Egészség és a kívánatos versenyhelyzet

Olimpiai kvótát nem, érmet is csak csapatban szereztek öttusázóink a hétvégén befejeződött hazai rendezésű világbajnokságon. Több tapasztalt emberünk sem versenyzett megfelelő erőállapotban a vb-n, ami az eredményeken is meglátszik. Ugyanakkor nem is tűntek fel olyan fiatal tehetségek, akik kiszoríthatnák a gyengélkedő rutinos sportolókat, pedig az egészséges konkurencia jót tenne a magyar öttusának. Martinek János férfi és Kállai Ákos női kapitány lehetőségei is behatároltak.

2019. 09. 10. 13:48
null
Marosi Ádámnak elfogyott az ereje a kombinált számban Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Titkon azt reméltük, hogy egykori sikersportágunk jelenlegi képviselői néhány éremmel megajándékozzák a közönséget a budapesti világbajnokságon. Lehet, hogy túlzóak voltak az elvárások, az angliai Bathban rendezett Európa-bajnokság eredményei, leszámítva a két olimpiai kvótát, kijelölték a helyünket a sportágban. A két legjobb emberünk akkor Demeter Bence és Kovács Sarolta volt hetedik, illetve tizenharmadik helyezéssel.

Bath után Budapesten sem volt diadalmenet: megint igazolódott, hogy megfelelő felkészülés és fizikum nélkül nehéz érvényesülni. „Marosi Ádámból rengeteget kivett a vívás a selejtező és a döntő napján, utána már nehezen tudott felpörögni úgy, ahogy szeretett volna. Így is az utóbbi három év legjobb vb-jét zárta a 11. helyével. Kasza Róbert idén egyetlen világkupaversenyen indult, korábban másfél éven keresztül nem állt rajthoz. Ehhez képest ötödik lett, de látszott, hogy még nincsen százszázalékos erőállapotban. Demeter Bence a 13. helyen végzett, az ő lábát tavaly novemberben és idén februárban is megoperálták, ő sem volt teljesen egészséges a vb ideje alatt. Az Európa-bajnokság után nem voltak éremálmaim egyéniben, a budapesti vb-n látott lovaglás után viszont igen. De sajnos nem voltak megfelelő állapotban a versenyzőink” – értékelt Martinek János.

Az okfejtéséből az következik, hogy a korábban bizonyított, tapasztalt versenyzőkre támaszkodik a kapitány. Egyelőre nincs olyan ifjú titán, aki letépi a mezt Marosiékról. A negyedik magyar egyéni induló, Regős Gergely a 31. helyen végzett a 36 fős mezőnyben.

Marosi Ádámnak elfogyott az ereje a kombinált számban
Fotó: Mirkó István

Hasonló a helyzet a nőknél: a sportág hazai uralkodónői közül ketten, Kovács Sarolta és Alekszejev Tamara is rajthoz álltak. Utóbbi a vb rajtja előtt három nappal tudta meg, hogy kézközépcsonttörése dacára komolyan számol vele a kapitány. Földházi Zsófia lovasbalesetet szenvedett a felkészülés hajrájában, a fiatalok közül kapta meg a lehetőséget, de ő még nem tényező a felnőttmezőnyben. Érdekesség, hogy a női egyéni második helyezettje, a Gulyás korosztályához tartozó olasz Elena Micheli végzett a második helyen.

„A két idősebbtől, Kovács Saroltától és Alekszejev Tamarától az első tizenkettő közé kerülést reméltem, hozzátéve, hogy Tamara esetében ez csoda lett volna, hiszen kéztörése miatt az indulása is kérdéses volt.”

Kovács a 13. helyen végzett, Alekszejeven a csoda nem segített, ő a 25. helyre futott be, Gulyás pedig a 27. lett. „Saci nem rossz futó, de ő messze elmaradt a kiemelkedő teljesítménytől. A középmezőnytől nincs olyan messze, a tokiói olimpiáig a 20-25 másodperces hátrányt le lehet dolgozni. Jó vívással még előrébb végezhetett volna” – értékelt Kállai. Arra a felvetésre, hogy Kovács a már megszerzett olimpiai kvótája tudatában elkényelmesedett volna a vb-re, a kapitány határozott nemmel válaszolt.

Tokióig még sok minden megtörténhet, az egészséges konkurenciaharc nem tenne rosszat a sportágnak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.