Van miért törlesztenünk a franciákkal szemben

Megvizsgáltuk a magyar–francia közös kézilabdamúlt utóbbi bő húsz évét. A XXI. században világbajnokságon még nem sikerült nyerni ellenük. Európa-bajnokságon viszont már kétszer, 2008-ban és 2012-ben is volt sikerélményünk a franciákkal szemben.

Szilágyi
2021. 01. 27. 10:20
null
Nagy Lászlónak nincs túl sok kellemes élménye a fraciák elleni meccsekről Fotó: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

1999-ben szintén Egyiptomban rendezték a világbajnokságot, akkor a nyolcaddöntőben találkozott egymással a magyar és a francia válogatott. A félidőben már 14-11-re vezettek a franciák, a hajrára összejött a magyar egyenlítés, de három másodperccel a vége előtt a gallok dobták a győztes gólt. Azon a találkozón a jelenlegi csapatvezető, két, a mostani szövetségi kapitány, Gulyás István egy gólt szerzett Vass Sándor csapatában. Ezzel a vereséggel zárult a két válogatott XX. századi közös történelme.

Ami utána jött, az nem valami szívderítő: a XXI. században, az utóbbi bő húsz évben világbajnokságon még nem sikerült legyőznünk a francia válogatottat.

 

2003-ban 29-24-re nyertek a franciák a portugáliai világbajnokság csoportmérkőzésén. Ennek ellenére az a torna nem sikerült rosszul, Skaliczky László csapata végül a hatodik helyen végzett, és a rá következő évben részt vehetett az athéni olimpián, ahol aztán negyedikként zárt.

Nagy László több meccset is játszott a franciák ellen Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

2009-ben a horvátországi vb-n is összekerült egymással a két csapat, és akkor sem mi örülhettünk a végén. Hajdu János válogatottja 27-22-re kikapott a későbbi győztes franciáktól.

Két év múlva a svédországi vb-n sem tudták egymást elkerülni a csapatok. A Mocsai Lajos vezette magyar válogatott nagyon sima, 37-24-es vereséget szenvedett a címvédőtől, amely később meg is nyerte a tornát.

Világbajnokságon tehát nyeretlenek vagyunk a franciákkal szemben. Az Európa-bajnokságokat tekintve sokkal jobb a helyzet. Ha csak a kétezres éveket vesszük, akkor négy meccsen két győzelem, egy döntetlen és egy vereség a mérleg.

 

Az első siker 2008-ban a norvégiai Eb középöntőjében született meg. Az ellenállhatatlanul játszó, kilenc gólig jutó Ilyés Ferenc vezérletével 31-28-ra győzött a magyar válogatott.

A következő diadal 2012. január 20-án jött össze Újvidéken. A 26-23-as magyar győzelem alkalmával Mikler Roland volt a cserekapus, a jelenleg is kerettag Ancsin Gábor egy gólt szerzett.

A döntetlen 2010. január 19-én született Bécsújhelyen. A 29-29-es eredmény után a közvélemény érthetően többet várt Csoknyai István csapatától, de a folytatás nagyon gyászosra sikeredett: sima vereség következett a spanyoloktól, majd a csehektől. A válogatott szégyenszemre a 14. helyen zárt a 16 csapatos mezőnyben.

A 2004-es szlovéniai Eb-n nem jött össze a bravúr, 29-21 lett a vége, nem ide.

A XXI. században még két barátságos meccset játszottunk a franciákkal: 2012-ben a londoni olimpia előtt lekötöttünk egy edzőmeccset velük. A dunkerque-i találkozón egy góllal, 23-22-re nyertünk. 2016 áprilisában ismét idegenben, ezúttal Toulonban játszottunk, de ennek nem lett jó a vége: 28-25-re kikaptunk.

Ma este (tv: M4 Sport, 20.30) jön az újabb felvonás.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.