Szilágyi Áronékhoz a nők is csatlakoznának a hét végén

Majdnem napra pontosan egy éve állt meg az élet a nemzetközi vívásban, a budapesti párbajtőr-világkupa is egyike volt a még megrendezett utolsó versenyeknek azon a március 7–8-i hétvégén, s mától éppen nálunk indul újra a pezsgés.

2021. 03. 11. 9:15
PUSZTAI Liza
Buenos Aires, 2018. oktber 10. A Nemzetkzi Olimpiai Bizottsg olimpiai informcis szolglata ltal kzreadott kp Pusztai Liza (j) s a bolgr Joana Ilieva asszjrl a kardvvk vegyes csoportmrkzseinek eldntjben a III. nyri ifjsgi olimpin Buenos Airesben 2018. oktber 10-n. (MTI/EPA/OIS/IOC/Joel Marklund) Fotó: MTI/EPA/OIS/IOC/Joel Marklund
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mégpedig a férfi és női kardozók sorsdöntő, utolsó olimpiai kvalifikációs világkupa-viadalával indul újra a nemzetközi vívóélet. Férfi kardozóink gyakorlatilag tét nélkül vívhatnak, hiszen már korábban megszerezték a kvótát. A kvalifikációs ranglistán vb-ezüstérmes csapatunk (Szilágyi Áron, Szatmári András, Gémesi Csanád, Decsi Tamás) a dél-­koreaiak és az olaszok mögött a harmadik helyen áll, biztosan ott lesz Tokióban, miként még a német, az iráni, az amerikai és az egyiptomi csapat is, a nyolcadik, még kiadó egyetlen helyért pedig vasárnap a BOK-csarnokban meccselnek az oroszok és a franciák. A két vívónagyhatalom közül tehát az egyik elbukik, és az olimpián az egyéni versenyben is csak egy férfi kardozója lehet. Miközben nekünk a csapatkvóta révén három. Annyiban azonban számunkra sem lényegtelen, miként alakul majd vasárnap a csapatverseny, mert az még nem dőlt el, hogy a világranglistán végül hányadik helyen zárjuk a kvalifikációt, és ez határozza majd meg az olimpián a sorsolást.

Női kardcsapatunk (Márton Anna, Pusztai Liza, Katona Renáta, Battai Sugár) is kijutó helyen áll, jelenleg az ötödik a kvalifikációs rangsorban, de mivel a kvóták elosztása részben kontinentális alapú, a mögöttünk álló ukránok még kipöckölhetnek bennünket. Ennek azonban kicsi a valószínűsége. Együttesünk csak akkor maradna le az olimpiáról, ha itthon nem jutna be a nyolc közé, a rivális pedig döntőbe kerülne. Amennyiben az ukránok ezüstérmesek lesznek, nekünk elegendő bejutni a nyolcba, ha viszont keleti szomszédaink nyernek, akkor Márton Annáéknak bronz kell. Két dolog azért óvatosságra int bennünket: az ukránoknál vív az egyéni világranglistát vezető Olga Harlan, a csapatban első oroszok pedig tartalékos összeállításban érkeztek Budapestre, ami hozhat váratlan végeredményt.

– Semmiféle információnk nincs másokról, de nyilván igaz ez fordítva is – fogalmazott Gárdos Gábor, a női szakág vezetőedzője a magyar szövetség honlapján. – Úgy érzem, hogy mi rendben vagyunk. Liza teljesen egészséges, Anna sérülése után szerintem kilencven százalékos állapotban van. Az elmúlt két hétben sokat élesedett Renáta és Sugár formája is. Nagyon jól sikerült a nemrégiben véget ért szolnoki edzőtáborunk, úgyhogy bizakodó vagyok.

A zárt kapus budapesti világkupára a járványhelyzetben a legszigorúbb biztonsági intézkedések vonatkoznak. A külföldi résztvevők (versenyzők, edzők, versenybírók) eleve csak 72 óránál nem régebbi, negatív PCR-teszttel léphettek be az országba. Ezt követően egyenesen a szállásként kijelölt két hotel valamelyikébe szállították őket, de ugyanígy a magyar versenyzők is beköltöztek a buborékba. A becsekkoláskor újabb PCR-tesztet végeztek a hotelban. Mindenkit egyágyas szobában helyeztek el, az akkreditációs kártyákat pedig csak a negatív tesztek birtokában lehetett átvenni. A mozgás kizárólag a hotel és a verseny színhelye között lehetséges, s minden versenynapon valamennyi résztvevő helyszíni gyorsteszten is átesik.

A férfiaknál a világranglista első 24 helyezettje nevezett. A kétszeres egyéni olimpiai bajnok (5.) és az egyéni világbajnok Szatmári András (13.) kiemeltként csak szombaton, a legjobb 64 között lép pástra, a nőknél ugyanez vonatkozik Pusztai Lizára (11.) és Márton Annára (12.). A világkupáról a Magyar Vívószövetség folyamatosan tájékoztatást ad a honlapján és a Facebook-oldalán, a legfontosabb magyar asszókhoz és a döntőkhöz pedig kommentálás is lesz az élő közvetítésben.

A Gerevich–Kovács–Kárpáti férfi és női kard világkupaverseny programja:

Március 11., csütörtök, 10 óra: férfi egyéni selejtezők a legjobb 64-ig.

Március 12., péntek, 10 óra: női egyéni selejtezők a legjobb 64-ig.

Március 13., szombat, 9 óra: női egyéni a legjobb 64-től az elődöntőkig. 13 óra: férfi egyéni a legjobb 64-től az elődöntőkig. 17 óra: négyes döntők.

Március 14., vasárnap, 9 óra: női csapat. 14 óra: férfi csapat. 17 óra: női bronzmeccs. 18 óra: férfi bronzmeccs. 19 óra: döntők.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.