Először egy hajóban a két nagy hazai rivális

Rendhagyó világbajnokság következik kajak-kenuban mától vasárnapig, hiszen olimpia évében eddig csupán egyszer, még 1948-ban rendeztek vb-t, akkor is csupán az ötkarikás programban nem szereplő számokban. Koppenhágában most valemennyi futamot kiírják, s a magyarokkal az élen a legtöbb nemzet komolyan készül az eseményre. A két nagy hazai rivális, Kozák Danuta és Csipes Tamara pályafutásuk során először együtt indul kettesben.

2021. 09. 16. 8:21
KOZÁK Danuta; CSIPES Tamara
Tokió, 2021. augusztus 5. Az ezüstérmes Csipes Tamara a női kajak egyesek 500 méteres versenyének döntője után a világméretű koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as tokiói nyári olimpián a Sea Forest Kajak-kenu Pályán 2021. augusztus 5-én. Az előtérben a negyedik helyezett Kozák Danuta. MTI/Kovács Tamás Fotó: Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szokatlan időpontot az is indokolja, hogy a koronavírus-járvány miatt tavaly elmaradt a világbajnokság – a szegedi regatta végül csak világkupa rangjára emelkedhetett –, és a nemzetközi szövetség (ICF) vezetői újabb évet nem akartak kihagyni. A kajak-kenut évtizedeken át állandóság jellemezte, egy évtizede azonban egymást követik a – sportág érdekével gyakran ellentétes – változások, így nem lehetünk biztosak benne, hogy 2021 csupán rendhagyó év, netán 2024-ben, a párizsi olimpia évében is lesz-e világbajnokság.

– Nem jelent nehézséget a szokatlan időpont, maximum annyiban, hogy az olimpián indult versenyzők motivációját fenn kellett tartani – szögezte le Hüttner Csaba szövetségi kapitány, akinek a vb előtt három évvel meghosszabbították a megbízatását. – De ezzel sem volt gond, mert ez mégiscsak egy világbajnokság. Aki vállalta, jól felkészült.

Az olimpiát is megjárt magyar versenyzők közül három érmes hagyja ki a vb-t. A női négyessel győztes, kettesben Kozák Danutával pedig harmadik Bodonyi Dórát betegség hátráltatta, ezért nem tudott felkészülni a viadalra, a K–1 200-on aranyérmes valamint a K–1 1000-en mögött második Varga Ádám pedig a pihenést választotta.

A világbajnokságon nemzetenként csupán egy versenyző indulhat. A hölgyeknél K–1 500-on képviseli a magyar színeket – hiszen Tokió­ban ezüstérmet szerzett és megelőzte a negyedik Kozák Danutát –, K–2 500-on pedig a két klasszis pályafutásuk során most először indul együtt kettesben. A négyesben Gazsó Dorka helyettesíti Bodonyit, igaz, neki ez a szerep nem újdonság, a 2019-es szegedi vb-n már benne ült a magyar hajóban.

Kopasz Bálint három számban is rajthoz áll. K–1 1000 méteren olimpiai, világ- és Európa-bajnoki címvédőként, továbbá K–2 500-on Erdőssy Csabával, s benne lesz majd ötszázon a négyesben is Nádas Bence, Csizmadia Kolos és Gál Péter társaként. 

A szigorú karanténszabályok miatt Ausztrália és Új-Zéland versenyzői nem szerepelnek a dán fővárosban, így nem lesz ott a vb-n a Tokióban háromszoros aranyérmes Lisa Carrington sem. A többi vezető nemzet nevezett a viadalra, így komoly, kemény versengésre van kilátás.

– Ebben a válogatottban nagyon sok érmes, mi több, számos olimpiai érmes is benne van. Az időjárás így, szeptember közepén nem lesz a legtökéletesebb Koppenhágában, de én bízom a jó szereplésben, amely akár nagyon jóra is sikeredhet – beszélt a várakozásairól Hüttner Csaba.

A vb-n csütörtökön és pénteken az elő- és középfutamokat rendezik, a döntőkre szombaton és vasárnap kerül sor. A verseny immár szokásos módon para-világbajnokság is lesz – 11 magyar résztvevővel –, ezeket a finálékat a verseny első három napján bonyolítják le.

A magyar csapat 
Férfiak
Kajak
K–1 200 m: Csizmadia Kolos
K–1 500 m: Gál Péter István
K–1 1000 m: Kopasz Bálint
K–1 5000 m: Noé Bálint
K–2 500 m: Erdőssy Csaba, Kopasz Bálint
K–2 1000 m: Noé B., Kulifai Tamás
K–4 500 m: Nádas Bence, Kopasz Bálint, Gál Péter István, Csizmadia Kolos

Kenu
C–1 500 m: Kiss Balázs
C–1 1000 m: Adolf Balázs
C–1 5000 m: Adolf Balázs
C–2 500 m: Hajdu Jonatán, Fekete Ádám
C–2 1000 m: Slihoczki Ádám, Kocsis Ádám
C–4 500 m: Kollár Kristóf, Zombori Dominik, Korisánszky Dávid, Hodován Dávid

Nők
Kajak
K–1 200 m: Lucz Anna
K–1 500 m: Csipes Tamara
K–1 1000 m: Gazsó Alida Dóra
K–1 5000 m: Kőhalmi Emese
K–2 200 m: Lucz Anna, Kiss Blanka
K–2 500 m: Csipes Tamara
K–4 500 m: Gazsó Alida Dóra, Kozák Danuta, Csipes Tamara, Kárász Anna

Kenu
C–1 200 m: Balla Virág
C–1 500 m: Kis Ágnes Anna
C–1 5000 m: Kisbán Zsófia
C–2 200 m: Nagy Bianka
C–2 500 m: Balla Virág, Takács Kincső
C–4 500 m: Balla Virág, Takács Kincső, Gönczöl Laura, Opavszky Réka

Vegyes párosok
K–2 200 m: Csizmadia Kolos, Lucz Anna
C–2 200 m: Korisánszky Dávid, Takács Kincső

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.