Szilágyi Áron és a papírra vetett kulcsszavak ereje

Nem lakott jól a három olim­piai arannyal a kardvívó Szilágyi Áron, aki a tokiói siker után töretlen lelkesedéssel folytatja pályafutását. Két és fél hónapos pihenője leteltével a párizsi olimpiai ciklus felkészülését kezdte meg, de a Los Angeles-i, sőt a brisbane-i ötkarikás részvétele sem kizárt.

2021. 10. 20. 6:44
null
20210728 TOKIO OLIMPIA 2020 A férfi kardválogatott a csapatverseny bronzmérkőzése lett. Fotó: Mirkó István (MI) Magyar Nemzet képen: képen: Szilágyi Áron Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pástra nem lépett a to­kiói olimpia óta, mégis mozgalmas időszak áll mögötte. Elég csak a múlt hét eseményeit sorra venni: szerdán sajtóesemény, amelyen kérdeztük őt, csütörtökön 2024-ig való szerződéshosszabbítás nevelőklubjával, a Vasassal, pénteken pedig – mellett – a tokiói aranyérmesek közül a legmagasabb állami kitüntetést kapta; bár ez utóbbin nem vett részt, mert Londonban tartózkodott a részben ott élő és dolgozó feleségével.

– Sok-sok élménybeszámolóval, interjúval, megjelenéssel és némi pihenéssel telt az elmúlt két és fél hónap – árulta el Szilágyi Áron. – Lassan lezárom ezt a szakaszt, óvatosan megkezdtem az erőnléti edzéseket. Decemberben rendezik az országos bajnokságot, nekem az lesz a szezonnyitó, a nemzetközi versenyek vérkeringésébe januártól csatlakozom vissza.

Teszi ezt immáron háromszoros olimpiai bajnokként, miután a 2012-es londoni és a 2016-os riói játékok után idén Tokióban is megszerezte az aranyérmet férfi kard egyéniben. Ezzel ráadásul történelmet írt, korábban erre senki sem volt képes a versenyszámban.

– Olyan nagyszerű emlékeket társítok az olimpiához, hogy ott én predesztinálva vagyok a sikerre – jelentette ki Szilágyi Áron. – Ezt ki is használtuk Tokióban, hiszen a londoni és riói pozitív élményeket előhívtam különböző módszerekkel, ami energiát adott. Például tudatosan ugyanabba az ausztriai magaslati edzőtáborba mentünk, mint 2016-ban. Minden asszóra papírra írtam magamnak egy-egy kulcsszót, amelyek Londonból és Rióból táplálkoztak.

Uralom. Ezt a szót írta fel a Luigi Samele ellen vívott tokiói döntőre.

– Dominálni akartam, a saját akaratomat érvényesíteni. Úgy vívni, hogy az ellenfélnek esélye se legyen kidugni a fejét a vízből.

Szilágyi Áron uralta a tokiói döntőt     Fotó: Illyés Tibor

Az olasznak tényleg nem volt sansza Szilágyi ellen, akinek a 15-7-es győzelme tulajdonképpen nagyobb izgalmak nélkül jött össze. Immáron az a kérdés, hogy a világbajnokságokon miért nem tudja megismételni ugyanezt az ihletett teljesítményt az első számú magyar vívó, akinél most a gyűjteményéből még hiányzó egyéni vb-arany került a fókuszba.

– A világbajnokságra ki kell találnunk valamit, mert 2007 óta indultam az összes vb-n, hatszor jutottam negyeddöntőbe, egyszer voltam bronzérmes, tehát nem lehet azt mondani, hogy ne tudnék vívni vb-n, de nem voltam döntős, nincs egyéni aranyérmem, ami hiányzik. A következő időszak fontos feladata, hogy megfejtsük a vb-siker titkát – válaszolta erre vonatkozó kérdésünkre.

Vannak olyan vélemények, miszerint a vb-t nehezebb megnyerni a népesebb mezőny miatt, mint az olimpiát, de ezzel Szilágyi Áron nem ért egyet:

Nem azért nehezebb a vb-t megnyerni, mert többen vannak. A mezőny krémje az olimpián is ott van, így akit meg kell verni a vb-aranyért, azt az olimpián is le kell győzni. Ugyanakkor az olimpián többet számít a mentális állapot, hogy ki tudja jobban kezelni a felfokozott körülményeket. A vb kicsit szakmaibb.

Szilágyi Áron 31 évesen még mindig fiatalnak számít a vívók között, a 2032-es brisbane-i olimpia idején is csak 42 lesz, így elméletileg még akkor is az esélyesek között szerepelhetne a neve. Ennek lehetőségét ő sem zárja ki: 

– Semmilyen ígéretet nem teszek arra, hogy Brisbane-ben is indulok, mert egyelőre csak 2024-ig és Párizsig tekintek előre. De nem tartom elképzelhetetlennek, hogy folytatom a 2028-as Los Angeles-i játékokig, és a végállomás még annál is távolabbi lehet. Miért ne tervezhetnék így? Itt vagyok fiatalon, tele energiával, sikereket érhetek még el, ha beleteszem azt a munkát, amit eddig. Töretlen a lelkesedésem. Igaz, most leginkább a vb-k miatt, de ahogy közelítünk Párizshoz, az olimpia is újra egyre fontosabb lesz.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.