Már nem biztos, hogy kész lesz az új Puskás a kiírt nyitómeccsre

Fürjes Balázs kormánybiztos csak azt vállalja, hogy a 2020-as foci-Eb-re megépül a nemzeti aréna.

2017. 06. 09. 5:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Túl vagyunk a Duna Aréna éles tesztjén a vízilabda-BL hatos döntője révén, és az utolsó simításokat végzik a többi vizes-vb-helyszínen is, ennek okán volt a Digisport tévé vendége péntek reggel Fürjes Balázs kiemelt beruházásokért felelős kormánybiztos. Szerinte olyan pillanatban vagyunk, amikor örülni lehet annak, hogy világszínvonalon, rekordidőn belül megépítettünk egy közönséguszodát, amely a 49 milliárdos eredeti áfás költségkereten belül megépült. Mint részletezte, a Duna Aréna a kezdetek kezdete óta 21 milliárdba került, az azt övező egy kilométeres gáton, az utóbontáson és a tervezésen viszont 10 milliárdos áfa van, ez okozhat zavart a fejekben szerinte.

Az utóhasznosítással kapcsolatban elmondta, hogy a vb szervezőbizottsága felel érte, de azt ő is kijelentheti, hogy az oldalfal bontása után az anyagot másutt p+r parkoló építésére fogják felhasználni, az uszodában pedig mindenki úszhat majd, aki csak akar, és minden korosztály számára lesz oktatás is, valamint szét is lehet majd tagolni a medencéket. Megjegyezte, amint kész lettek az uszodával, a 2020-as olimpia japán rendezői napokra ideutaztak, hogy tanulmányozzák, mert ők is pontosan ilyet akarnak építeni.

A tesztüzem tanulságairól szólva elmondta, a bonyolult épületgépészeti rendszer jelesre vizsgázott, igaz az első nap hűvösebb volt a nézőtéren, mint a másodikon vagy a harmadikon, be kell lőni még, mennyire fűtötte az emberek teste a medenceteret.

Rátérve a folyamatosan újabb és újabb befejezési dátummal és bekerülési költséggel „jelentkező” új Puskás-stadion ügyére, azt mondta, ő csak 2015-ben kapta meg a feladatot, amikor is egy indokolatlanul drága és nagy létesítményt látott a tervekben, emiatt át kellett szabni, ez viszont természetesen pénzbe került. Ma már nem mondja, hogy biztosan elkészül, csak azt, hogy bízik benne. Márpedig az MLSZ 2019 novemberére, az 1953-as 6:3 évfordulójára mérkőzést tűzött ki, de Fürjes – mivel ez ma Magyarország legnagyobb építkezése – nem egészen biztos benne, hogy akkor az új Puskásban már mérkőzést lehet játszani. Kérdésre válaszolva kijelentette, 2018 végére már biztosan állni fog a szerkezet.

Mint mondta, bízik benne, hogy kijutunk majd a 2020-as Európa-bajnokságra, ez esetben ugyanis három magyar csoportmeccset szerinte itt játszhatnánk.

A stadion köré (nem) tervezett kis számú parkolóhelyről azt mondta, az idei, cardiffi BL-döntő stadionja környékén is csak néhány száz parkoló volt, és a magyar elgondolás – például terrorelhárítási szempontból – egyébként is az, hogy az emberek menjenek inkább tömegközlekedéssel meccsre.

Arra a kérdésre nem válaszolt, hogy mi indokolta, hogy Orbán Viktor maga álljon a Puskás-építési bizottság élére. Arra viszont szavát adta, hogy a stadion úgy fog kinézni, ahogy a jelenlegi látványtervekben szerepel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.