Királynőnek nevezte Hosszú Katinkát az ausztrál úszóklasszis

Ma kezdődik az úszók rövidpályás világkupa-sorozatának budapesti állomása a Duna Arénában, ahol a tokiói olimpián történelmet író Emma McKeon is rajthoz áll. A 27 éves klasszis lapunknak elárulta, szerinte nem taszította le az ausztrál trónról Ian Thorpe-ot, Hosszú Katinka fejére viszont képzeletbeli koronát helyezett, és a kedvenc budapesti kávézójáról is említést tett.

2021. 10. 07. 7:17
Budapest 20211006 FINA œsz— vil‡gkupa sajt—t‡jŽkoztat— Fot— Nemzeti Sport çrvai K‡roly Fotó: Nemzeti Sport/Árvai Károly
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Négy arany- és három bronzéremmel zárta a tokiói olimpiát, a hét dobogós helyezésével pedig minden idők legsikeresebb női versenyzője lett a szovjet tornásszal, Maria Gorokovszkajával holtversenyben, aki az 1952-es helsinki játékokon végzett ugyanennyiszer a legjobb háromban. Önnek mi a titka?
– Talán abban különbözöm másoktól, hogy általában nincsen igazi versenytervem, nem tudom előre megmondani, milyen lesz a futam vége. Engem ez tesz gyors úszóvá, azt vallom, hogy nem szabad túlgondolkodni a dolgokat. Legalábbis nekem ez jön be.

– Tehát a medencében való rögtönzésből születnek az olimpiai érmek?
– Azért nem egészen. Sokat jelentenek ezek a sikerek, hiszen megmutatták a kemény munkát, amit beletettem a felkészülésbe, és nemcsak én, hanem a mögöttem álló csapat is. Már hat éve dolgozom együtt az edzőmmel, aki mindig hitt bennem, segített eljutni arra a szintre, amelyen most vagyok, és sokat tett azért, hogy Tokióban a legjobbat tudjam kihozni magamból. Úgy utaztam ki az olimpiára, hogy tudtam, sosem voltam annyira felkészült, mint akkor.

– A riói olimpián szerzett bajnoki címével együtt Tokióban már ötszörös aranyérmes lett, így beállította Ian Thorpe ausztrál rekordját. Mit jelent ez önnek?
– Óriási megtiszteltetés, hogy a nevem olyasvalakié mellett szerepel, mint ő. Úgy nőttem fel, hogy a világszerte csodált Ian Thorpe volt minden idők legnagyobb ausztrál úszója, és még most is ő az, ha engem kérdez. Nem is tudom még elhinni, felfogni, hogy vele egy lapon emlegetnek, és ez a valóság. Tudom, hogy rengeteget kell dolgoznom azért, hogy ezt a szintet tartani tudjam. Szeretném folytatni a 2024-es párizsi olimpiáig, mert most úgy érzem, tudnék még faragni az időimen, vannak még területek, amelyeken tovább fejlődhetek. Úgy mentem haza Tokióból, hogy nem megelégedtem, hanem még többet akartam tenni.

Jellemző kép Tokióból: Emma McKeon éremmel a nyakában Fotó: AFP/Attila Kisbenedek

– Nem is pihent az elmúlt két hónapban?
– Muszáj volt pihennem, nem volt más választásom. Miután hazatértem Ausztráliába, két hétig karanténban voltam, amelyben túl sok mindent nem lehetett csinálni, utána pedig még három hétig korlátozó intézkedések voltak hatályban, így összesen öt hétig ha akartam volna, sem tudtam volna edzeni. Ez idő alatt ki tudtam kapcsolódni, élveztem a családommal töltött időt. A körülmények miatt viszont az nehezen lett volna megvalósítható, hogy minden családtagommal és barátommal megünnepeljem a sikert, amit sajnálok. Ugyanakkor az, hogy most itt lehetek, jó lehetőség a kiszakadásra, a nagyobb szabadság átélésére, ami jól esik. Ráadásul közben úszhatok, ami szuper, hiszen Ausztráliában jelenleg nincs sok lehetőség az edzésekre. 

Persze nagyon várom már a karácsonyt, amikor újra otthon leszek, és remélhetőleg az ünneplést is bepótolhatom majd.

– A budapesti világkupán milyen eredményeket vár saját magától?
– A rövidpályás versenyzés teljesen más, mint amikor ötven méteren úszunk, így azokból az eredményekből nem szabad kiindulni. Budapesten az a célom, hogy az előző, berlini fordulóhoz hasonló időkre és helyezésekre legyek képes, aztán majd meglátjuk, mi sül ki ebből. Berlinben megleptem saját magamat, száz gyorson egyéni csúcsot úsztam, ami talán még az olimpiáról hozott lendületnek volt köszönhető.

– Hányadszor jár Budapesten?
– A mostani a harmadik alkalom.

– Hogy tetszik a város?
– Szeretem, mert amikor itt jártam, mindig jól éreztem magam. Korábban volt lehetőségem körbenézni, turistáskodni kicsit. A belvárosban van egy kávézó, amelynek a neve My Little Melbourne, és mi, ausztrálok mind nagyon szerettünk odajárni. Most nincs lehetőség erre a buborék miatt, de remélem, egyszer újra eljutok oda majd.

– Magyarországon a legsikeresebb női úszó, akinek a tokiói szereplése sajnos nem sikerült a legjobban. Mit gondol róla?
– Hihetetlen karriert tudhat maga mögött. Különösen a világkupákon szárnyalt mindig, úgy is fogalmazhatok, hogy ő a világkupák királynője. Egyértelműen emelte a színvonalat úszásban, új mércéket állított fel a sportágban, amivel rengeteg embert húzott magával. 

Ha egyszer a csúcson vagy, mindenki téged akar legyőzni, és Hosszú sokaknak magasra tette a lécet, úgyhogy nagyszerű munkát végzett.

Borítókép: Árvai Károly / Nemzeti Sport

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.