198 labdarúgó, akikre az MLSZ eltiltást kért a FIFA-tól

Az 1956-os forradalom következményeként a magyar sport is érzékeny veszteséget szenvedett. Kiváló sportolók garmadája − köztük válogatott labdarúgók, olimpiai bajnokok − hagyta el az országot. Többen az új hazában is karriert futottak be.

Magyar Nermzet
Forrás: Nemzeti Sport2021. 10. 22. 12:30
Puskás Ferenc
Budapest, 1955. január 9. Puskás Ferenc (k, Honvéd) gólt lő Fecske István hálójába a Budapesti Honvéd-Budapesti Vörös Lobogó labdarúgó-mérkőzésen az Üllői úton (9:7), az NB I. 26. fordulójában. MTI Fotó/Magyar Fotó: Szécsényi József Fotó: Szécsényi József Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség 1957. július 17-én 198 nevet tartalmazó listát küldött szét a tagszövetségeknek, arról informálva őket, hogy kik azok a külföldre szakadt magyar játékosok, akiket a Magyar Labdarúgók Szövetsége kérésére eltiltott − összegzi az 1956-os forradalomnak és szabadságharcnak a magyar a labdarúgásra gyakorolt hatását a Nemzeti Sport.

A lista az Aranycsapat három klasszisán (Puskás Ferenc, Kocsis Sándor, Czibor Zoltán) kívül kevésbé ismert játékosokat is tartalmaz, és olyan nagyságokat is (Grosics Gyula, Palotai Károly, Szentmihályi Antal és Mathesz Imre), akik később az amnesztia ígéretére hazatértek, s itthon folytatták pályafutásukat.

S ez csak a labdarúgás. Az írás azt is felidézi, hogy a forradalmi helyzetben sportolóink milyen feszülten készülődtek az 1956. november 22-én megkezdődött melbourne-i olimpiára. Akkor indultak a csehországi, Prágához közeli Nymburkba, amikor a szovjet csapatok megkezdték hazánk megszállását. 

Előzetesen sokan arra számítottak, hogy a magyar csapat még a helsinki teljesítményt is − minden idők legjobb szereplését a tizenhat arannyal − felülmúlja, végül a mieink 9 arany-, 10 ezüst- és 7 bronzérmet szereztek, ami a körülményekhez képest derekas helytállás.

Sokan az olimpikonok közül sem tértek haza. A Nemzeti Sport felelevenít néhány érdekes életutat, azokét, akik új hazájukban is kiemelkedő sikereket értek el − nem feltétlenül a sport területén.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.