Gyurta Dániel: Visszatérek oda, ahol már voltam egyszer

Még a vb-részvételért is küzdenie kell London bajnokának. Rövidebb, intenzív edzésekre váltott. Interjú.

2017. 02. 15. 12:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Nagy a csend ön körül, mióta a félresikerült riói olimpia után edzőt váltott, Virth Balázs helyett már a világhírű, nagy bajnokokat kinevelő Nagy József irányítja a munkáját. Hogy állnak?
– Tavaly október óta vagyok edzésben, azóta van új edzőm. Folyamatosan készülünk, hétről hétre egyre keményebb a munkám, körülbelül másfél hónapja értünk el arra a szintre, hogy minőségivé vált az edzésem. Fél év sincs hátra a világbajnokságig, minél jobban kell végeznünk a feladatunkat.

– Mi változott az új tréner színre lépésével?
– A korábbi évekhez képest sokkal-sokkal intenzívebb a felkészülés, sokkal rövidebbek és erősebbek az edzések. Azt gondolom, a korábbi munka is remekül gyümölcsözött, hiszen mindent megnyertünk, amit lehetett, de elértünk arra a pontra, amikor már azok az edzések nem hozták a kívánt eredményeket. Új impulzusokra, új ingerekre volt szükségem. Hogy mennyire sikeres, amit most csinálunk, a versenyen fog kiderülni.

– A júliusi hazai világbajnokságig még kénytelen lesz vízbe ugrani. Nincs meg a szintideje 200 méter mellen, amin olimpiai bajnok volt Londonban, világcsúcsot is jelentő 2:07,23-mal, ami öt éve az egyéni rekordja is, és minden idők negyedik legjobb eredménye.
– Így van. Szintidőt úszni, ez a feladat vár rám április végén az országos bajnokságon, Debrecenben. Előtte és utána is tervezek versenyeket, de igazából napról napra, hétről hétre van tervezve a felkészülésem, tehát erről bővebbet nem tudok mondani. Nem azért, mert nem akarok. Nem kizárt, hogy már az ob előtt sikerül megúsznom a világbajnoki részvételhez szükséges szintidőt, de annak legfeljebb csak örülni fogok, nem cél. Az országos bajnokság fogja megmutatni, hogy valójában hol tartunk.

– 200 mellett 100-on is rajthoz áll még?

– A világbajnokságra ez a terv, illetve ha sikerül kiharcolnom a helyet, akkor a vegyesváltóban is szeretnék úszni.

– Mi a Nagy Józseffel közös elvárásuk önnel szemben a nyári budapesti úszó-világbajnokságon?
– Mindenképpen az egyéni csúcs megdöntése, illetve ahhoz minél közelebbi úszás a cél. Ha azt az időt sikerül megúsznom, akkor mindenféleképpen ott lehetek a világ legjobbjai között. És hát egyértelműen az a cél, hogy ahol egyszer már voltam, oda vissza is tudjak kerülni.

– Történt a napokban egy enyhe kifejezéssel élve durva fejlemény a mellúszás világában: a japán Vatanabe Ippei áttörte a 200-as világcsúcs álomhatárát, a 2 perc 7 másodpercet. Ismert persze, hogy a japánok az úszóév elején a válogatási rendszerük miatt hagyományosan erősek, aztán később vagy sikerül tartaniuk a formát, vagy nem. Hogyan kommentálná a 2:06,67-es időeredményt?
– Szerintem várható volt, hogy megdől a régi csúcs (Jamagucsi Akihiro, 2:07,01, 2012 óta – a szerk.). És persze nagyon-nagyon jó az az eredmény, amit a japán fiú úszott, de hát itt tart a világ, és nem csak ő, hanem van még jó pár mellúszó, aki hasonló eredményt tudhat maga mögött. Az a cél, hogy mi is tagjai legyünk ennek a mezőnynek, jól időzítve a csúcsformát.

– Tudhat ön is ilyen eredményt a világbajnokságon?
– Én azt gondolom reálisnak, hogy 2:07–2:07,50 között fogok tudni úszni, amivel ott lehetek a legjobbak között.

– Az edzéskörülményei milyenek? Ön is a Komjádiban edzett, amit most, a világbajnokság „farvízén” újítanak fel, a Tüske-uszodából pedig folyamatosan jönnek hírek a beszűkült lehetőségekről.
– Majdnem két évtizeden át a Komjádi-uszodában edzettem, most a Tüskében kell hogy készüljek. Várjuk, hogy a Dagály minél hamarabb kész legyen, és akkor oda fogjuk áttenni a székhelyünket, hogy minél jobban „benőjük” azokat a helyiségeket, amiket majd használni fogunk a nyári világbajnokságon. Az én pályám egyébként megvan, és tudunk készülni akkor, amikor akarunk. Aztán minden olyan alkalommal, amikor nehézségek vannak a pályával, telített a Tüske-uszoda, van lehetőségünk edzőtáborba menni Hódmezővásárhelyre, ezáltal mindenkinek több lesz a lehetősége.

– Az edzőváltás óta fény derült-e esetleg olyan konkrét metodikai problémára, ami felelőssé tehető azért, hogy az olimpia nem sikerült a terveknek megfelelően, és címvédőként kiesett a 200 méteres mellúszás előfutamai során?
– Azt gondolom, ami történt, nem lehet egyetlen dologra ráfűzni, hiszen életem legjobbja és az olimpiai teljesítményem között jó néhány másodperc különbség volt. Sok-sok dolog egyben okozta a sikertelenséget. A mellúszásban ez a leggyönyörűbb, és pont a jelenlegi világcsúcs is erre mutat rá, hogy ha valaki elkapja a fonalat, a technikát, az adott pillanatot, akkor hatalmasat is tud javulni. Ha valaki nem fogja ki, és pont a negatív oldalon van, akkor meg hatalmasat tud visszaesni. Ezért is tartom azokat a mellúszókat nagyon nagyra, akik hosszú éveken keresztül képesek tartani bizonyos szintet, nagyon kevés ilyen van. Az úszáson belül talán külön sportág is a mellúszás.

– Na! Hallgatom!
– Nem árulok el ezzel semmilyen titkot, sokan tudják: nagyon sok olyan versenyző van, aki pillangón, háton, gyorson ott tud lenni a világ élmezőnyében, és így vegyesen is, de olyan, aki mellen ott van, és más úszásnemben is jegyzik, nagyon sokáig kellene gondolkodnom, hogy van-e ilyen, vagy hogy volt-e valaha.

– Esetleg az öccse, Gyurta Gergely... tavaly a rövid pályás ob-n dobogóra állt, a világbajnokságon pedig döntőzött 400 vegyesen és 1500 méter gyorson is.
– Azért neki is a mellúszás az, ami nem megy. De bízom benne, hogy én az új edzőmmel vissza tudok kerülni technikailag oda, ahol egyszer már voltam. Vagy még jobbnak lenni, ezen dolgozunk.

– Budapesten, világbajnokságon úszni, ez ad valamilyen érzelmi töltetet?
– Rendkívül sokat ad! Több ezer ember előtt úszni felemelő.

– Kifejezhető ez század- vagy tizedmásodpercekben?
– Nem tudom. De biztos, hogy nagyon sokat ad a közönség.

– Tavaly beválasztották a Nemzetközi Olimpiai Bizottság sportolói testületébe. Egy aktív úszónak nem nagy teher ez?
– Van feladatom, meg kell felelnem különböző elvárásoknak, de nem lehetetlen megszervezni az évente két személyes megjelenést, amivel jár, illetve videokonferencia keretében beszélünk, e-mailezünk. Nem lehetetlen küldetés.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.