Hosszú Katinka-világcsúcs és -arany, Cseh-bronz

Hosszú Katinka világcsúccsal nyerte a 200 méteres női vegyes döntőjét, Cseh László bronzérmes 50 méter pillangón, zsinórban hetedik vb-jén dobogós.

2015. 08. 03. 14:32
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két magyarért szoríthattunk a vizes-vb második úszódöntős napjának délutánján, és az ígéretét mindenki betartotta, érmet termett mind Cseh László, mind Hosszú Katinka munkája.

Előbb Cseh László vetette magát az 50 méteres férfi-pillangóúszás döntőjének küzdelmeibe, és rossz rajt után fantasztikus tempóban a dobogóig csapott fel. Részletek alábbi, percről percre frissült tudósításunk 17.20-as bejegyzésében, itt olvasható Cseh László nagy sportemberi nyilatkozata is, van miben reménykedni még vele kapcsolatban, látni fogjuk pillangón még 100-on és 200-on, valamint egy vegyes távon is. Hetedik vb-jén érmes zsinórban, ez fantasztikus teljesítmény!

Hosszú Katinkára pedig nincsenek jelzők Elbírta a terhet, hogy ő volt a 200 méter női vegyes első számú esélyese, ezért eldobta az éremmel kecsegtető 100 méter hátat is, és megérte: nagy álmát, a világcsúcsot is megkaparintva, ellenfeleinek esélyt sem hagyva nyerte a számot, 3 századdal volt jobb Ariana Kukors 2009-es, szuperdresszes idejénél. Őt is látjuk még különféle számokban. Győzelme után elsírta magát, biztosan nem volt ezzel egyedül.

Részletek a 17.59-es bejegyzésnél, ő – nyilatkozata szerint – innentől már lazán fog úszni.

A magyar küldöttség Kazanyban egy arannyal, egy ezüsttel és egy bronzzal máris az éremtáblázat legjobb tíz nemzete között van az úszóversenyeken. Emlékezhetünk, Olasz Anna 25 kilométeren szerzett ezüstöt.

19.00: Cseh László az MNO-nak:

Úgy álltam oda, hogy akár Florent Manadou-t is megverem, végül így sikerült. Úgy érzem, hogy ez az 50 pillangón szerzett bronz egy meglepetésérem, egyben egy kirándulás volt. Ha 24 másodperc alatti első ötvenem lesz, akkor az jó jel a további számaim előtt. Eddig az volt a baj, hogy lassabban kezdtem, most látszott, hogy ebben tudok fejlődni. Az igazi próba a 200 pillangó lesz.

18.03: Hosszú Katinka az M4-nek:

Mondhatjuk azt, hogy sikerült a világcsúcs, de álmodni sem mertem róla, majdnem meghaltam, annyira küzdöttem. Három századdal, közelében sem volt ennek senki. Igazából mindegy, mi jön, most már örömből fogok úszni.

17.59: AZ ARANYFUTAM: tökéletes a rajt. 50 pillangó után elsőként fordul, verve a brit O’Connort és a többieket. Hátban még jobban elmegy! A világcsúcs piros vonalával versenyez. Három tizedes világcsúcsrészidő féltávnál. És az utolsó 50 méter, egy testhossz előny: 67 századot ad a világcsúcs részidejének 150-nél! Óriási győzelem! VILÁGCSÚCS 2:06,12, három századdal jobb a szuperdresszes, 2009-es világcsúcsnál, ami Ariana Kukors nevéhez fűződik!

17.58: Katinka legnagyobb ellenfele a világcsúcs lehet (59,24, Ariana Kukors szuperdresszben), amennyiben minden a papírforma szerint alakul...

17.55: Jönnek a 200 m női vegyes résztvevői, a két Európa-csúcsot úszó Hosszú Katinkával (4-es pálya) és a 8-as pályán Je Si-vennel, aki nyilván az olimpiára gyúr...

17.51: A 200 m férfi gyors második középdöntőjénél tartunk... Szun Jang, Ryan Lochte, Chad Le Clos, micsoda nevek... Ryan Lochte az idei legjobb idővel (1.45,36) veri a mezőnyt.

17.45: Bernek Péter Nem jutott a 200 méter férfi gyors középdöntőjébe (csak a 36. legjobb időt úszta), ez a két futam jön most, még Katinka előtt. 200 férfi gyorson egyébként Kozma Dominik indult volna, de ő sérült, így ugrott be a helyére a második számú magyar ezen a távon.

17.43: Az uszodában már ott van Gyárfás Tamás MÚSZ-elnök, aki bejelentkezett a 200 m női vegyes éremátadójára... Hosszú Katinka 17.54-kor úszik.

17.40: Sós Csaba mesteredző az M4-nek Cseh László friss vb-bronzáról (50 m pillangó):

A világon Cseh Laci úszik a leggyorsabban pillangót, az biztos. Látszik, hogy ezt az 50-et kalandozásként kezelte. Az új edzővel ez volt az első fellépése, ez a szokásosnál is nagyobb feszültséget is hozott rá...

17.33: Véget értek a 100 m női hát középdöntői, a visszalépett Hosszú Katinka nélkül. Lássuk a döntőbe jutottak listáját! (Hosszú kényelmesen döntős lenne délelőtti idejével...)

17.29: Cseh László az M4-nek:

Nagyon örülök a bronzéremnek, tegnap persze jobban ment az úszás, a rajt is javult. Az 50 pillangó nekem kirándulás. Igazából 50 méteren még döntő közelében sem voltam, 100 és 200 a lényeg, nagyon jó formában vagyok. Úgy gondolom, jól megy a pillangóúszás, gyorsnak érzem magam most. Új motivációkat találtam.

17.27: A 100 m női hát középdöntői jönnek, utána jön a 200 méteres férfigyors két középfutama, majd Hosszú Katinka.

17.20: Rajt! Egyetlen hossz. Cseh László közepesen-rosszul rajtol, jó tempóban megy, hosszan nyúl be, HOLTVERSENYBEN VILÁGBAJNOKI BRONZÉRMES! 23,15 az ideje, délelőttijével ezüstérmes lett volna. Cseh László 2003 óta minden világbajnokságon szerzett érmet. (Célidejével akár aranyérmes is lehetett volna, de ne bánkódjunk! Gratulálunk!)

17.17: Kezdünk!

17.11: Hamarosan jön Cseh László az 50 méteres férfi-pillangóúszás döntőjében. 23,06-tal jutott döntőbe úgy, hogy jó volt a benyúlása, de rossz a rajtja. Várakozás: 23-on belüli idő és érem, ő és az edzője mondja. 22 századdal maradt el ideje a francia Florent Manaudouétól (22,84), aki mellette, a 4-es pályán úszik majd, Lacié a 3-as. Bár 50-en nem nagyon van idő oldalra pillantgatni.

17.08: A második középdöntőt (100 méter női mell) Julija Jefimova nyerte, a döntős startlista alább (Jessica Hardy kiesett).

17.04: Jön a második középfutam az amerikai Jessica Hardyval és az orosz Julija Jefimovával, utóbbi úszta a legjobbat az előfutamok során, Barcelonában 50-en és 200-on győzött, a 100 méteren most próbál vigaszt találni, persze ha bejut.

17.02: 100 méteres női mellúszás, első középdöntő: simán nyer az 1997-es születésű litván Ruta Mejlutyte.

17.00: Megint hölgyek jönnek, 100 méter mellen. Nincs köztük Sztankovics Anna, aki csak a harminckettedik időt úszta délelőtt.

16.54: A férfi 100 m hát második középdöntője jön. Larkin és a francia Lacourt biztosan kontrollálta a futamot. Lássuk a majdani döntő rajtlistáját...

16.48: Jön lazításképp két szám két-két középdöntője, először a 100 méter férfihát kettője, nincs magyar. Az elsőben úszik Matt Grevers, 53,21-gyel került ide, de a címvédőé csak a második legjobb idő, hisz a második futamban úszik majd az egyetlen, aki délelőtt 53 alá ment, az ausztrál Mitchell Larkin.

16.43: 50-nél papírformasorrend, 100-nál megnőtt a különbség, Sarah Sjöström egy tizedet javítva saját vasárnapi világcsúcsát világbajnok a csinos svéd úszó. Az új csúcs tehát 55,64. Pedig még a benyúlás sem volt túl jó. Megint nem jutott senki még csak 57 másodperc alá sem rajta kívül.

 

16.39: A 100 méter női pillangó döntője jön. Sarah Sjöström (világcsúcstartó) és Jeanette Ottesen között dőlhet el, előbbi persze esélyesebb, neki van egyedül 56 másodpercen belüli középdöntős ideje (55,74), a többieké 57-en is kívüli.

16.36: Adam Peaty a 100 méter férfimellúszás világbajnoka. Óriásit hajrázott a dél-afrikai Cameron van der Burghhel szemben. A világcsúcstartó megverte a világbajnokot. Visszavágó jövőre az olimpián A dobogóhoz 59 másodpercen belüli idő kellett, a világcsúcs 57,92, nem forgott veszélyben.

16.33: 100 méter férfimellel kezdünk. Gyurta Dániel indult itt, nem került a legjobb tizenhat közé sem, hiába vártuk sokan. Fő száma azonban a 200 méter.

16.32: Érem – ezt várja Cseh Lászlótól edzője, Plagányi Zsolt 50 méter pillangón. Jönnek a délutáni döntők!

16.30: „Aranyérem!” – árulta el Hosszú Katinka 200 méteres vegyes úszásával kapcsolatos várakozásait Sós Csaba mesteredző az M4 csatornának.

Délelőtti összefoglalónkban azt írtuk, „habkönnyű, energiatakarékos úszással oktatta a 100 hát mezőnyét a legjobb magyar női úszó, Hosszú Katinka”. Jelzőjét maga az Iron Lady graffitizheti át a kazanyi vizes világbajnokságon magyar idő szerint 17.54-kor a 200 méteres női vegyes úszás döntőjében, ha már eddig nem tette. Igaz ugyan, hogy a Nemzetközi Úszószövetség 2014-ben a világ legeslegjobb női úszója kitüntető címet aggatta rá, de hogy ez így is maradjon, arra versenyről versenyre rá kell szolgálni, az elismerést pedig hol máshol lehet visszaigazolni, mint egy világbajnokságon?

Noha úgy tűnhet, ez a világbajnokság számunkra Hosszú Katinkáról szól, azért koránt sincs egyedül Tatárföld fővárosában azok közt, akiket ezen a héten a szívünk közepébe zárhatunk. Ott van a keddi negyeddöntőre készülő, vb-címvédő Benedek-csapat és a negyedik 200 melles vb-aranyára hajtó Gyurta Dániel.

Időben mindenekelőtt azonban most koncentráljunk a hétfő délutáni, vacsora előtti programra, hisz érmet ígérnek nekünk a fiatalok. Elsőként Cseh László, aki a vasárnap délelőtti előfutam után a délutáni középdöntőben is országos csúcsot repesztett 50 méter pillangón, és ha eléri célját – 23 másodpercen belüli úszás –, nagy valószínűséggel dobogóra állhat negyed hat után.

Hosszú Katinka vasárnap még Csehnél is nagyobbat ment, 200 méter vegyesen mind az előfutamban, mind a középdöntőben Európa-csúcsot úszott, ne szidja tehát senki érte, hogy 100 méter háton a magabiztos továbbjutás ellenére visszalépett a továbbjutástól: igaz a szakmai berkekből érkező megállapítás, hogy jobb egy aranyérem, mint két ezüst. Az Iron Lady 17.54-kor ugrik medencébe nem titkoltan egyik leginkább „kézben lévő” számában (a másik a 400 méter vegyes), akkor kell rá figyelnünk.

Rajtuk kívül lehetett volna még magyart látnunk a hétfő délutáni programban, de Jakabos Zsuzsannának nem sikerült továbbmennie a középdöntőből Hosszú Katinka számában, míg hétfő délelőtt 100 háton Balog Gábor csak a huszonharmadik helyre, 100 mellen Sztankovics Anna a harminckettedikre, 200 gyorson Bernek Péter a harminchatodik helyre tudott felérni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.