Olimpia 2024: Párizs tényleg esélyesebb nálunk

A magyar pályázatot koordináló cég igazgatója létesítményekről és közlekedésről is beszélt.

BuL
2016. 10. 19. 11:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nemrég rántották le a leplet a tervezett 2024-es budapesti olimpia egyes helyszíneinek látványterveiről, amiket másfél éven át 50-en készítettek elő. Mizsér Attila, a pályázatot koordináló cég sportigazgatója a Digi Sport televízióban szerdán azzal védte meg a Budapest „gyomrában” helyet kapó versenyeket – a várható káosz miatt szívükhöz kapó fővárosiak előtt –, hogy a NOB Agenda 2020 fantázianevű programja alapján ezeket a rendezvényhelyszíneket az ötkarikás játékok után azonnal vissza is lehet majd bontani.

– Igyekszünk minden esetben azt megvizsgálni, hogy a leendő létesítménynek milyen utóélete lesz – terjesztette ki megjegyzését az egykori öttusázó olimpiai bajnok. Szerinte külön előny is, hogy a mobil helyszíneknek köszönhetően meg lehet mutatni 6 milliárd sportkedvelőnek ezt a gyönyörű várost 3, illetve a paralimpiával együtt 6 héten át.

A Budapest 2024 Kft., vagyis az olimpiai pályázatot végigvivő cég leendő vezérigazgatója, Mihók Attila és Pogátsa Zoltán közgazdász feszült egymásnak szerda este a Mathias Corvinus Collegiumban. Parázs vita alakult ki, a hallgatóság pedig döntött. Azért a kandidálásunkról kiderült néhány fontos részlet: például ha a vidék nem szállhatott volna be, nem is pályáztunk volna. RÉSZLETEK

Mizsér úgy érzi, különösen is hátborzongató volna a Kossuth téri íjászverseny vagy a Hősök terén lévő maratoni célkapu, versenyben például a riói vitorlásverseny öblével.

Nem tagadja, azért nem elsősorban az átmeneti helyszínekre épülnének a ’24-es játékok, hiszen a sportra az ország jelenlegi vezetése húzóágazatként tekint.

– Nagyon sok olyan létesítmény épül, amelyre a magyar sportnak egyébként szüksége van, ha meg akarja tartani erős szerepét. Ha majd a ’30-as években is úgy akarunk elindulni egy-egy olimpián, hogy 20-30 érem megszerzésére is esélyünk van, akkor szükségesek ezek a fejlesztések.

Aztán lesznek ideiglenes arénák, ilyen épül például a Hajógyári-szigeten az ökölvívás versenyei számára, valamint és az Etele téri röplabdacsarnokot is elbontják, ha lementek a versenyek.

A további félelmekre, melyek szerint lehetetlen költségekbe veri magát Magyarország az olimpia rendezésével, úgy reagál: mindössze három olyan létesítményt kell felépíteni, amelyre kifejezetten az olimpia miatt van szükség: a Csepel-szigeten elhelyezendő park Olimpiai Stadionja, egy csarnok, amely a vívást és a kézilabdát fogadja be, illetve a teniszközpont. Ha nem nyerjük meg a rendezést jövőre Limában Los Angeles és Párizs ellenében, ezek az épületek nem készülnek el.

Durva helyzeteket eredményezhet a tömegközlekedés számára a rendezés. Erről Mizsér azt mondja, a városközpont 7 kilométer sugarú körében kap otthont 24 sportág, és a projektgazda számításai szerint ezek a helyszínek a sportolók számára átlagosan 13 perc alatt lesznek elérhetőek – „dedikált” olimpiai sávokon. A szurkolóknak ez a kvázi garantált idő 15-20 perc lesz, kötött pályás közlekedéssel. Aztán persze lesz jó néhány olyan esemény, amely a falu tőszomszédságában lesz, ezek közt említette Mizsér a BMX-et, a kajakszlalomot és az evezést. Ugyanakkor szerinte a sportolónak felemelő lesz, amikor az aranyérem megszerzése után hajóra rakják, és úgy viszik vissza az olimpiai faluba.

Azzal kapcsolatban, hogy Schmitt Pál korábbi NOB-alelnök szerint Párizs esélyei nőttek Róma visszalépésével, elmondta, valószínűleg Schmitt jobban ismeri a NOB belső világát, és igaz is lehet, hogy az olasz fővárost támogató latin világ Róma kiesése után egy másik, hasonló kaliberű várost támogathat.

A 2024-es olimpia rendezőjéről 2017 szeptemberében dönt a NOB.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.