Hozzájuk nyúlhat Marco Rossi, ha új csapatot építene

„Nem vagyok Pio atya vagy Jézus, nem tudok csodákat tenni” – kritizálta a rendelkezésére álló játékosállományt a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya, Marco Rossi. Égető kérdés az őszi vb-selejtezők után: kik jöhetnének szóba, akik még nem voltak válogatottak?

2021. 10. 13. 10:00
Marco Rossi szeretne nálunk maradni Fotó: Nemzeti Sport/Árvai Károly
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Csak a leszüretelt szőlőből lehet bort készíteni – jelentette ki Rossi néhány napja. – Ha bárki, akár privátban is ajánl játékosokat, örömmel veszem, de minőségi labdarúgók legyenek, ne baráti alapon dobják be a neveket.

Igaza van a szövetségi kapitánynak, ő a rendelkezésre álló alapanyagokból főz. Nem Rossi hibája, hogy a magyar futballnak kevesebb topligás játékosa van, mint Albániának. Az olasz mesternél jobban aligha ismeri bárki a felhozatalt, kikből lehetne ütőképesebb csapatot kovácsolni, és nem fest biztató képet, hogy Rossi mintha a honosított labdarúgókban látná a megoldást.

Elismerte, hogy az angol másodosztályban futballozó Callum Styles és a görög AEK Athén védője, Ziga (Zsiga) Laci is képben van a magyar származása miatt. A Herthában már bizonyító Dárdai Márton 19 évesen alapember lehetne a válogatottban, de középső fia egyelőre kivár, mert nem akarja kizárni, hogy a németektől is lehetőséget kapjon.

Rossi olyan játékosokat keres, akik még nem lettek próbára téve a válogatottban, hiszen aki igen és ma nem tagja a keretnek, az okkal nem kap meghívót. Dzsudzsák és társai tehát kizárva.

Az elmúlt meccseken bebizonyosodott, hogy a csapatból sokszor kiutált 34 évesen is pótolhatatlan középcsatárként. Míg a 2016-os Eb-n szinte bőség zavara volt a poszton, Szalai mellett Priskin Tamással, a lengyel gólkirály Nikolics Nemanjával és a közönségkedvenc Böde Dániellel, addig mára egyedül maradt a mainzi légiós. (Nikolics még ott van, de a formája immáron Fehérváron sem meggyőző, és hát ő is a 34.-et tapossa.)

Szalai Ádám pótlása nem megoldott   Fotó: Mirkó István

A középcsatár a legszembetűnőbb hiányposzt, nincs nagy tülekedés Szalai mögött. Ugyan van a Bundesligában még egy csatárunk, ám Novothny Soma eddig egy percet sem játszott az idényben az újonc Bochumban, és saját bevallása szerint az A és a B terv sem ő az edzője szemében. Pedig a 27 éves csatár, akinek van 44 NB I-es gólja, ott lehetne a keretben, ha rendszeresen játszana.

Az U21-es válogatottban Németh András múlt héten két gólt lőtt a lengyelek ellen, és a szájába adták, hogy ő lehetne Szalai utóda. A félig dél-afrikai csatár a Genk utánpótlásának tagja, novemberben 19 éves lesz, így lassan illene a belga klub felnőttcsapatába is bekerülnie.

Csatárfronton ott van még a zentai születésű Szőke Adrián, aki tavaly megszerezte az első gólját a holland élvonalban. Második azonban nem követte, sőt a 23 éves játékos ebben az idényben még pályára sem lépett a Heracles Almelóban.

Támadószellemű szélsőkből több jelentkező is akad, aki még nem kapott lehetőséget. Mindenekelőtt Vida Kristopher, aki a lengyel élvonalban nyolc meccsen három gólt és egy gólpasszt számlál. Korábban az Ekstraklasában nyújtott jó teljesítmény szinte magától értetődő válogatott meghívót ért, de Rossi eddig nem vetette be a Piast Gliwice 26 éves, félig Hollandiában nevelkedett balszélsőjét, akit Dunaszerdahelyről jól ismerhet.

Ugyancsak szélsőként vár a sorára az U21-es válogatott Kiss Tamás. A szombathelyi nevelésű húszéves játékos a Puskás Akadémiától került a holland élvonalbeli Cambuurba, amelyben a nyári érkezése óta az összes bajnokin pályára lépett, és már az első gólját is megszerezte.

Egy Dárdai, aki ma már ugrana a meghívóra    Fotó: Árvai Károly

Bukta Csabát sokan az új Szoboszlaiként könyvelték el csak azért, mert ugyanúgy a Salzburg utánpótlásában, majd a csapat másodosztályú tartalék-együttesében, a Lieferingben pallérozódott. A húszéves szélső január óta az osztrák első osztályú Altachban játszik rendszeresen, többször ráadásul jobbhátvédként is megállta a helyét, ami a válogatottban hosszú ideje hiányposzt.

A Transfermarkt szerint az NB I legértékesebb magyarja, aki még nem volt válogatott, a 600 ezer eurós Dárdai Palkó. A Fehérvár 22 éves szélsője korábban német utánpótlás-válogatott volt, a Herthában kilenc meccsen a Bundesligában is szerepelt. A magyar élvonalban január óta 22 találkozón négy gólja és három gólpassza van, de eddig nem volt válogatott szintű a teljesítménye.

Mint látható, Rossi nem bővelkedik a még ki nem próbált, ígéretes labdarúgókban. Persze próba szerencse, debütálása előtt a DAC újoncában, Schäfer Andrásban sem sokan hihettek, mégis bevált.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.