Jellegzetes erdélyi, örmény gyökerű különlegesség a huruttal készült angadzsabur-leves, amit ezúttal nem kóstoltam, megtette helyettem Varga Csaba hegymászó barátom, aki dicsérte a fogást. 

A szerző felvétele

A pontytepertő remek volt, friss halból készült rendelésre, kiválóan hőkezelték, háromszor is megkóstoltam különböző napokon, hozta minden alkalommal a stabil minőséget.

A szerző felvétele

A táborban több borkóstolón is részt vehetett az érdeklődő közönség, jómagam Balla Géza, a Kárásztelek pince, valamint Légli Ottó kóstolóját abszolváltam. Hadd idézzem utóbbi jeles balatonboglári borász idevágó metaforáját. Szerinte a magyar borászat olyan, mint egy mezei virágcsokor, ami a sokszínűségétől szép. Nos, e metafora tökéletesen érvényes Tusványos gasztronómiai felhozatalára is.

Borítókép: A paprikamentes töltött káposzta (A szerző felvétele)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.