Vignjevics pallérozta a Real hóhérját

Csak idő kérdése volt, hogy a világ legtermékenyebb játékosgyára, az amszterdami De Toekomst akadémia mikor bocsát ki egy újabb aranygenerációt. De Ligt, De Jong és társaik, köztük a zseniális szerb Tadics a Real Madrid kisöprésével a Bajnokok Ligájából újra az Ajaxra irányították a futballvilág figyelmét.

Ch. Gáll András
2019. 03. 08. 7:06
Champions League - Round of 16 Second Leg - Real Madrid v Ajax Amsterdam
A nyártól már barcás De Jong a madridi védők szorításában Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Ajaxot 1900-ban középiskolás diákok alapították, és állítólag azért adták a klubnak ezt a nevet, mert a gimnáziumban éppen a görög mitológiáról tanultak. Hogy mindez városi legenda-e, vagy a pőre valóság, azt 119 év múltán már nehéz eldönteni, de hogy bő fél évszázada nem középiskolás fokon űzik a futball nevű sportágat Amszterdam keleti városrészében, az biztos. Úgyhogy itt az ideje, hogy a keddi, madridi „mészárlás” kapcsán most már ne csak az áldozatról, hanem a „mészárosról” is ejtsünk pár szót.

A virágkor kezdete 1965, amikor Rinus Michelst kinevezik a klub edzőjének. Igaz, Johan Cruyff már egy évvel korábban, 17 évesen bemutatkozott a felnőtt csapatban, de a rendszert a „Tábornok” találta ki, amit később totális futball néven ismert meg a világ, és ami a mai napig az Ajax játékának alapja.

A nyártól már barcás De Jong a madridi védők szorításában
Fotó: Reuters

Az első aranykor 1971-1973 között jött el, amikor a csapat háromszor elnyerte a Bajnokcsapatok Európa Kupáját. A Stuy – Suurbier, Hulshoff, Blankenburg, Krol – Haan, Neeskens, Mühren – Swart (Rep), Cruyff, Keizer összetételű együttest azóta is minden idők legerősebb klubcsapatai között emlegetik, amely a két utóbbi BEK-győzelmet már nem Michels, hanem Kovács István, a temesvári mágus irányításával aratta.

Aztán Cruyff elszerződött Barcelonába, s két évtizedes aszály után a kilencvenes évek közepén emelkedett újra magasra az Ajax csillaga. Ismét egy edzőóriás érkezése – Louis van Gaalé – jelöli a korszakhatárt. A Michelshez hasonlóan tősgyökeres amszterdami Van Gaal 1991-ben jött, és a keze alatt járatódott csúcsra az a gárda, amely 1995-ben Bécsben Bajnokok Ligáját nyert a Milan legyőzésével, majd egy évre rá is döntőt játszott a Juventus ellen. A hagyományos 4-3-3-ban futballozó Van der Sar – Reiziger, Blind, Rijkaard, Frank de Boer – Seedorf, Davids, Litmanen – Finidi, Ronald de Boer (Kluivert, Kanu), Overmars felállású Ajax is bevonult a történelembe.

Hogy vajon a Realt 4-1-re legyaluló Ajax (Onana – Mazraoui, De Ligt, Blind, Tagliafico – Schöne, Van de Beek, Frenkie de Jong – Ziyech, Tadics, Neres (Dolberg)) összeállítását is majdan fejből fogják vágni a futball szerelmesei, mint hajdan a Kovács-féle csodacsapatét, most még nehéz lenne megjósolni. Mint ahogy azt is, hogy vajon Erik ten Hagból, a madridi csoda kovácsából lesz-e olyan edzőlegenda, mint Michelsből, Kovácsból (nagy K-val) vagy Van Gaalból. Ten Hagnak mindenesetre semmi köze nem volt az amszterdami klubhoz, mielőtt 2017. december 21-én oda szerződött volna, ám pillanatok alatt vérévé vált az Ajax DNS-e. Bátran nyúlt a klub legendás akadémiájáról, a De Toekomstról (A Jövő) kikerülő 19-20 évesekhez (a 19 éves csapatkapitány De Ligt, De Jong, Ziyech, Neres, Dolberg), megerősítve néhány frissiben igazolt rutinos rókával (Tadics, Schöne), és máris készen volt a győztes formula.

Apropó, Tadics. A 30 éves, 61-szeres szerb válogatott center – góljával és két gólpasszával a meccs hőse – tíz éve Nebojsa Vignjevics keze alatt játszott. Az Újpest edzője jellemezte is lapunknak a papíron 18 millió eurót (Transfermarkt.de) érő támadót, akit azonban ennyiért aligha adna az Ajax...

„Együtt dolgoztam vele még a 2009-es U21-es Európa-bajnokságon, Svédországban, így személyesen is jól ismerem. Remek srác, mint ember, erős egyéniség, rendkívül egyedi játékos, láthatták is tegnap, mire képes egy mérkőzésen. Már Szerbiában, a Vojvodina csapatában is nagyszerű futballista volt, de a tudását csak akkor mutatta meg igazán, mikor külföldre került. Különleges labdarúgó, magas szinten lát a pályán, tudja, hová kell tennie a labdát, hol van üres terület. Olyan elképzelései vannak, és azokat úgy valósítja meg, hogy az egészen hihetetlen. Már a Southamptonban, de 2018 nyaráig, amikor leigazolta az Ajax, nem fordult meg topcsapatokban. Talán mert hiányzott belőle még egy kis sebesség, hogy úgy játsszon folyamatosan, ahogy kedden tette. A 2016-os Eb-n ő volt a szerb válogatott legjobbja. Arra van szüksége, amit az Ajaxban is megkap, hogy ő legyen a főnök a pályán, az összes labda hozzá jöjjön, a többiek pedig kövessék, és így kiváló passzokat tudjon adni nekik.”

Ilyen főnökkel a hollandok akár a döntőig is menetelhetnek, mintha alakulóban lenne a klub harmadik aranykorszaka...

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.