A nemzet búcsúja: Puskás Ferencre emlékezik a közmédia

A nemzet búcsúja címmel mutatja be az m4sport.hu november 17-én, Puskás Ferenc halálának 15. évfordulóján a legendás labdarúgó ötórás búcsúztatóját. A ceremónia „közvetítése” 16 órakor kezdődik a közmédia sportoldalán. Ennek során a nézők olyan pillanatokat is láthatnak, amelyet eddig csak azok élhettek át, akik részt vettek a 15 évvel ezelőtti szertartáson.

Forrás: MTVA2021. 11. 10. 17:32
null
Budapest, 2018. június 29. Puskás Ferenc portréja az épülõ Puskás Ferenc Stadion látogatóközpontjának falán az átadás napján, 2018. június 29-én. A látogatóközpont a Papp László Budapest Sportaréna melletti épületben, közel 500 négyzetméteres alapterületen, a Magyar Olimpiai és Sportmúzeum felsõ szintjén várja látogatóit keddtõl vasárnapig 10 és 17 óra között. MTI Fotó: Balogh Zoltán Fotó: Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Aranycsapat kapitánya 2006. november 17-én hunyt el, a lélekemelő ceremóniát és búcsúztatót pedig 2006. december 9-én tartották: a Puskás Stadionban a labdarúgók, a sportvilág búcsúzott a névadó ravatalánál (eljöttek az egykori madridi csapattársak is), aztán az ágyútalpra helyezett koporsót a katonai tiszteletadás helyszínére, a Hősök terére, majd a világhírű magyar futballista végső nyughelyére, a Szent István-bazilikába kísérték a családtagok, pályatársak és a tisztelők, rajongók többezres tömege.  A nemzet búcsúja teljes vetítéséhez mégis a halálozási évfordulót tartja megfelelőnek a közmédia és Szöllősi György, aki Puskás-nagykövetként, a Kegyeleti Bizottság és a család egykori szóvivőjeként támogatta a szertartás vetítését.

– Puskás Ferenc életének és munkásságának társadalmi jelentőségére való tekintettel a közmédia kiemelt feladatának tekinti, hogy méltóképp emlékezzen meg a Nemzet Sportolójáról. Halálának 15. évfordulója alkalmából az m4sport.hu felületen valós időben, az eredeti közvetítéssel megegyező hosszúságban mutatjuk be a legendás magyar labdarúgó temetési szertartását A nemzet búcsúja címmel – fogalmazott Papp Dániel az MTVA vezérigazgatója.

Az ötórás közvetítést és búcsúztatót számos külföldi díszvendég, hazai sportolói és közéleti nagyság jelenléte tette emlékezetessé és valóban világraszóló eseménnyé. Ez alkalommal ígérte meg a Real Madrid elnöke, hogy Puskás Ferenc szobrot kap a madridi klub edzőközpontjában. A megható ceremónián szavalt Csurka László, énekelt mások mellett Demjén Ferenc, a Kiss-Rigó László által celebrált gyászmisén a hívek könyörgéseit olvasta fel többek között Grosics Gyula, Franz Beckenbauer, Bozsik Péter, gyászbeszédet mondott Sepp Blatter, Szepesi György, Buzánszky Jenő vagy Juan Antonio Samaranch.

– 2006 őszén, kiábrándító közéleti környezetben kellett a Schmitt Pál elnök úr által vezetett, a család által felkért Kegyeleti Bizottságnak és a monstre búcsúceremóniát rendező Koltay Gábornak méltó temetést szerveznie a világ legismertebb magyar emberének, a töretlen és általános népszerűségével a magyarokat egyesítő Puskás Ferencnek – jelentette ki Szöllősi György, Puskás életrajzírója, a család egykori barátja, ma a Puskás-ügyek hivatalos nagykövete –, s azt hiszem, hogy aki 15 év távlatából végignézi ezt a megindító közvetítést, meggyőződhet róla, hogy úgy köszöntünk el Öcsi bácsitól, ahogyan illett és hogy abból ma is erőt meríthetünk.

Borítókép: Puskás Ferenc portréja a Puskás Ferenc Stadion látogatóközpontjának falán (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.