Fair play-díj helyett tokiói repülőjegyet kap Milák partnere

Nem sokkal a budapesti Európa-bajnokság után Selmeci Attila. a 200 pillangón világcsúcstartó Milák Kristóf edzője sportszerűségi díjra érdemes nemes tettnek nevezte az olimpiáról lemaradt Biczó Bencének és Márton Richárdnak azt az elhatározását, hogy kitartanak a Tokióban győzelemre is esélyes edzőtársuk mellett. Sós Csaba szövetségi kapitány azonban másként döntött, és többről lesz szó, mint erkölcsi elismerésről.

Szalay Péter
Forrás: SzPress Sporthírszolgálat2021. 06. 25. 9:43
null
Márton Richárd versenyezhet is Tokióban
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

edzőjének, Selmeci Attilának szívből jövő nyilatkozata után Sós Csaba szövetségi kapitány azt közölte Márton Richárddal, hogy szüksége van rá Tokióban a mixed vegyesváltóban, és az sem kizárt, hogy szerepet ad a Budafóka úszójának a nagyobb kihívást jelentő 4×200 méteres gyorsváltóban is. Biczó ugyanakkor megmaradt kitartó edzőtársaknak.

– Fel vagyok dobva, és áldom az eszemet, hogy az Európa-bajnokság után nem eresztettem le. Mindent majdnem úgy csináltam, mint ha jómagam is az olimpiai csapat tagja lennék, bár az is felötlött bennem, hogy ha már így jártam, az edzésmunkát majd valamikor az olimpia után is folytathatnám. Feltéve, hogy nagy kedvet érzek hozzá. Most viszont, hogy a kapitány azzal lepett meg, hogy beállított a vegyesváltóba, általános tartalékként pedig a gyorsváltóban is a bevethető úszók közé sorol, valósággal megtáltosodtam. Elképesztően jól megy az úszás! – nyilatkozta az SzPress Hírszolgálatnak a 21 esztendős, Miláknál egy évvel idősebb Márton Richárd, akit senki sem emleget Richárdként, csak Ricsiként.

 

Márton Richárd versenyezhet is Tokióban

 

A 180 fokos fordulat után nemcsak az történhet meg Mártonnal, hogy a bravúrra is képesnek tartott 4×200 méteres gyorsváltó „legénységét” erősítheti, hanem annak tagjaként egy szép emléket idéző sprinternégyes nosztalgia-partijának a résztvevője is lehet. Négy évvel ezelőtt ugyanis Indianapolisban, a junior világbajnokságon az amerikaiakat egyetlen századmásodperccel megelőzve, korosztályos világcsúcsot javítva győzött a magyar csapat a 4×200 méteres gyorsváltóban. A nyerő négyesből Milák Kristóf, Holló Balázs, Németh Nándor és Márton is a Tokióba készülő úszóválogatott tagjai. Mindez a boldogság egy olyan úszót érhet, aki tavaly januárban egy lépésre, úszónyelvre fordítva, egy karcsapásra volt attól, hogy hátat fordítson a sportágának, januárban néhány nappal az indulás előtt lemondta a thaiföldi edzőtábort.

 

A négy évvel ezelőtti junior magyar világbajnokok

 

– Nem én voltam az első, aki holtpontra jutott, és akinek tele lett a hócipője a hajnali ébresztőkkel, a lemondásokkal, és minden rosszal, amit az úszásba bele lehet magyarázni. Sok úszó fejében fordult már meg egy rossz pillanatban, hogy minek is ez nekem, miért hajtom magamat, ha nem jutok egyről a kettőre. És én pontosan erre a vágányra tévedtem. Nem leányálom hetente tízszer nekifeszülni az edzéseknek, öt-öt és fél órát faltól falig tempózni, és a munkát még a konditeremben is folytatni. Erős mehetnék fogott el, üzentem is, hogy engem ne várjanak a repülőtéren. Az edzők és a szövetségben dolgozók nyomban küldtek a riasztást Wladár Sándornak, a MUSZ elnökének, aki menten hívott, és jó egy órán át érvelt a maradásom mellett. Nem úgy szólított meg, mint egy főnök, hanem sporttársamként, olimpiai aranyérmesként, és ami megfogott, emberként, emberbaráti szavakat használva. Úgy éreztem magamat a hosszú telefonbeszélgetés végén, mint a hajótörött, akinek mentőövet dobtak. Ha akkor Sanyi bácsi, mert nekem az, nem fordít vissza, és nem nyúl a hónom alá, valószínűleg elsüllyedek, és az úszóberkekben gyorsan el is felejtették volna a nevemet.

A világot most rózsaszínben látó Márton Richárd ezen a héten négy számban tesztelheti magát a római Sette Colli nemzetközi versenyen, ahol nem ő lesz a főszereplő, mert a magyar válogatottak közül Bohus Richárd, Kalmár Ákos, Milák Kristóf és Verrasztó Dávid is rajthoz áll, méghozzá igen erős nemzetközi mezőnyben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.