időjárás 15°C Helga 2022. október 3.
logo

Márciusban gigantikus buborékot húznak fel Budapesten

Fábik Tibor
2021.02.05. 14:14

Egy éve a koronavírus-járvány miatt egy héttel a verseny előtt kellett lefújni a birkózók budapesti olimpiai kvalifikációs tornáját, de a magyar főváros másodszor is megkapta a rendezést, és március 18–21. között a BOK Sportcsarnokban lehet kvótákat szerezni a tokiói ötkarikás játékokra. A járványhelyzetben a 35 ország versenyzői hatalmas „buborékban” lesznek.

Több témája is volt a Magyar Birkózószövetség (MBSZ) pénteki online sajtótájékoztatójának, hiszen a szövetség idén ünnepli a századik születésnapját, amelyre centenáriumi rendezvénysorozattal készül, a versenynaptár pedig meglehetősen sűrű: az erre az évre csúsztatott tokiói olimpia mellett világ- és Európa-bajnokság is lesz, s nagyon fontos az a két kvalifikációs torna is, amelyekről még ki lehet jutni Tokióba.

Németh Szilárd, az MBSZ elnöke úgy fogalmazott: a birkózók mindig nagy fába vágják a fejszéjüket, és ez idén sincs másként. A sportág hazai irányítója külön kiemelte a csepeli Kozma István Magyar Birkózóakadémia (KIMBA) elindulását és azt, hogy szeptembertől már teljes üzemben működik majd az utánpótlásképző központ, melyben 84 tehetséges diák fog készülni bentlakásos rendszerben, míg további hatvanan bejárnak majd a tréningekre.

Az MBSZ vezetése bejelentette, hogy nagy erővel folyik az előkészítő munka a BOK Sportcsarnokban március 18. és 21. között – természetesen zárt kapuk mögött – sorra kerülő európai olimpiai kvalifikációs versenyre, melyet buborékrendszerben bonyolítanak le. Bacsa Péter, a szövetség ügyvezető alelnöke felidézte, hogy tavaly már minden készen állt a rajtra, amikor a koronavírus-járvány miatt egy héttel a nyitónap előtt törölték a viadalt. Közel ezer személyt kell majd a buborékban tartani, nagyjából hétszázötven külföldi vendéget és kétszázötven magyart. Nemcsak a BOK Sportcsarnok lesz buborékban, a versenyzők értelemszerűen a szálláshelyeiken is el lesznek szigetelve a külvilágtól, és folyamatosan tesztelik majd őket. Mindez komoly feladat, de az MBSZ felhasználja a tavaly év végi belgrádi világkupa, a Nemzetközi Úszóliga (ISL) budapesti versenysorozat és a budapesti cselgáncs Grand Slam-viadal tapasztalatait is. Mi több, jó néhány személyt szakértőként is alkalmaznak, akik az említett rendezvényeken dolgoztak – az MBSZ semmit sem bíz a véletlenre.

A 2019-es kazahsztáni, nurszultáni vb-n négy magyar szerzett olimpiai kvótát: kötöttfogásban Lőrincz Tamás a 77 kg-ban aranyéremmel, Lőrincz Viktor a 87 kg-ban ezüstéremmel, szabadfogásban a honosított Muszukajev Iszmail a 65 kg-ban bronzzal, a nőknél Sastina Marianna a 62 kg-mal ötödik hellyel. A budapesti tornán csak a döntőbe jutó versenyzők kapnak kvótát, és ugyanez lesz a helyzet a május eleji, szófiai világkvalifikációs versenyen is. Válogatottunk felé az elvárás az, hogy mindhárom szakágban szerezzenek még legalább egy kvótát.

Az MBSZ centenáriumi ünnepségsorozatához díszközgyűlés és hagyományteremtő jelleggel egy korosztályos csapatverseny is kapcsolódik határon túli sportolók meghívásával, ezt június 4-én, a Nemzeti összetartozás napján rendezzük meg, s négyrészes dokumentumfilm, valamint könyv is készül a magyar birkózás történetéről. Ha a veretes eredményeinket nézzük, ezeknek bizony hosszú filmnek és vaskos könyvnek kell lennie.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.