A járvány árnyékában és a gyémánt bűvöletében

Ünnepi idényre készül az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság: a 75. szezon tiszteletére még a liga logója is gyémánt alakú lett. A tavalyi idény tapasztalatai alapján egyre többet számít az NBA-ben az összeszokottság, a Los Angeles Lakers azonban szembemegy a tendenciákkal, lényegében öregfiúk All-Star csapat áll össze lila-sárgában. A keleti fő sztárgyűjtő csapatnál, a Brooklyn Netsnél is akad probléma: Kyrie Irvinget egyelőre kitették a keretből, mert nem hajlandó beadatni magának a koronavírus elleni vakcinát.

2021. 10. 19. 11:08
Giannis Antetokounmpo
MILWAUKEE, WI - OCTOBER 15: Giannis Antetokounmpo #34 of the Milwaukee Bucks drives to the basket against the Dallas Mavericks on October 15, 2021 at the Fiserv Forum Center in Milwaukee, Wisconsin. NOTE TO USER: User expressly acknowledges and agrees that, by downloading and or using this Photograph, user is consenting to the terms and conditions of the Getty Images License Agreement. Mandatory Copyright Notice: Copyright 2021 NBAE Gary Dineen/NBAE via Getty Images/AFP. (Photo by Gary Dineen / NBAE / Getty Images / Getty Images via AFP) Fotó: Gary Dineen / NBAE / Getty Images / Getty Images via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A világméretű koronavírus-járvány 2020 óta sok tekintetben rányomta a bélyegét az NBA-re. A 2019/20-as idényt a tervezettnél sokkal később, óriási buborékban, nézők nélkül rendezett rájátszással zárta le a liga, majd rövidebb lett a 2020/21-es kiírás is. A menetrendet tekintve mostanra visszaáll a megszokott kerékvágásba az NBA, a vírus fellege azonban továbbra is ott lebeg a liga fölött.

New Yorkban, Los Angelesben és San Franciscóban törvénybe iktatták, hogy zárt terű rendezvényen csak beoltott személyek vehetnek részt, ez pedig a kosárlabdázókra is vonatkozik. A Brooklyn Nets egyik sztárja, Kyrie Irving viszont ragaszkodott a döntési szabadság jogához, és csak az idegenbeli meccseken állt volna rendelkezésre. Így viszont a Nets nem tart igényt Irving szolgálataira, a játékos nem is edzhet a csapattal, amíg nem veszi fel az oltást.

Ki tudja, Kyrie Irvinget mikor láthatjuk újra a pályán? Fotó: Getty Images North America/AFP/Sarah Stier

A Brooklyn kerete Irving és a Lakershöz távozott DeAndre Jordan nélkül is a legerősebbek közé sorolható nevek alapján, és James Harden vezetésével ugyanaz a két lehetőség áll a gárda előtt, mint tavaly: bajnoki cím vagy kudarc. Akkor a főcsoport-elődöntővel az utóbbi jutott a Netsnek.

A gyémántszezont a Milwaukee Bucks kezdi meg címvédőként: a görög Jannisz Antetokumpo vezérelte együttes magja együtt maradt, ahogy a tavaly meglepetésre főcsoportdöntőig jutott Atlanta Hawks is. A 2020-as nagydöntős Heat pedig bajnokokkal erősített: a Bucksból PJ Tucker, a 2019-es győztes Toronto Raptorsból Kyle Lowry érkezett Miamiba. Lowry váltása egyben azt is jelenti, hogy hiába térhet haza a pandémia miatt tavaly a floridai Tampába kényszerült Raptors, a kanadai szurkolóknak nem lehetnek vérmes reményeik csapatukkal szemben. Nagy dobásra készül viszont a Chicago Bulls, amely az egyaránt új érkező Lonzo Ball, DeMar DeRozan, Zach LaVine, Nikola Vučević sorral négy év kudarc után legalább a rájátszás elvárás.

 

A chicagói keretfelforgatás azonban semmi ahhoz képest, ami Los Angelesben történt. A Lakers a tavalyi csalódás után idénre öregfiúk All Star-csapatot épített LeBron James köré. Carmelo Anthony, Rajon Rondo, Dwight Howard, DeAndre Jordan és Russell Westbrook is érkezett, a névsorból Westbrook a legfiatalabb, aki novemberben tölti a harmincnégyet. Fizetés szempontjából rendkívül polarizált a keret: James, Westbrook és a sérülékeny Anthony Davis hármasa a teljes csapat 161 millió dolláros együttes bérének több mint a háromnegyedét teszi zsebre.

A városi riválisnál a vezér, Kawhi Leonard súlyosan megsérült a főcsoportdöntőben, ő csak tavaszra épül fel, de a rájátszásba éppen nélküle is eljuthat a csapat. A Golden State Warriors Klay Thompson visszatérését várja, aki az előző két idényt teljesen kihagyta, decemberben vagy januárban viszont várhatóan újra a parkettán láthatjuk. A Warriorsból Andrew Wiggins sokáig Irving útját követte, vallási okokra hivatkozva próbált sikertelenül kibújni az oltakozás alól, de végül megkapta a vakcinát, játszhat az idényben.

Nikola Jokics (15) még magasabbra jutna a Denverrel Fotó: NBAE/Getty Images via AFP/Zach Beeker

A kaliforniai sztárcsapatoknál egyelőre a kérdőjelek az erősebbek, a stabilitás inkább a tavalyi meglepetésre nagydöntőig menetelt Phoenix Suns, az uralkodó MVP-vel, Nikola Jokiccsal felálló Denver Nuggets és a legutóbbi alapszakaszelső Utah Jazz mellett szól, mindhárom együttes keretében minimális változások történtek csak a nyáron.

Az idény kedd este – magyar idő szerint szerdán, hajnali 1.30-kor a bajnok Milwaukee Bucks és a Brooklyn Nets rangadójával (tv.: Sport 1) indul, de hogy melyik csapatépítési út jár sikerrel, az igazán csak jövő júniusban derül ki, ekkor rendezik a gyémántidény nagydöntőjét.

Borítókép: Jannisz Antetokumpo (fehérben) Fotó: NBAE/Getty Images/Getty Images via AFP/Gary Dineen

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.