Következő mérkőzések
Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

Barcelonával vetélkedhetünk a 2023-as atlétikai vb-ért

Egy-két héten belül megtudjuk, milyen feltételek alapján pályázhatunk, s még idén kiderül, Budapest lesz-e a befutó.

Radványi Benedek
2018. 03. 09. 10:54
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hónapok óta arra várnak a Magyar Atlétikai Szövetségnél (MASZ), hogy a nemzetközi testület megfogalmazza, milyen követelmények, milyen szempontrendszer alapján pályázhatná meg Budapest a 2023-as világbajnokságot. Mint megtudtuk, már csak hetek vagy talán csak napok kérdése, s mindez kiderülhet, de mindeközben akad néhány fejlemény az ügyben.

A Márton Anita történelmi világbajnoki győzelmét hozó fedett pályás vb helyszínén, Birminghamben ugyanis a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) tanácskozott a kérdésben, s bár hivatalosan csak arról határoztak, hogy rövid időn belül kiírják a 2023-as világbajnokság rendezésének a feltételeit, nem hivatalosan több más kérdés is eldőlt – árulta el megkeresésünkre Gyulai Márton MASZ-főtitkár.

„Tudjuk, hogy elfogadták azt a már korábban is tervezett koncepciót, hogy egy

megkereséses pályázaton keresztül kívánják odaítélni a rendezés jogát.

Egy teljesen átlátszó és tiszta pályázatról van szó, s nem olyanról, amilyen korábban volt” – utalt a 2015 előtti, a szenegáli Lamine Diack IAAF-elnök által uralt időszakra.

Hozzátette: „Azt, hogy ennek mik a pontos részletei, még nem tudjuk, de szerintem a következő egy-két hétben megkapjuk az IAAF-től. Reméljük, hogy ez minél hamarabb megtörténik, hiszen csak annak ismeretében tudunk munkához látni, ha látjuk, mi lenne a lebonyolítás módja.”

Nyáron még úgy tűnt, számos afrikai ország is érdeklődik a vb-rendezés iránt, októberben viszont már arról számoltunk be, hogy egyedül Budapestnek áll szándékában pályázni 2023-ra. Amikor Gyulai Mártont a vetélytársakról faggattuk, egy szóban válaszolt: „Barcelona”.

Aztán hozzátette: a spanyolok sem mondhatják biztosra a jelentkezésüket, amíg nem látják a pályázat feltételeit. „Teoretikusan úgy gondoljuk, hogy ők lehetnek az ellenfelünk, de várjuk meg, hogy amikor eldördül a startpisztoly, Barcelona ott lesz-e a rajtvonalon. Bármi történhet bárkivel, viszont fontos, hogy az IAAF megerősítette, amiről korábban szó volt:

Európában kell legyen ez a világbajnokság.”

Orbán Viktor október 30-án a Parlamentben is tárgyalt a vébérendezésről Sebastian Coe IAAF-elnökel, tehát a tervet a kormány is támogatja, a Rákóczi hídtól délre, a Kvassay-zsilipnél felépítendő új atlétikai stadiont meg pláne. Az alapból tizenötezer férőhelyes, de ötvenötezresre bővíthető létesítményt így is, úgy is felhúzzák, a 15 hektáros területet a magyar állam már 2014-ben megvásárolta 16,55 milliárd forintért, s miként a Zoom.hu csütörtöki összesítéséből kiderül, a tavaly karácsony előtti pénzosztáskor idecsoportosított 3 milliárd forintra hétfőn rádupláztak, hiszen bizonyára az atlétikai stadion felépítését szolgálja a Központi Maradványelszámolási Alapból a Kemény Ferenc Programra átcsoportosított 3,217 milliárdos összeg.

Hogy ezek felhasználása rövidesen atlétikai vb-rendezést szolgál-e, azt még idén, várhatóan november-december táján megtudjuk.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.