Lothar Matthäus a Margitszigetnek is köszönheti a fittségét

Lothar Matthäus ma ünnepli a hatvanadik születésnapját. A Budapesten élő egykori magyar szövetségi kapitány ennek apropóján adott interjút a Nemzeti Sportnak.

Magyar Nemzet
Forrás: Nemzeti Sport2021. 03. 21. 14:33
Lothar Matthäus
Lothar Matthäus világ- és Európa-bajnok német labdarúgó, edzõ, a magyar labdarúgó-válogatott volt szövetségi kapitánya Budapesten 2016. május 25-én. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Kis túlzással semmit sem változott az elmúlt évtizedekben: miként tartja karban magát, hogy ilyen fantasztikusan fitt?

– Nincs benne semmi mágia. Hacsak annyi, hogy fizikailag és lelkileg is frissen tartom magam. Ha az ember nem figyel magára, ha nem szán elég időt a testére, a szellemi frissességére, előbb-utóbb fásult lesz. Sokkal fiatalabbnak érzem magam a koromnál, talán azért is, mert rendszeresen edzem a felsőtestemet, eljárok futni, kerékpározni. Hol a Margitszigeten, hol a Normafánál futok vagy éppen tekerek. Ha ezt titoknak lehet nevezni, az lenne a tanácsom: figyeljünk oda magunkra!

– Ha valaki gyerekkorában azt mondja, hogy a kis Lotharból aranylabdás és világbajnok futballista lesz, elhitte volna?

– Fenéket! Kinevetem. Persze voltak álmaim, a fantáziám gyakran elkalandozott, de eszembe sem jutott, hogy egyszer a világ legjobbja lehetek. Gyerekként a helyi csapatba szerettem volna bekerülni, tinédzserként már a német válogatottba, tizennyolc évesen pedig világraszóló karrierről álmodtam. És sikerült!

– Minek köszönheti?

– Az elhivatottságomnak. Nem én voltam a korosztályom legtehetségesebb tagja, de hogy én akartam legjobban a sikert, az biztos. Sosem adtam fel. Edzések után is kint maradtam melózni, akkor már tisztában voltam vele, mindenben én szeretnék a legjobb lenni. A lépcsőfokokat is jókor vettem, és valahogy mindig a legjobb pillanatban váltottam. Mönchengladbachból a Bayern Münchenbe, majd az Interbe igazoltam, mehettem volna hamarabb is, de mindig megvártam, amíg úgy éreztem, készen állok az újabb kihívásra.

Az egykori labdarúgó 2016 májusában
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

– A Bajnokok Ligája-győzelmen kívül mindent elért, amiről futballista álmodhat. Nagyon hiányzik a BL-trófea?

– Mindent nem nyerhet meg az ember, az csak nagyon keveseknek adatik meg. Huszonkét évig játszottam a legmagasabb szinten, ennyi idő alatt rengeteg trófeát nyertem. Egyértelmű, a BL-győzelemmel lett volna teljes a karrierem, de így is büszke lehetek arra, amit a sorstól kaptam. Szóval, semmilyen hiányérzetem sincs a pályafutásommal kapcsolatban.

Matthäus lesz a német szövetségi kapitány?

Az egykori futballista már érdeklődik a feladat iránt.

– A futballisták között ki a favorit?

– Az elmúlt egy évben volt a legjobb. Zseniális játékos, kis túlzással eddig is már minden hétvégén gólt szerzett. Mindent kihozott magából, nagyon kedvelem a játékát. Sok mérkőzésen ő jelentette a két csapat közötti különbséget.

– És a legfiatalabb Matthäus? Hét­esztendős kisfia, Milan szereti a futballt?

– Imádja! Budapesten hetente kétszer-háromszor jár edzésre, sok barátja van a csapatban. A budai oldalon vannak a tréningjei, gyakran meghúzódom a korlát mellett, és a távolból figyelem. Tiszteli az edzőjét, hallgat rá, elfogadja, amit mond neki, amit kér tőle. Persze otthon aztán engem is kifaggat, mit gondolok erről vagy arról. A futball nálunk örök téma.

A Lothar Matthäusszal készült teljes interjút a Nemzeti Sport honlapján olvashatják.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.