Rio felé éppen félúton: a vízen nagyon megy nekünk

A két olimpia között versenyzőink az idei világversenyek alapján összességében tartják a londoni pozícióikat.

2014. 10. 16. 3:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ami az esztendő hátralevő részét illeti, az asztanai súlyemelő-világbajnokságon nem lehetnek vérmes reményeink, inkább a csedzsui női ökölvívó-vb-n; s ne feledjük, a hölgyek már az olimpiai ringben is aprítják egymást. Decemberben az úszók dohai rövidpályás világbajnokságát nem ötkarikás-szemüvegen keresztül nézzük, a magyar–horvát közös rendezésű női kézilabda-Eb-t ellenben nagyon is, hiszen a győztes kvalifikálja magát az olimpiára. Rióba eddig két versenyzőnk jutott ki: a sportlövő Sike Renáta az idei granadai vb-n a sportpisztolyosok között szerzett bronzérmével, a vitorlázó Berecz Zsombor pedig a santanderi vb-n a finndingi hajóosztályban elért tizenötödik helyével.

Maradjunk is a vízen, hiszen augusztusban a moszkvai kajak-kenu vb-n versenyzőink az olimpiai számokban három aranyat, egy ezüstöt és két bronzot lapátoltak össze. Nyert Kozák Danuta (K–1 500), a Szabó Gabriella, Csipes Tamara kettős (K–2 500) és a Szabó, Kozák, Kárász Anna, Vad Ninetta négyes (K–4 500), második lett a Vasbányai Henrik, Mike Róbert duó (C–2 1000), harmadik Vajda Attila (C–1 1000) és a Kammerer Zoltán, Tóth Dávid, Kulifai Tamás, Pauman Dániel négyes (K–4 1000). Előtte a brandenburgi Eb-n női szakaszunk ugyanígy szállította ezt a három aranyat, sőt Kozák még 200-on győzött, és itt Vasbányaiék is nyertek. Mint ismert, az olimpiai bajnok Dombi Rudolf – Kökény Roland duó (K–2 1000) felbomlott, s a már 38 éves Kökény új társával, Hufnágel Tiborral ötödik lett a vb-n. Három olimpiai bajnokunk, Janics Natasa, Kovács Katalin és Fazekas Krisztina ezt a szezont kihagyta, de már készül a jövő évire, így gyengébbek aligha leszünk.

Bízzunk abban, hogy ez vívóinkra is igaz, mert különben náluk nagy baj lenne. A kazanyi vb-n csupán egy magyar érem született, az is csak bronz lett a férfi kardcsapatok versenyében, amely Rióban nem lesz műsoron. Női párbajtőrcsapatunk negyedik helye vállalható, az olimpiai bajnok Szilágyi Áron (kard) és a világranglista-vezető Szász Emese (párbajtőr) ötödik helye egyéniben úgyszintén, a címvédő férfipárbajtőr-csapat nyolcadik helye már semmiképp sem. Rédli András Eb-aranya azért némileg kozmetikázza a halovány szereplést.

Nanningban a torna-vb-n olimpiai bajnokunk, Berki Krisztián a tavaszi Eb-ezüstje után visszaült a trónra, lólengésben parádés gyakorlattal rukkolt ki, s ahogy mondja, kellett a lelkének ez a győzelem. Így lehet ezzel sérülései után a birkózó Bácsi Péter is, aki a taskenti vb-n és a vantaai Eb-n is első lett a kötöttfogás 80 kilogrammos súlycsoportjában – bánhatjuk, hogy ez nem olimpiai kategória. Lőrincz Tamás a 66 kilogrammban, öccse, Viktor 85 kilogrammban viszont olyan súlycsoportban nyert vb-bronzot, amely Rióban is műsoron lesz, s a báty a finnországi kontinensviadalon győzött 71 kilogrammban.

Cselgáncsban már javában benne vannak a pontgyűjtésben a versenyzők, s év elején még ki hitte volna, hogy október közepén válogatottunkból majd a 20 éves Tóth Krisztián lesz a legjobb pozícióban? Harmadik a világranglistán, köszönhetően annak, hogy a 90 kilogrammban előbb bronzérmet szerzett az Eb-n, majd ezüstöt a cseljabinszki vb-n. A montpellier-i kontinenstornán nem mellékesen Csernoviczki Éva megvédte a címét, és négy bronzunk is lett.

A sportlövészet idei történéseiből Sike Renátáról már szóltunk, de említsük meg Miskolczi Juliannát is, aki a moszkvai Eb-n légpuskában aranyérmes lett. Kár, hogy a vb-t elpuskázta, így a kvótát máshol kell megszereznie.

Öttusában a székesfehérvári Eb-n, majd a varsói vb-n egyaránt magyar sikert hozott a férfiak csapatversenye, de olimpiai megközelítésből be kellett érnünk Kasza Róbert vb-negyedik helyével.

Vízilabdában a budapesti Eb-n férfiválogatottunk ezüst-, a női bronzérmes lett, és úszásban is csak Eb-t rendeztek, Berlinben, ahonnan válogatottunk 17 érmet (5 aranyat, 6 ezüstöt és 6 bronzot) hozott haza. Valamennyi aranyunk olimpiai számban született: Hosszú Katinka (200 vegyes, 400 vegyes, 100 hát), Cseh László (200 vegyes) és Verrasztó Dávid (400 vegyes) állt a dobogó tetejére. Gyurta Dániel ezúttal nem mérette meg magát fő számában, 200 mellen, másik londoni hősünk, Risztov Éva pedig másodikként zárt a nyílt vízi 10 kilométeren.

Olimpiai bajnokaink közül Pars Krisztiánt hagytuk a legvégére, neki is az Eb volt az év fő versenye, és ő Zürichben újra megnyerte a kalapácsvetést. S mivel az atlétikában ebben a számban Európa jelenti a világot, tőle többet idén amúgy sem várhattunk volna.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.