A vb-arany is kevés a dobogóhoz

Nincs könnyű dolguk a sportújságíróknak, hogy az Év sportolója választáson a férfiaknál kiket szavazzanak be az első háromba, mert négyen is olimpiai számban lettek világbajnokok: a kajakos Kopasz Bálint, az úszó Milák Kristóf, a birkózó Lőrincz Tamás és a vívó Siklósi Gergely. A nőknél csak ketten mondhatják el ezt, ám Kapás Boglárka még az Év úszónője sem lehetett, hiszen Hosszú Katinka két aranyat nyert a kvangdzsui vb-n. Évértékelő sorozatunkban ma az egyéni sportokat vesszük górcső alá.

2019. 12. 31. 7:12
HOSSZÚ Katinka
A medencében lenyűgözte, a parton olykor megdöbbentette a közönséget a háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinka Fotó: Kovács Tamás Forrás: MTI/Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A háromszoros olimpiai bajnok egyedi alakja a magyar sporthistóriának, ami abban is megnyilvánul, ahogyan ősszel útilaput adott edzőjének, a tavaly nyáron a svájci munkáját az ő kérésére feladó Petrov Árpádnak. „Árpiról az együtt töltött idő alatt számomra kiderült, hogy nem tud felnőni a feladathoz. Több figyelmet vártam tőle szakmailag és emberileg is, ezért nincs visszaút. Az olimpiai felkészülés hajrájában nem vállalhatom fel még egyszer azt a terhet, hogy valakit a hátamon vigyek” – írta az elbocsátó közleményében a tokiói olimpiára edző nélkül készülő Hosszú, aki végül is nem Hófehérke, hanem Iron Lady néven közismert. A szakítás után pedig decemberben a glasgow-i rövid pályás Európa-bajnokságon edző nélkül is négy aranyat nyert. Mindazonáltal nyáron a kvangdzsui vb-n, ahol a 200 és a 400 méteres vegyes úszásban győzött, ott volt mellette Petrov Árpád, és nem elképzelhetetlen, hogy ebben az évben ő lesz az év edzője Magyarországon. Fura egy helyzet lesz neki is, amikor kimegy a színpadra átvenni a díjat, az biztos.

A medencében lenyűgözte, a parton olykor megdöbbentette a közönséget a háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinka
Fotó: MTI/Kovács Tamás

A dél-koreai vb-n aranyérme is nagyot szólt, mert a még csak tizenkilenc éves úszó 200 méter pillangón bődületes, 1:50,73 perces világcsúccsal győzött, és a sportág hérosza, a 23-szoros olimpiai bajnok Michael Phelps még 2009-ben, „cápadressz­ben” elért 1:51,51-es rekordját adta át a múltnak.

– Megtörtént, mert volt egy kölyök, aki meg akarta dönteni a világcsúcsot, aki addig dolgozott a technikáján, amíg az ilyen gyönyörű lett. Megemelem a kalapom előtte – nyilatkozta a New York Timesnak Phelps, aki az Insta­gramon is gratulált honfitársunknak. Kvangdzsuban női 200 méter pillangón nem kis meglepetésre győzött, és akadt még egy aranyunk: öt kilométeres nyíltvízi úszásban győzött, ami nem olimpiai szám, a fontosabb tíz kilométeren a negyedik helyen végzett. A „balatoni cápa” idén megnyerte az összetett világkupát, és bizony ő is egyik aranyesélyesünk lesz az ötkarikás játékokon. Kvangdzsuban szintén a fókuszba került, ám ő erről bizonyosan lemondott volna. A riói olimpia bronzérmese egy éjszakai szórakozóhelyen túlságosan kieresztette a gőzt, és – az ő megfogalmazása szerint – hozzáért egy táncoslány fenekéhez.

Amiből az ottani kultúrában rendőrségi ügy és kisebb diplomáciai botrány kerekedett.

KOPASZ A KAJAKKIRÁLY, SIKLÓSI ARANYTUSAI

A szegedi kajak-kenu világbajnokságon másfajta balhé történt: női K–2 500 méteren a címvédő Kárász Anna párost kizárták az előfutamuk után, mert a hajójuk a mérlegelésnél könnyebbnek bizonyult a megengedettnél. Kínos baki, ráadásul itthon. De emlékezzünk inkább a szépre, az eredménylistát az olimpiai számokra szűkítve rögzíthetjük, hogy (K–1 1000 m) és a női négyesünk (Gazsó Alida Dóra, Medveczky Erika, Bodonyi Dóra) 500 méteren világbajnok lett, női C–2 500-on a Balla Virág, Devecseriné Takács Kincső duó ezüst-, női K–1 500-on pedig Kozák Danuta bronzérmes lett. A két arany, valamint egy-egy ezüst és bronz nem kiemelkedő, de nem is rossz a magyar hagyományok alapján, a mieink így is az élen végeztek az olimpiai éremtáblázaton. Arra pedig külön is térjünk ki, hogy a kajak-kenu királyi számában, K–1 1000 méteren huszonkét év után lett újra világbajnokunk, és az éppen 22 esztendős Kopasz – akinek édesanyja, Demeter Irén az edzője – majdnem egy hajóhossz előnyel győzött a Maty-éri pályán. Szep­temberben Tokióban az olimpiai tesztversenyen is oktatta a mezőnyt, bízzunk benne, hogy jövő nyáron is így lesz. Szegeden nem olimpiai számban lett világbajnok Csipes Tamara (K–1 1000), a Hagymási Réka, Medveczky Erika duó (K–2 1000) és Bodonyi Dóra (K–1 5000).

Idén mi rendeztük a vívó-világbajnokságot is, és a budapesti BOK-csarnokban sem maradtunk aranyérem nélkül, a férfi párbajtőrözők között huszonegy esztendősen elképesztő bravúrral lett aranyérmes. A Honvéd junior-vb-bronzérmes pengeforgatója nagy menetelése során a 32 között 9-9 után a hirtelen halálban aranytussal verte a regnáló olimpiai bajnok dél-koreai Pak Szang Jungot, majd megint csak aranytussal, ugyancsak 10-9-re győzte le az ez évi Ázsia-bajnok japán Jamadát. A döntőben pedig 10-13-ról fordított 15-14-re az orosz Szergej Bida ellen.

– Azt képzeltem el, hogy felállok a pástra, kifelé nem figyelek semmire, csak vívok, és élvezem a vívást. Amikor a végén meglett az együttes találat, abban a pillanatban meg sem tudtam szólalni, csak néztem ki a tömegre a lelátókra, és ez óriási érzés volt – mondta utóbb Siklósi. Hajszálra volt a tróntól férfikardcsapatunk (Szilágyi Áron, Szatmári András, Gémesi Csanád, Decsi Tamás) is, amely a döntőt botrányos bíráskodás mellett 45-44-re veszítette el a borzasztóan erős dél-koreaiakkal szemben. Az ellenfél már 38-31-re vezetett, 43-41-nél és 44-43-nál nálunk volt az előny, de az idegölő végjátékban sajnos akadt még egy csavar a történetben. Egyéniben ezüstérmet szerzett Szatmári is, és a döntőben naná, hogy őt is egy dél-koreai, Oh Szang Uk győzte le 15-12-re.

Folytatva a hazai világversenyek felidézését, Budapest adott otthont az öttusa-világbajnokságnak is, ám erre nem kell sok szót vesztegetni. A Kincsem Parkban az olimpiai számokban, férfi és női egyéniben nem született magyar érem. Csalódottságunkat férficsapatunk (Demeter Bence, Kasza Róbert, Marosi Ádám) és női váltónk (Barta Luca, Réti Kamilla) ezüstérme enyhítette.

SZÁZ ÉVET VÁRTAM ERRE

Birkózóink viszont idén nagyot alakítottak. Barka Emese (57 kg) a bukaresti Eb-n a sportág első magyar női kontinensbajnoka lett, a nurszultáni világbajnokságon pedig két olimpiai súlycsoport döntőjében is érdekeltek voltunk. S egy nappal azután, hogy másodikként zárt a kötöttfogás 87 kg-os kategóriájában, kiszurkoltuk, hogy ne gyarapodjon a családi ezüst. Lőrincz Tamás 77 kg döntőjében már az első menetben 8-0-s technikai tussal verte meg a svéd Alex Kessidist! A Honvéd 32 éves klasszisa a maga 170 centijével tényleg eltörpült a 187 centis svéd mellett, valójában azonban ő volt az óriás. Az olimpiai ezüstérmes, háromszoros Európa-bajnok Lőrincz Tamás pályafutása tizenharmadik világversenyes érmét szerezte – már tizenkettővel is rekorder volt a magyar birkózás történetében –, de első vb-aranyát.

– Száz évet vártam erre… Az lett volna az igazi, ha Viktornak is sikerül győznie, de ő is hihetetlenül jól birkózott, nagyon büszke vagyok rá. Mindketten azon leszünk, hogy jövőre az olimpiáról is éremmel jöjjünk haza – ígérte meg világbajnokunk. Mellette az oroszoktól, Dagesztánból honosított, macskaügyességű Iszmail Muszukajev (szabadfogás, 65 kg) bronzérmes lett, míg Korpási Bálint a 72 kg-ban, nem olimpiai súlycsoportban szerzett bronzot.

Lőrincz Tamás
Fotó: MTI/Kovács Tamás

A dohai atlétikai világbajnokságon a kalapácsvető Halász Bence a bronzérmével jelezte, hogy a jövő évi olimpián is a dobogóért harcol majd, és ezt mondhatjuk a katari fővárosban női súlylökésben ötödikként záró, a glasgow-i fedett pályás Eb-n bronzérmes Márton Anitáról is. Itthon nem kapott akkorra visszhangot, mint amit megérdemelt volna a sportlövő Major Veronika sikere az Újdelhiben rendezett sportlövő-világkupán: versenyzőnk világcsúccsal győzött a sportpisztolyosok között, és szerzett olimpiai kvótát. December szép eredménye volt a vitorlázó bronzérme a Melbourne partjainál megrendezett finndingi-vb-n. Tavaly versenyzőnk győzött a világbajnokságon, a nyáron pedig megnyerte az előolimpiát, egyértelműen ő is egyike a nem igazán szem előtt levő tokiói aranyesélyeseinknek.

BABOS TÍMEÁÉK A CSÚCSON

Az év végén sajnos az is eldőlt, hogy a még a stuttgarti olimpiai kvalifikációs torna-világbajnokság előtt újra megsérült, majd sokadszorra megműtött nem tud kvótát szerezni, de a lólengés londoni olimpiai bajnoka még nem zárta le a pályafutását, és egy világversenyes éremmel szeretne búcsúzni. A 2012-es olimpiáról még két érmet hozó cselgáncsozóink Tokióban sorozatban a negyedik világbajnokságon maradtak érem nélkül, de egykori sikersportágaink közül súlyemelésben és ökölvívásban ennél is sokkal nehezebb helyzetben vagyunk – hogy a rossz híreket se hallgassuk el.

Azért persze akadtak még nagy sikereink idén, olyanok, amelyeket a nemzetközi televíziós közvetítésekben is láthattunk. Teniszben párosban a francia Kristina Mladenoviccsal már az év elején döntős volt az Australian Openen, majd győzött a Roland Garroson és a sencseni WTA-világbajnokságon is, s a WTA a duót 2019 legjobb párosának választotta. pedig megnyerte a túraautó-világkupát, amivel sporttörténelmet írt a magyar autósportban.

Végezetül kanyarodjunk el a téli sportok felé. Sajnos, akárcsak úszóinknál, olimpiai bajnok férfi rövid pályás gyorskorcsolyázóink háza táján is akadt egy kínos eset, amikor december elején megörökítette a sanghaji repülőtéri várakozás pillanatait, a hatalmas tömeget, és mindezt egy Kínát sértő mondattal posztolta az Instagramon.

A válogatott vezetőedzője, a kínai Csang Csing Lina ezután első felindulásában le is akart mondani a posztjáról, a válogatottból azonnal kipenderített olimpiai bajnokunk hiába szánta-bánta meg a tettét. Váltónk amúgy a visszavonult Knoch Viktor és a megsérült Liu Shaoang nélkül, Liu Shaolin Sándor, Krueger Cole, Burján összeállításban a márciusi, szófiai vb-n a harmadik helyen zárt, és a bolgár fővárosban nem is lett több érmünk. Pedig január­ban a hollandiai Európa-bajnokságon – igaz, Liu Shaoanggal – kilenc érmet, közte négy aranyat szereztünk. Liu Shaolin első magyarként megnyerte az összetett versenyt, emellett győzött 1500-on és a váltóval, 500-on és 1000-en pedig a második helyen végzett.

Ilyen évkezdéssel bő három hét múlva a debreceni Eb-n is kiegyeznénk.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.