Váratlan ajándék: még egy csapatunk itthon szerezhet kvótát

Mint ismert, női kézilabdázóink a március 19–21. közötti győri kvalifikációs tornáról juthatnak ki a tokiói olimpiára, de egy csapatunk „beelőzheti” őket. A Nemzetközi Vívószövetség (FIE) hétfői döntése értelmében március 10–14. között Budapesten rendezik meg a férfi és a női kardozók utolsó kvalifikációs világkupaversenyét, vagyis Márton Annáék hazai páston érhetnek révbe.

2021. 01. 26. 13:01
null
női kard Fotó: BIZZI TEAM Forrás: Magyar Vívószövetség
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Férfi kardozóink – miként női tőrözőink is – már biztosították részvételüket a 2021-re halasztott olimpián. A Szatmári András, Gémesi Csanád, Decsi Tamás összetételű négyes a 2019-es budapesti vb-n ezüstérmes lett, a kvalifikációs ranglistán pedig a harmadik. Női kardcsapatunk (Márton Anna, Pusztai Liza, Katona Renáta, Battai Sugár) a rangsorban az ötödik, ez is kijutást ér, és együttesünk csak akkor maradna le az olimpiáról, ha a hatodik, rivális ukránok Budapesten döntőbe jutnának, a mieink pedig a nyolc közé sem kerülnének be. Ha viszont az ukránok aranyérmesek lesznek, akkor nekünk bronz kell a kvótához – reméljük, nem lesz majd ilyen izgalmas a végjáték.

Pusztai Liza, Katona Renáta, Márton Anna és Battai Sugár tavaly márciusban az athéni világkupáról bronzérmet hozott haza
Fotó: Magyar Vívószövetség

Tamás Henriette, a magyar szövetség főtitkára az M4 Sport Sporthíradóban kedden elmondta, komoly sportdiplomáciai siker a rendezés elnyerése, de a vívók egyébként is mindig szívesen látogatnak hozzánk. A március 10–14. közötti, zárt kapus eseményen, amelyen várhatóan nemenként 150–200 versenyző indul majd, a jelenlegi vírushelyzetben előnyt jelent a magyar csapatnak a hazai rendezés. A lányok szeptember óta itthon készülnek, így semmilyen félelemérzetük nem lesz a viadalon.

A másik, magyar szempontból fontos fegyvernem az olimpiai kvalifikáció szempontjából a férfi párbajtőr, ebben március 19–23. között az oroszországi Kazanyban rendezik majd a mindent eldöntő vk-csapatversenyt. A mieink (Andrásfi Tibor, Berta Dániel, Rédli András, alapcsapattal) a hatodik helyen állnak a világranglistán, ami jelenleg kvótát ér, de itt nagyon bonyolult a helyzet. Úgy kell kalkulálnunk, hogy az utolsó állomáson kimagasló eredményre lesz szüksége együttesünknek; mert ez a történtet „sokszereplős”, az orosz, a dél-koreai, az ukrán, de még az egyiptomi csapat szereplése sem közömbös számunkra. (A regnáló egyéni világbajnok Siklósit mindenesetre olimpiai indulónak tekinthetjük.)

Tamás Henriette is megjegyezte, a párbajtőrözőknek nehéz a dolguk, ugyanakkor a főtitkár bízik benne – akárcsak a női kardozók esetében –, hogy megszerzik a kvótát. Férfi tőrben és női párbajtőrben majd az egyéni pótkvalifikációs európai zónaversenyen egy-egy indulónk kísérelheti meg az olimpiai szereplés kiharcolását.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.