Agyondicséri teljesítményét Egervári segítője

A válogatott többet futott a Bayernnél s jobban passzol Romániánál. Egervári Sándor exsegéde értékelt.

BuL
2013. 11. 22. 11:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az 1–7 két hőse, Bánfi János korábbi volt védőjátékos és Halmai Gábor szűrő már megnyilatkozott a magyar foci betegségének, súlyos lemaradásának okairól. A pénteki Nemzeti Sportban Kenyeres Imre, Egervári Sándor nemrég távozott szövetségi kapitányának jobbkeze kért szót, hogy elmondja, a helyzet nem is olyan rossz, mint ahogy mindenki látja – amondó, a magyar válogatott játékosai többet futnak, mint a a BL-győztes Bayern München labdarúgói. De mit tudunk meg tőle még?

Először is 2010 és 2013 között a magyar válogatott fejlődése megkérdőjelezhetetlen, „a számok nem hazudnak”.

– Szeretném, ha nem kizárólag a bukaresti és az amszterdami kudarc alapján ítélnék meg a válogatott elmúlt három évi teljesítményét – adja meg a felütést Kenyeres Imre, aki szerint 2010-ben azt a célt tűzték ki az MLSZ-szel, hogy jusson ki a válogatott a 2016-os Eb-re. Sokan persze úgy emlékeznek, hogy már a 2012-ig vezető selejtezősorozatnál cél volt a versenyképesség a csoportmásodik helyért, ezt követően pedig nyilván nem az egy helyben toporgás volt a célkitűzés a 2014-es vb előtt.

Kenyeresék az európai felzárkózás reményében először annak néztek utána, futnak-e eleget a játékosok, mert a kritika gyakran épp ezzel kapcsolatos. A legrosszabb eredményt a 2010-es, Moldova elleni selejtező produkálta 117 kilométeres összteljesítménnyel a nemzeti együttes, ezek után 10 meccsig csak jobb eredmények születtek. Más kérdés, hogy azt az összecsapást megnyerte a válogatott (2–1), sok más esetben, amikor jóval többet futottak Komanék, kikaptak. Kenyeres egyenesen büszke rá, hogy a válogatott meccsenkénti 120-121 kilométeres futómennyisége láthatóan több, mint a Bayerné (118,8 km) és a Dortmundé (117,9). „Hogy ki hová fut be, mennyit fut a labdával vagy anélkül, továbbá milyen tempóban fut, azt nem” mérték Kenyeres stábjában, vallja be a segítő.

Kenyeres Imre, feltéve magának a kérdést, hogy akkor mégis hol vagyunk lemaradva, erre jutott: „Beleástuk magunkat az UEFA által minden rangos világverseny után kiadott szakanyagokba, amelyek a tapasztalatok rögzítése mellett sugallták, milyen irányba halad tovább a futball.” A 2010/11-es BL-sorozatból végre levonták a következtetést, hogy a 10 legjobban futó csapatból 8 kiesett a nyolcaddöntő előtt, miközben a nyolcaddöntősök 22 százalékkal passzoltak jobban a kiesőknél. Ebből pedig arra jutottak, hogy „a sok futásra épülő labdabirtoklást és támadásvezetést kell erőltetnünk, lehetőleg úgy, hogy a legtöbb támadást lövéssel fejezzük be”. Szerinte arra kellett fókuszálniuk, hogy náluk legyen a labda, abból „nem lehet baj”. (Hogy az Inter úgy nyert 2010-ben BL-t, hogy átlagban 46 százalékban volt nála a labda egy meccsen, Kenyeres tudja, de nem von le belőle semmilyen következtetést a korábban mondottak ismeretében.)

Egervári segítőjének következő megfigyelt játékeleme a passzok hatékonysága volt, amiben szintén történt előrelépés, és bár szintén megemlíti, hogy a két legrosszabb hatékonysággal „passzolós” meccs a csehek elleni idegenbeli és a törökök elleni itthoni volt – mindkettőt megnyerte a magyar válogatott –, ebből sem von le következtetést.

De akkor mi volt szerinte a gond? „Véleményem szerint leginkább egy perc, illetve egy durva játékvezetői tévedés.” Ezzel Kenyeres egyértelműen az itthoni magyar–románra (2–2) utalt, amihez még hozzátette a bukaresti, szégyenteljes 0–3-t. „Nem igaz, hogy a csapat lélektelenül futballozott volna. Döntő helyzetekben hibáztunk, de a játékosok nyerni akartak.” Ezt alátámasztandó megint számokat citált – no, nem az eredményjelzőn láthatóakat: 82–81-re mi nyertük a jó passzok százalékarányát az összes passzhoz képest, s csak 4 százalékkal maradtunk el labdabirtoklásban. A kapura lövés volt az, amiben gondjaink adódtak Bukarestben (a kaput eltaláló lövések aránya: 7–1 oda).

„Tiszta lelkiismerettel állunk fel a kispadról” – összegez Kenyeres Imre, aki szerint bár felállt a szakmai stáb a két súlyos vereség után, „a három év eredményei megmaradnak”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.