Búcsú Mr. Kosárlabdától

Újév napján, 77 éves korában meghalt David Stern, az NBA nyugalmazott igazgatója. Látnok volt, mert már 1984-ben vizionálta a XXI. század topligáját, amelyben 108 nemzet fiai pattogtatják a labdát.

Ch. Gáll András
2020. 01. 03. 11:12
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újév napján, 77 éves korában meghalt David Stern, az NBA nyugalmazott igazgatója.

Egy nyugdíjas ligaigazgató? És erről miért írunk egy magyar napilapban? – kérdezhetné joggal az olvasó, csakhogy nem akárki távozott el az élők sorából, hanem a kosárlabda, sőt az egyetemes sport világának egyik legnagyobb hatású vezetője.

Már a funkció meghatározásánál is bajban vagyunk, mert ugye Stern 1984 és 2014 között a „commissioner” posztját töltötte be a Nemzeti Kosárlabda-szövetségben, ami nagyjából az atyaúristen szinonimája ebben a kontextusban, egy személyben ő volt az elnök, a főtitkár és az ügyvezető igazgató. Minden döntés rajta ment keresztül, mindent ő hagyott jóvá, és csak jót húzott ebben a kalandos három évtizedben.

Amikor Larry O’Brien utódjaként pár hónappal a Los Angeles-i olimpia előtt hatalomra került, az NBA még csak egy volt a sok amerikai profiliga közül. És amikor 2014-ben átadta a váltóbotot az általa kiválasztott utódnak, Adam Silvernek, a sportvilág alighanem legjövedelmezőbb és az NFL-lel, valamint az UEFA-val együtt a legnagyobb pénzeket megmozgató, legnagyobb profitot termelő üzleti vállalkozását hagyta örökül maga után. Az ESPN tévécsatorna nekrológjában négy jelzőt használ a manhattani szatócs fiából lett ügyvédre, majd sportbeli topmenedzserre: látnok, problémamegoldó, zsarnok és forradalmár.

Mind a négy találó. Látnok, mert már 1984-ben vizionálta a XXI. század topligáját, amelyben 108 nemzet fiai pattogtatják a labdát, és amelynek mérkőzéseit ma már 215 országban sugározzák. Problémamegoldó, mert 1989-ben nem restellt négy órát várakozni Pekingben a kínai állami televízió elnökének előszobájában, mire bejutott hozzá. Akkor még ingyen adta a hatalmas országnak a közvetítési jogokat, jelenleg Kína már 1,5 milliárd dollárt fizet öt évre a lehetőségért. Zsarnok, mert négy alkalommal törte le vaskézzel a magasabb bérért sztrájkoló játékosok lázadását, és vezette be a zakós dresszkódot a hiphopkultúrában felcseperedett, milliomos fekete sztárok ligájában. És forradalmár, mert elküldte a Dream Teamet a barcelonai olimpiára, ezzel új dimenzióba helyezve szeretett sportágát.

Egy szóval: zseni volt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.