Pep Guardiola megint bánhatja, hogy túl okos akart lenni

Angliában arról írnak, hogy a Manchester City menedzsere, Pep Guardiola eltaktikázta a Chelsea elleni Bajnokok Ligája-döntőt. A spanyol edző az idény korábbi hatvan meccsén csak egyszer állt fel védekező középpályás nélkül, a tegnap esti finálé volt a második ilyen. Talán nem véletlen, hogy vereség lett a vége.

Magyar Nemzet
2021. 05. 30. 11:42
GUARDIOLA, Josep
Porto, 2021. május 29. Josep Guardiola, a Manchester City vezetõedzõje a trófea mellett, miután csapata 1-0-ra kikapott a Chelsea-tõl a labdarúgó Bajnokok Ligájának döntõjében a portói Dragao Stadionban 2021. május 29-én. MTI/EPA/AFP pool Fotó: Pierre-Philippe Marcou
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem tanult a saját hibáiból Pep Guardiola, aki újra eltaktikázott egy fontos Bajnokok Ligája-mérkőzést, fejtegeti elemzésében a Daily Mail. A lap abból indul ki, hogy az előző idényben a spanyol edző teljesen érthetetlen okból megváltoztatta a Manchester City addigi struktúráját a Lyon elleni negyeddöntőre, aminek eredménye a 3-1-es vereség lett. S most is hasonló hibát követett el Guardiola a Chelsea ellen 1-0-ra elbukott BL-döntőben.

Pep Guardiola nyakába ezüstérem került Fotó: MTI/EPA/AFP

Ezúttal az volt a Manchester City vereségének a fő oka, hogy a játékmester Ilkay Gündogant egyedül hagyta a középpálya közepén szűrő nélkül, miközben korábban rendszeresen volt segítsége ott a labdatartásban és -szerzésben Fernandinho vagy személyében. Beszédes adat, hogy az idény korábbi hatvan meccséből csak egyszer döntött úgy Guardiola, hogy a két védekező középpályás közül egyiket sem kezdeti, még novemberben az Olympiakosz elleni csoportmeccsen hazai pályán. Nem biztos, hogy a BL-döntő volt a legjobb alkalom a második ilyen rendhagyó esetre.

Guardiola azért áldozta fel védekező középpályásait, hogy helyet csináljon a kezdőben Raheem Sterlingnek, aki a BL-ben előtte legutóbb februárban, a nyolcaddöntő első meccsén volt kezdő a Mönchengladbach ellen. Utána a döntőig hátralévő öt, egyre nagyobb téttel bíró találkozón összesen harminc percet töltött a pályán. A Chelsea elleni fináléban helyette talán többet érhetett volna egy védekező középpályás Gündogan mellett, ahogy a csapat a céljai nagy részét elérte az idényben.

Pont a Chelsea mutatta meg, milyen sokat ér egy ilyen szűrő a pályán. N'Golo Kante alig volt észrevehető a meccsen, de amikor a City kreatív középpályásai, Phil Foden vagy megpróbáltak volna levegőhöz jutni, megfojtotta őket. Guardiola a 64. percben küldte pályára Fernandinhót, hátrányban, a támadó szellemű helyére. Ez őszinte beismerése volt az előzetes elgondolása helytelenségének, de addigra már elúszni látszott a hajó.

– A lehető legjobb kezdőcsapatot állítottam össze, azt, amellyel meg akartam nyerni a mérkőzést – nyilatkozta Pep Guardiola. – Az első félidőben nagyon megszenvedtünk a védekezéssel, a másodikban már sokkal jobbak voltunk. Az ilyen mérkőzéseken a megérzések döntenek.

Azt vetik a legtöbbször Guardiola szemére, hogy a legfontosabb meccseket taktikailag túlgondolja, és úgy tűnik, ez a Chelsea ellen is bebizonyosodott, noha a sikerez talán semmi mást nem kellett volna tennie, mint ragaszkodni a bevált recepthez. A spanyol edző tíz éve nyerte meg a BL-t, legutóbb a Barcelonával. Azóta most először jutott be a döntőbe, de megint nem tudott nyerni nélkül.

S mi lesz ezután?

– Haza akarok menni a családomhoz, régóta nem láttam már őket. Aztán visszatérek a klubhoz – fogalmazott Guardiola. – Néhány éven belül a Manchester City lesz a világ legjobb csapata! Egy nap visszatérünk még a BL-döntőbe.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.