Egy virtuális olimpiai kvótával több, már nyolc van nálunk

A cselgáncsozók budapesti Grand Slam-versenye után az olimpiai kvalifikációs ranglista alapján a jelenlegi állás szerint nyolc dzsúdós képviselhetné Magyarországot a 2021-re halasztott tokiói olimpián.

Magyar Nemzet
2020. 10. 27. 9:30
KARAKAS Hedvig
Budapest, 2019. július 12. Karakas Hedvig (kékben) és a lengyel Anna Borowska a nõk 57 kilogrammos súlycsoportjának bronzmérkõzésén a cselgáncs Budapest Grand Prix-n a Papp László-sportarénában 2019. július 12-én. A bronzérmet a magyar sportoló nyerte. MTI/Czagány Balázs Fotó: Czagány Balázs
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kvótát érő helyen áll Szabó Frigyes (73 kg, 34. az olimpiai rangsorban súlycsoportjában – kontinentális kvóta), Ungvári Attila (81 kg, 25.), (90 kg, 6.), Cirjenics Miklós (100 kg, 22.), illetve Csernoviczki Éva (48 kg, 20.), (57 kg, 10.), Pupp Réka (52 kg, 26.) és Özbas Szofi (63 kg, 27.). A 19 éves Özbas a most szerzett bronzérmével került kvótás helyre, a súlycsoportjában ugyancsak harmadik helyen zárt Karakas pedig megerősítette a pozícióját.

Az olimpiai ezüstérmes Ungvári Miklós szeptemberben koronavírus-fertőzésen esett át, ezért nem léphetett tatamira a Papp László Budapest Sportarénában. A negyvenéves klasszis a harminchatodik helyen áll a 73 kilósok között – de ahhoz, hogy kvótát szerezzen, mindenképpen meg kell előznie Szabó Frigyest.

Karakas Hedvig (kékben) közelebb került az olimpiai részvételhez
MTI/Czagány Balázs

A kvalifikációs menetrend szerint 252-en a nemzetközi szövetség jövő júniusi világranglistájáról kerülnek az olimpiai mezőnybe, a tizennégy súlycsoportból az első tizennyolc helyezett szerez kvótát. A rendező japánok automatikusan kapnak súlycsoportonként egy kvótát. A maradék százhúsz helyet a közvetlen kvalifikációról épphogy lemaradó versenyzők kapják kontinentális eloszlásban, Európának huszonöt (tizenhárom férfi és tizenkét női) kvóta jut.

A ranglistákról ennélfogva „kiesnek” a házigazda japánok, és – mivel az olimpián egy országból csak egy dzsúdós léphet tatamira – azok is, akik ugyanazt a nemzetet képviselik. Pupp Réka például huszonhatodikként azért áll kvótás helyen, mert előtte három japán található, továbbá öt cselgáncsozó már a második versenyzőnek számít a hazájából.

Ami a „nem kvótás” magyar súlycsoportokat illeti, a Judoinfo.hu tájékoztatása szerint a férfiaknál hatvan kilogrammban a legjobb magyarként Szabó Csaba a nyolcvanadik, 66-ban Boros Bence a hatvanyolcadik, +100-ban Sipőcz Richárd pedig a harmincharmadik. A nőknél hetven kilogrammban Gercsák Szabina a harminchetedik, 78-ban Salánki Evelin a negyvennegyedik, +78-ban Szigetvári Mercédesz pedig a harmincharmadik helyen áll.

A 2018. május 25-től 2021. június 28-ig tartó menetelés eredetileg hatvannyolc-hetven versenyből állt volna, ám a pandémia miatt idén március és október között minden viadalt töröltek. Magyar szempontból örvendetes fejlemény, hogy Taskent helyett Budapest ad otthont jövő júniusban a világbajnokságnak, amely a kvalifikáció legfontosabb állomása lesz 2021-ben.

A 2016-os riói játékokon nyolcfős magyar küldöttség vett részt, amely egy ötödik, illetve három hetedik hellyel zárt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.