Keserű hősköltemény: egy év munka egyetlen versenyért

Bernhard Gruber nem adta könnyen magát. Az északi összetett síelés olimpiai és világbajnoka szívműtétje után is visszatért az elit mezőnybe. A szervezete azonban csak egyetlen versenyt engedett neki.

2021. 01. 26. 11:00
Bernhard Gruber befejezte
Bernhard Gruber mögött hosszú, küzdelmes út áll Forrás: GEPA
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Január 23-án, szombaton Bernhard Gruber és Mario Seidl részsikert könyvelhetett el. Az északi összetett világkupa Lahtiban rendezett csapatsprintversenyén a síugrósorozat után az első helyen állt az osztrák páros. Sífutásban végül a hatodik helyre estek vissza.

Gruber számára azonban nem a jól sikerült ugrósorozat, hanem a rajthoz állás volt az igazi győzelem. A rutinos síző szívműtét után tért vissza a világkupába. Sajnos ez a győzelem hamar pirruszivá vált.

Fantasztikus pályafutás

Gruber 1982-ben született, 2003 óta versenyez a világkupában. Már 2008-ban nyert két versenyt, majd 2010-ben a váltóval olimpiai bajnok lett Vancouverben.

Karrierje csúcspontját 2015-ben, Svédországban érte el, amikor a nagysáncos versenyen egyéni világbajnoki címet szerzett. Legutóbb a 2018/19-es idény utolsó állomásán, a németországi Schonachban nyert versenyt, elképesztő hajrával, amivel a legidősebb világkupa-futamgyőztes északi összetettben.

Aztán 2020. január 25-én, Oberstdorfban, a váltóban nagyon gyengén teljesített. A maga öt kilométeres résztávján másfél percet kapott a japán Jamamoto Riotától, akinél papíron jobb sífutó. Ekkora különbség pedig öt kilométeren jellemzően a mezőny legerősebb és leggyengébb sífutója között sem alakul ki.

Gruber a verseny után mellkasi fájdalmakra panaszkodott, a másnapi egyéni versenyen nem állt rajthoz. Kiderült, hogy a koszorúerével vannak gondok, ami nem csak az élsportban akadályozhatta volna. Gruber sikerekben gazdag pályafutása váratlanul és hirtelen ért véget.

Elszánt küzdelem

Legalábbis szinte mindenki ezt gondolta, hiszen az eredménysor alapján aligha maradt bizonyítanivalója. Bernhard Gruber viszont nem adta fel. A szívműtét, az úgynevezett sztent beültetése után, 38 évesen is a visszatérés járt a fejében, noha tisztában volt a kockázattal, hiszen az orvosok tájékoztatták erről.

Novemberben megkapta az orvosi engedélyt a versenyzésre, de a többiek addigra már a felkészülés utolsó szakaszában jártak. Ráadásul Grubernek erős csapatba kellett visszaküzdenie magát: bár az ő 2015-ös sikere óta Ausztria nem nyert vb-aranyat, továbbra is a sportág nagyhatalmának számít Norvégia és Németország mellett.

– Nehéz feladat lesz, de állok elébe – mondta akkor Gruber. – Megfordult a fejemben, hogy nem kapok versenyengedélyt, de az orvosok egyetértettek abban, hogy teljesen egészséges vagyok.

Ez karrierem legnagyobb győzelme, és örülök, hogy újra hódolhatok a szenvedélyemnek, az északi összetettnek.

Gruber december elején térhetett vissza a sísáncra, januárra pedig olyan formába került, hogy bekjutott a lahti sífesztiválra utazó csapatba. Minden bizonnyal hazai pályán, a seefeldi triplán is indulhatott volna, ha pedig jó formát mutat, még a világbajnoki kerettagságra is lett volna esélye az osztrák csapatban, amely egyik legjobbját, Franz-Joseph Rehrlt már elvesztette erre a szezonra keresztszalag-szakadás miatt.

Bernhard Gruber mögött hosszú, küzdelmes út áll – Fotó: GEPA

A lahti verseny látszólag rendben is ment, csakhogy a befutó után Gruber mellkasi fájdalmakra panaszkodott, a másnapi egyéni versenyen nem állt rajthoz.

Gruber kórtörténetével sejthető volt, hogy minek a tünete jelentkezett. Az osztrák jelenleg is kórházban van, bár az intenzív osztályt már elhagyhatta, és várhatóan néhány napon belül hazaengedik.

A sportpályafutásának ez már tényleg a vége. Gruber, napra pontosan egy évvel azután, hogy a tünetei először jelentkeztek, feladta az újbóli visszatérés lehetőségét. A köztes egy évben viszont példát mutatott elszántságból és kitartásból. Még akkor is, ha mindennek nem tudja learatni a gyümölcsét.

A téli sportok öttusája

Az északi összetett sízők síugrásban és sífutásban mérik össze tudásukat. Az elit versenyeket a síugrósorozattal kezdik, majd a sáncon elért pontszámokat időkülönbségre váltják át, és ez alapján, hendikepes rendszerben indítják a sportolókat, az öttusát záró kombinált futáshoz hasonlóan.

Az északi összetett hagyományos síszakág, a téli olimpia programjának az 1924-ben, Chamonix-ban rendezett játékok óta folyamatosan része, két, alapvetően különböző adottságokat igénylő versenyszámot ötvöz. Egyik sikersportágunk, az öttusa révén mi is tudjuk, hogy a tradíciók ellenére a modern érában a hasonló, összetettséget igénylő sportágak és versenyszámok hátrányos helyzetből, inkább kevesebb, mint több sikerrel küzdenek a népszerűségért.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.