Magyar edzők adtak fricskát a magyar sikersportágnak

A magyar kajakosok a legjobbak a világon, különösen a hölgyek, ez vitán felül áll. Gondoljuk és hangoztatjuk idehaza előszeretettel. A mögöttünk hagyott szegedi világkupa – igaz, a legjobbjaink, így például Kozák Danuta és Csipes Tamara nem álltak rajthoz – nem ezt mutatta, az olimpiai számokban a mieink érem nélkül maradtak. Mármint a versenyzők. Kajak egyes kétszáz méteren Bakó Zoltán dán, ötszázon pedig Vereckei Ákos szerb tanítványa, Emma Jörgensen, illetve Milica Novakovics győzött. Feladva a magyaroknak a tokiói leckét.

2021. 05. 21. 7:46
null
Milica Novakovics Vereckei Ákos kezei alatt túl a harmincon is sokat fejlődött Forrás: Magyar Nemzet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szegedi eredményeken persze nincs okunk megrökönyödni. Bakó Zoltán a legsikeresebb magyar kajakedző, még ha itthon ekképpen kevesen is gondolnak rá. Az ő irányításával nyert anno három olimpiai bajnoki címet 1996-ban és 2000-ben a norvég Knut Holmann, majd a szintén norvég Eirik Verås Larsen is neki köszönheti, hogy 2004-ben Athénban aranyérmes lett (majd 2012-ben Londonban is, de akkor már nem Bakó Zoltán volt az edzője.) Ez bizony négy olimpiai arany egyéni számban, amivel idehaza senki sem konkurálhat.

Szövetségi kapitányként hét óra a motorosban

Bakó Zoltán évek óta távol él, így örömmel látogatott haza a világkupát kihasználva
Fotó: Karnok Csaba/Délmagyar

A versenyzőként anno ötszörös világbajnok, olimpiai bronzérmes szakember 2007-ben, 2008-ban itthon dolgozott, pályázott szövetségi kapitánynak, de a szövetség elnöksége az edzőként akkor „nullkilométeres” Storcz Botondot hozta ki győztesnek 6:5 arányban. Bakó Zoltán ezután két évet Brazíliában húzott le, immár nyolc éve, 2014 januárja óta pedig a dán válogatott szövetségi kapitánya. Ám ez a pozíció mást jelent ott, mint idehaza.

– Én vagyok a válogatott nyolc-nyolc női és férfi versenyzőjének az edzője. Napi hét-nyolc órát töltök a motorcsónakban, délelőttönként és délutánonként is két-két edzést vezényelek

– mondja az érdeklődésünkre a 69 esztendős szaktekintély.

A dán kajak-kenu és evezés központja a Koppenhága tőszomszédságában fekvő Bagsværdi-tónál található. Minden adott, ami szükséges a munkához, ám fényűző körülményekre senki se gondoljon, azokról inkább csak Magyarország, Németország és Fehéroroszország híres a nemzetközi kajak-kenus életben. Bakó Zoltán itt él és dolgozik, kivéve, amikor éppen nem edzőtáborban készül a tanítványaival.

A dánok többsége amatőr

Emma Jörgensen a riói olimpián második volt mögött
Fotó: Karnok Csaba / Délmagyarország

Dániában is szép eredményekkel büszkélkedhet. A férfiak közül René Holten Poulsen háromszoros világbajnok, Emma Jörgensent pedig a 2016-os riói olimpián csak Kozák Danuta előzte meg. A tokiói dán reményeket elsősorban most is ő testesíti meg. A szegedi világkupán nyert kétszáz méteren, ötszázon pedig ötödik lett.

– A női négyesünk 2019-ben kvalifikálta magát az olimpiára, tehát négy kvótánk van. Emma hatalmas tehetségként robbant be a sportágba, pedig a riói olimpiára még amatőrként készült fel, az edzések mellett dolgozott, mint a társai szinte kivétel nélkül – említi Bakó Zoltán a miheztartás végett.

Természetesen a magyarok szereplését is figyelemmel kíséri, s örült, hogy Szegeden találkozhatott a régi sportbarátokkal.

– A legjobbak a hölgyek közül Szegeden nem álltak rajthoz, így nem tudhatjuk, mire képesek, de azt gondolom, nehéz lesz ismét három aranyérmet nyerni. Ha az új-zélandi Lisa Carrington hozza azt, amit két éve Szegeden, akkor szinte lehetetlen lesz legyőzni, s persze remélem, Emma Jörgensen is okozhat meglepetést.

Ingajáratban Budapest és Belgrád között

És még valaki, ám Milica Novakovics sikerében már Vereckei Ákos reménykedik. A négyessel kétszeres olimpiai bajnok, továbbá hatszoros világbajnok kajakos 2012-ben fejezte be a pályafutását. Azóta dolgozott Vietnamban, Kínában, majd itthon, másfél éve pedig Szerbiában.

Milica Novakovics Vereckei Ákos kezei alatt túl a harmincon is sokat fejlődött
Fotó: Magyar Nemzet

– Eleinte a teljes válogatott irányításával bíztak meg, ám a szerb szövetség támogatása kizárólag az olimpiai eredményességen múlik, ezért azt kérték tőlem, hogy a legjobb versenyzőre, Milica Novakovicsra összpontosítsak – foglalja össze szerbiai másfél évét Vereckei Ákos, aki ingázik Budapest és Belgrád között, telente szerdától szombatig, a versenyidőszak kezdetével pedig hétfőtől szombatig tartózkodik a szerb fővárosban.

A közös munkának már mutatkoznak az eredményei, Novakovics ugyan már 33 éves, de a szegedi sikere alapján most evez élete legjobb formájában.

– Milica korábban inkább sprinterként versenyzett, de szerintem kimondott ötszázas versenyző, csak a technikáját rendbe kellett tenni, s fejleszteni az állóképességét. Azt gondolom, az éremesélyesek között kell vele számolni – mondja Vereckei Ákos, aki kicsit fájlalja, hogy – tisztelet a kivételnek – a magyar kollégák ferde szemmel néznek rá, Szegeden legalábbis ezt tapasztalta. Pedig természetesen ő is szurkol a magyaroknak.

Bízik Kozák Danutában

– Kozák Danuta világklasszis kajakos, ehhez kétség sem férhet, a többiek, legalábbis egyesben, nem képesek olyan teljesítményre, mint ő. Danuta mellett a 2019-es világbajnokság győztesét, Lisa Carringtont sem láttuk versenyezni idestova két éve, ezért nehéz jósolni, de én is azt mondom, bravúr lenne, ha a magyarok ismét három aranyat szereznének.

Vereckei Ákos drukkol Kopasz Bálintnak, ám őt nem lepte meg, hogy a német Jacob Schopf magabiztosan megnyerte a férfi K–1 1000 méteres futamot a szegedi világkupán.

– Tavasszal a törökországi edzőtáborban testközelből láthattam a németeket, elképesztő munkát végeztek. 2019-ben másokkal együtt én is odaadtam volna az olimpiai aranyat Bálintnak, de két év a kajak-kenuban is nagy idő, nagyon kemény lesz az olimpia.

A magyar kajak-kenu sikereinek az erős hazai konkurencia a legfontosabb záloga. No meg a tapasztalt edzői gárda. Akik között akadnak olyanok, akik valamiért nem lehetnek próféták a saját hazájukban.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.