Internetes távoktatás az akadémiákon

Lépéskényszerbe kerültek a hazai futballistaképzők, átmenetileg több mint száz gyerek kirepült az intézményekből, a koronavírus-járvány idején távoktatással tudják lekötni a fiatalok figyelmét. Pánikra nincs ok, a többség könnyen alkalmazkodott a megváltozott körülményekhez, egyesekben extra motiváció buzog, napi tíz kilométert is lefutnak önszorgalomból.

2020. 03. 24. 12:00
null
Csak a képek maradtak, a fiatalok kényszerszabadságra mentek Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az applikáció, levelező- és chatprogram, Facebook-csoport szavak hallatán a legtöbb pedagógus, edző, kollégiumi nevelő alapesetben nem mutat kitörő lelkesedést. Ezek mind arra jók, tartja a legtöbb pedagógus, hogy eltereljék a gyerek figyelmét a céljairól, s ebben tényleg lehet valami. A koronavírus-járvány okozta rendkívüli helyzet egyik kevés pozitív hozadéka, hogy előtérbe kerültek az internet előnyei. A futballakadémiák a rendkívüli helyzet kihirdetése óta kiürültek, a gyerekek határozatlan ideig a saját lakókörnyezetükben készülnek.

– Nem újdonság a fiataloknak a különprogram, hiszen az akadémián is egyénileg lebontott edzésterv alapján készülnek a mérkőzésekre. Növendékeink távoktatásban végzik a tanulmányaikat – nyilatkozta Takács Mihály, a Puskás Akadémia igazgatója az intézmény honlapján. Liszkai Dezső képzési igazgató pedig arról tájékoztatott, hogy a távoktatás kétféle típus köré szerveződik: a keringésfokozó és kondíciót fejlesztő, illetve az otthon végezhető labdás gyakorlatokra. Ezekhez rendeltek videófelvételeket, s ezt kapják meg a felcsúti srácok. Debrecenben is használják az ­online alapú chatprogramokat; ­Herczeg Andrástól, a helyi akadémia vezetőjétől megtudtuk, hogy mentálhigiénés terv és dietetikus ajánlás is áll a labdarúgó-palánták rendelkezésére. Továbbá kisfilmeket küldenek valamilyen internetes csatornán a gyerekeknek, és ők ennek segítségével nyomon követhetik a posztspecifikus, taktikai mozgásokat. A Loki akadémiáján mindent bevetnek, hogy a kényszerszünetben is lekössék a fiatalok figyelmét: a játékvezetés szabályairól szóló kvízkérdésekre is kell felelniük a futballistáknak.

Csak a képek maradtak, a fiatalok kényszerszabadságra mentek
Fotó: Havran Zoltán

A Vasas Kubala Akadémia ügyvezető igazgatója, Nagy Miklós is kihívásnak tekinti a fiatalok figyelmének lekötését. – A fiatalabb korosztályok esetében a feladatok mellé „kihívásokat” is kitalálunk, vagyis játékos formában feladatokat adunk a gyerekeknek, akik az elkészült videókat feltölthetik az alkalmazásba, az edző pedig értékeli a látottakat. Az idősebbek munkáját mobilalkalmazások segítségével ellenőrizzük – mondta érdeklődésünkre Nagy Miklós, az akadémia ügyvezető igazgatója.

Kispesten sem tudnak meglenni az online alkalmazások nélkül, a Budapest Honvéd-Magyar Futball Akadémia általános igazgatója, Herczeg Vince és kollégái online applikációkon keresztül ellenőrzik, hogy a gyerekek elvégezték-e a heti edzésprogramot. – Az első héten érthető módon az érdekesség varázsa határozta meg a gyerekek aktivitását. Volt, aki alig bírta abbahagyni a futást, naponta átlagosan tíz kilométert futott. Minden erőnkkel azon dolgozunk, hogy valahogy fenntartsuk a fiatalok motivációját – közölte Herczeg Vince.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.