Színvonalas, igényes, ízig-vérig magyar – Patrióta étterem

Egy kiváló hely, ami akár kisebb kitérőt is megérdemel, ha az ember a Viharsarokban jár.

Borbély Zsolt Attila
2021. 05. 10. 13:12
null
A képek a szerző felvételei
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gyula a legszerethetőbb magyar kisvárosok egyike. Egyedi, meghitt hangulata van, a várost átszelő élővízcsatorna, azt átszelő hidacskák, a 100 éves cukrászda, a Petőfi utca és környéke, a szépen helyreállított monumentális vár hamar rabul ejtik az idelátogatót.

Egyben a legszerencsésebb városok egyike, hiszen a román imperalizmus étvágya kis híján bekebelezte, a határ ott húzódik mellette. Kedvelt üdülőcélpontja az őket összekötő vasútvonal miatt elcsatolt határmenti, száz éve román uralom alatt álló városok, Temesvár – Arad – Nagyszalonta – Nagyvárad lakosságának. Nemcsak a megmaradt magyarság, de a románok is előszeretettel járnak át Gyulára, legfőképpen a hatalmas városi strand csábításának köszönhetően, de számottevő vonzerőt jelent a kolbász- és pálinkafesztivál, valamint a gasztronómia kínálat is.

A település toronymagasan legjobb étterme a szakmai kiadványok (Gault Millau kalauz 2012-2017, Dining Guide Top 100) illetve saját tapasztalataim szerint is a Patrióta. Első ízben több mint tíz éve, 2010 nyarán jártam itt, s mivel Aradhoz legközelebb – konkrétan 70 kilométerre – eső két anyaországi város Makó és Gyula, azóta nagyjából évente ellátogattunk hozzájuk.

Lenyűgöző volt látni azt fejlődést, melynek során a konyha több nagyságrendet ugrott, s amit az imént említett nemzetközi kalauz is visszaigazolt. 2012-ben az átlagnak megfelelő 8 pontjuk volt, ami fokozatosan emelkedett, mígnem 2016-ban 12 ponttal büszkélkedhettek, amit a következő évben is megőriztek. 12 pont egyébként már országos élvonalat jelent, minden egyes pont egy nagyságrendet jelöl: egy 9 pontos étterem markánsan, érezhetően jobb egy 8 pontosnál, és gyengébb egy tízpontosnál. Ilyen hihetetlen fejlődési ívet azonos séffel egyetlen étterem írt le legjobb tudomásom szerint, éspedig a Békéscsabán működő „Kisvendéglő a Hargitához.”

A képek a szerző felvételei

A Patrióta egy vendéglátásra született házaspár, Nyári Katalin és Csiszér Árpád vendéglője. A férj a konyhán, a feleség a vendégtérben dolgozik. A modell több, mint tíz éve remekül működik, mint a lélek és szellem szimbiózisa.

A kiszolgálás kedves, közvetlen, szívélyes, figyelmes, udvarias, felkészült a legapróbb részletekig. A várakozási idő a szokásosnál hosszabb is lehet, de kérdésre erről pontos tájékoztatást kapunk.

A konyha kreatív, izgalmas. A „progresszív” szó nem cseng barátságosan a konzervatív fülnek, mert a magukat e jelzővel ellátó politikai erők jelenleg az abnormalitást igyekeznek kötelezővé tenni az egész világon, lásd BLM, gender-őrület, mesterséges faj- és kultúrakeverés stb.. De eredeti értelmében – mint például ahogy progresszív rocknak nevezzünk a műfaj legjavát a Yestől az Emerson Lake and Palmeren keresztül a Colosseumig – ez bizony progresszív magyar konyha, a „hagyomány és evolúció” eszmeiségének jegyében, mely a régió alapanyagaira és ízeire alapoz. A séf jól használja a hagyományos és a modern konyhatechnológiákat egyaránt, a régi ízeket vagy átértelmezve, nagy igényességgel, szép tálalással prezentálja, vagy csavar nélkül, minőségi alapanyagból, odafigyeléssel elkészítve. Az állandó étlapon a klasszikus magyar ételek dominálnak a hortobágyi palacsintától a csülkös pacaltól, a napi ajánlatban inkább nemzetközinek mondható fogások. A borlap szűk, de jól összeválogatott, gyakran változó. Tartanak minőségi pálinkákat és kézműves söröket.

A beltér otthonos, hangulatos, patinás. Az asztalon gyertya ezüst tartóban, hajópadló, sok pácolt fa, az egyik polcon kitűnő gasztronómiai kiadványok, amiket a vendég böngészhet. A napi ajánlat fekete táblára fehér krétával felírva. Nyáron kellemes teraszt üzemeltetnek, mely a város egyik legszebb részére néz.

Az árak a minőséggel egybevetve kedvezőek.

Fogadófalatunk jó ízű, szaftos kacsa- és csirke rillette volt, ízre-állagra egyaránt kitűnő házi kenyérrel. Ezt a séfüdvözlet követte: esztétikus pohárkában szűrt paradicsomlé, benne kézműves kecskesajt-kocka, koktélparadicsom-cikk, mellette kenyérkockán jó ízű, koncentrált paradicsomlekvár. Látványra is megnyerő, remek kezdés. Rendeltünk kovászolt bablevest, tárkonnyal, érlelt kacsamell-sonkával, ötletes, izgalmas, kellemesen savanykás hideg levest kaptunk. Ízlett benne a roppanós zöldbabbetét és a házi jellegű kiváló kacsasonka. A borjúhúsos házi tészta, rókagombával és pesztóval jó ízű, jó állagú, szépen tálalt főétel volt. Az „Alternatív” brassói a legjobb hústányérok egyike, amivel az elmúlt negyed évszázadban találkoztam. A sertésszűz tökéletes, belül rosé, kívül szépen pirult, fűszerezése eltalált, kitűnő a pirított krumpli-köret is. A fogásnak a marinált hagymák és zöldparadicsom, továbbá a konfitált fokhagyma s végül a kiváló pecsenyemártás külön izgalmat adtak. Ritka, hogy egy ételt ugyanott kétszer is megrendeljek, de ennek nem tudtam ellenállni.

A Patrióta kiváló hely, akár kisebb kitérőt is megérdemel, ha a Viharsarokban járunk. Facebook oldalukon május 8-án jelent meg az örömteli hír, miszerint „túl egy éttermi ráncfelvarráson, konyhai felújításon, gépesítésen és rengeteg fejlesztésen” újranyitottak.

Elérhetőségek:

Patrióta étterem

Gyula, Kossuth utca 3.

Telefonszám: +36 30 604 2304

Honlap: https://www.facebook.com/Patrióta-Gyulai-Kisvendéglő-395088363897584/

E-mail-cím: [email protected]

Kiemelt kép: A szerző felvétele

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.