Az évszázad legjobb magyar eredményét érte el, „gyors halál” vár rá

A Japánban, Kitakjúsúban zajló ritmikusgimnasztika-világbajnokságon Pigniczki Fanni a 14. helyen bejutott az egyéni összetett döntőbe, szalaggal pedig a tizedik lett, ami történelmi léptékű magyar siker. Az a sors és a pontozás furcsasága, hogy versenyzőnk éppen szalaggal kapta a legkevesebb pontot.

Magyar Nemzet
Forrás: MATSZ2021. 10. 28. 14:38
PIGNICZKI Fanni
Tokió, 2021. augusztus 6. Pigniczki Fanni karikagyakorlatot mutat be a ritmikus gimnasztika verseny egyéni összetett selejtezőjében a világméretű koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as tokiói nyári olimpián az Ariake Tornaközpontban 2021. augusztus 6-án. MTI/Czeglédi Zsolt Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kitakjúsúban a torna-vb-t a ritmikus gimnasztikázók világbajnoksága váltotta, s amint arról már beszámoltunk, Pigniczki Fannit hatalmas megtiszteltetés érte. A torna-vb vasárnapi záróünnepségén a házigazdák legendájától, a háromszoros olimpiai bajnok Ucsimura Kóheitől ő vehette át a „váltóbotot” a művészi tornászok mezőnyéből; egy szimbolikus jelentésű színes origami-virágcsokrot, amit el is tehetett emlékbe. A tokiói olimpián versenyzőnk egyik dresszét japán motívumok is díszítették, a karikagyakorlatához japán zenét választott, azonnal belopta magát a helyiek szívébe.

A nyári ötkarikás játékokon 20. helyen végző Pigniczki Fanni most a vb-n is ott van a legjobbak között, a 61 fős mezőnyben a selejtezőben a 14. helyen végzett, így bejutott a 18-as döntőbe. Az MTK Budapest ritmikus gimnasztikázója ezen felül szalaggal 10. lett, amely Fráter Viktória 1996-os budapesti világbajnokságon elért 7. helyezése után a legjobb magyar eredmény az elmúlt huszonöt esztendőt tekintve.

A vb csütörtökön a felnőtt egyéni összetett selejtező második napjával folytatódott. Pigniczki Fanni az első nap után, a labdát és a karikát követően 48 050 ponttal a 10. helyen állt, így reális esélye nyílt arra, hogy bekerüljön az összetett fináléba. A csütörtöki versenynapon a buzogány- és a szalaggyakorlataikat mutatták be a versenyzők. Pigniczki szalaggal remekelt, 21 050 pontjával tehát a 10. helyen végzett, ami azt jelenti, hogy a második számú tartalék a szer döntőjében. Versenyzőnk a buzogánygyakorlatára 21 500 pontot kapott, s ezután elkönyvelhette, hogy az 2019-es bakui világbajnokság után ez már a második vb-je, amelyen bekerült az összetett fináléba – most 69 550 ponttal, a 14. helyen kvalifikált. A selejtezőben mindenkinek a három legjobb eredményét vették figyelembe, s érdekesség, hogy neki a szalag esett ki.

– Azt gondolom, nagyon hosszú volt ez az év, sőt a Covid miatt maga az olimpiai ciklus is ötévesre nyúlt. Mindenki megpróbálta a maximumot kihozni magából, én is. Buzogánynál több apró hibát is elkövettem és nagyon izgultam, de sikerült döntőbe jutnom, boldog vagyok – mondta el Pigniczki Fanni.

– Fanni fantasztikus volt, nagyon boldog vagyok, hogy mentálisan és fizikálisan is össze tudta rakni magát. A buzogánygyakorlatában voltak kisebb hibák, tud ő ennél jobbat is, de bekerült a fináléba, az előzetesen kitűzött cél elérte, egy szavam sem lehet rá – tette hozzá edzője, Gelle Noémi.

Deutsch-Lazsányi Erika, Magyar Ritmikus Gimnasztika Szövetség technikai bizottságának elnöke a következőket nyilatkozta a Magyar Tornaszövetség (MATSZ) hírlevelében:

– Több szempontból is nagyon örülök, és büszke vagyok Fannira. Az egyik a szereként elért eredmény, szalaggal világbajnokságon tizediknek lenni nagyon nagy teljesítmény. Azt biztosan állíthatom, hogy ez a 2000-es évek legjobb magyar eredménye, ennél ebben az évszázadban nem volt jobb. Az is nagy dolog, hogy Fanni ott van a 18-as összetett döntőben. Már csak azért is, mert a 2019-es bakui vb óta 24-ről 18-ra csökkentették az összetett döntőben a versenyzők számát. Akkor még izgultunk, hogy a 24-be bejusson, ott volt és 21. lett, most pedig simán bejutott a 18-ba, ráadásul rontott buzogánygyakorlattal, a 14. helyen. Most is három gyakorlatot vettek figyelembe, így a szalagra kapott pontszáma esett ki. Ugyanakkor, ha ma a finálé szerinti négy szer pontját veszik figyelembe, akkor előrébb végzett volna, ugyanis néhány előtte állónál 16-18 pontos gyakorlatok estek ki, míg Fanninál 21 pontos. A döntő jóval nehezebb lesz, én csak „gyors halálnak” hívom, hiszen tizenöt percenként lépnek szőnyegre a versenyzők, és mind a négy gyakorlat pontja számít. Ez teljesen más mentális állapotot igényel. Fanni általában ebben jó, én a 10-15. hely környékére várom, de majd meglátjuk, mi lesz.

A vb-n pénteken az együttes kéziszercsapatok kvalifikációs versenyei zajlanak magyar érdekeltséggel.

Borítóképünkön Pigniczki Fanni itt még a tokiói olimpián. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.