Átok ül Gyurta Dániel világrekorder utódjain

Tegnap rövid közleményben jelentette be visszavonulását a 200 méteres mellúszás világrekordere, a mindössze 24 éves Anton Csupkov. A döntése nem volt váratlan, már az olimpiai döntő után nyilatkozott a tervéről Tokióban. Furcsa történetek Gyurta Dániel utódjai között.

2021. 08. 16. 10:29
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A párizsi olimpia? Kösz, nem, a következő célom élvezni az életet – reagált egy újságírói kérdésre Anton Csupkov a 200 mell tokiói döntője után, amelyben a negyedik helyen végzett. Sokan felkapták a fejüket a válaszára, hiszen a 2024-es játékokig már „csak” három évet kellett volna kibírnia, hogy még egyszer megpróbálja teljessé tenni sikerkollekcióját, azaz a világrekord és a világbajnoki arany mellé az olimpiai bajnoki címet is odategye. Erre legutóbb Gyurta Dániel volt képes 200 mellen.

 

A magyar klasszis 2012. augusztus 1-jén világcsúccsal nyerte meg az olimpiai döntőt Londonban, és azóta négy új rekordere lett a számnak. Az első mindössze másfél hónappal később, teljesen váratlanul, és ma már úgy is fogalmazhatunk, hogy gyanús körülmények között született. A 18. születésnapját alig betöltő Jamagucsi Akihiro a gifui japán nemzeti sportfesztiválon 2:07,01-re faragta Gyurta világrekordját 2012. szeptember 15-én.

 

Anton Csupkov 24 évesen befejezte az úszást. Fotó: Tobias Schwarz/AFP

 

A japán úszó egy évvel korábban még 2:11,70-es eredménnyel lett junior-világbajnok, majd szinte minden jelentős úszásával egy másodpercet gyorsult, amelyet már akkor is sokan kétkedve fogadtak. Az egyik legnehezebb versenyszámban egyetlen év alatt csaknem öt másodpercet javult, ami meglehetősen szokatlan. Jamagucsi sztorija annyiban mindenképpen idevág, hogy Csupkovhoz hasonlóan ő is idén jelentette be a visszavonulását áprilisban, mindössze 26 évesen.

 

Nagy különbség kettejük között, hogy a japánnak a világrekordon kívül semmilyen komoly eredménye nem született. A 2013-as barcelonai vb-n döntős volt, de a győztes Gyurtától bő két másodperccel elmaradt, később pedig sem a kazanyi, sem a budapesti, sem a kvangdzsui vb-re, sem a riói és a tokiói olimpiára nem tudott kijutni.

 

A 200 mell következő világrekordere ugyancsak japán volt, Vatanabe Ippei, aki szintén egy hazai versenyen állított fel új csúcsot. 2017 januárjában 2:06,67-et repesztett, így ő lett az első a világon, aki két perc, hét másodperc alatti idővel teljesítette a távot. Neki akkor legalább már voltak eredményei, a 2016-os olimpián hatodik volt, viszont az egy évvel későbbi budapesti vb-re hiába érkezett világrekorderként, csak bronzérmes lett, ahogy két évvel később Kvandzsuban is. A tokiói olimpián már nem szerepelt.

 

Az ausztrál Matthew Wilsoné lett az új világrekord, aki a 2019-es világbajnokság elődöntőjében úszott 2:06,67-et. Csak egy napig volt vele csúcstartó, ugyanis a másnapi döntőben Csupkov 2:06,12-vel rákontrázott, s ezzel megszerezte az aranyérmet, Wilsonnak pedig maradt az ezüst. A mindössze 22 éves ausztrál a tokió olimpián azonban már az elődöntőben kiesett, így Gyurta világrekorder utódjai közül egyedül Csupkov volt ott a tokiói fináléban, és ugye negyedik lett.

 

Csak az orosz járt közel ahhoz, hogy Gyurtához hasonlóan világbajnoki és olimpiai arannyal egészítse ki a 200 mellen elért világrekordját, de a visszavonulása azt jelenti, hogy ő sem járt sikerrel. Átok ül a Gyurta-utódokon, vagy más megközelítésből, még inkább értékelhetjük a 2018-ban visszavonult magyar úszó eredményeit.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.