Létszámemelés jöhet a labdarúgó NB I-ben

Sok más téma mellett a futballról is beszélt a Portfólió.hu-nak adott interjújában Csányi Sándor, a Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) elnöke. Szóba került a válogatott, a hazai bajnokság és a nézőtéri viselkedés is.

Magyar Nemzet
2021. 11. 12. 15:50
Forrás: MLSZ
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A labdarúgó NB I-ben legutóbb a 2014/15-ös idényben szerepelt tizenkettőnél több egyesület, az akkori tizenhat csapatos mezőnyből azonban a szezon végén több klubot két-három osztállyal is hátrébb soroltak pénzügyi helyzete miatt. A tizenkét csapatos lebonyolítás azóta több dicséretet kapott, amiért rendkívül kiegyensúlyozottá tette a pontvadászatot. Ugyanakkor a veszély is éppen ebben rejlik: mivel legalább a mezőny felét reálisan is megérintheti a kiesés szele, a vezetőedzők sok esetben nem merik bevetni a magyar fiatalokat.

Csányi Sándor a Portfólió.hu-nak elárulta, hogy hamarosan újra bővülhet az élvonal mezőnye.

– Nem tartom jónak, hogy a nagyvárosok tradicionális csapatai, például a Győr, a Pécs, a Szeged, a Békéscsaba nem az NB I-ben játszanak. Gondolkodunk is azon, hogy megemeljük az NB I létszámát, ezzel párhuzamosan pedig csökkentjük az NB II-ét – mondta Csányi, arra azonban nem tért ki, hogy ez a terv mikor válhat valósággá.

A sportvezető ismét hangsúlyozta, hogy több magyar játékost szeretne látni a hazai klubcsapatokban. Ez a problémakör természetesen összefügg az utánpótlás-nevelés színvonalával is.

– Nem hiszem, hogy több pénzre van szükség, meggyőződésem, hogy a hatékony utánpótlásnevelés a megoldás, az utánpótlásedzők képzésére kell koncentrálni. A legnagyobb elmaradás nem a 14 feletti korosztály felkészítésével van, hanem a 6–14 év közötti időszakban. A Double Pass belga tanácsadó cég azt állapította meg, hogy az akadémiákon jó munka folyik, de az alapanyag rosszabb minőségű, mint a nyugat-európai akadémiákon. A fiatalabb kori képzést, készségfejlesztést kell előtérbe helyezni.

Megoldást kell találni a lelátói viselkedésre is, ugyanis idén a nemzetközi (FIFA), illetve az európai (UEFA) sportági szövetség több alkalommal is büntetést szabott ki az MLSZ-re és a magyar válogatottra szurkolói rendbontás miatt.

– Az UEFA és a FIFA eljárása is nagyon szigorú volt, összességében úgy érzem, hogy egy kicsit kevesebb büntetést érdemelnénk. Ugyanakkor igaz, hogy pontos szabályrendszerük van a fegyelmi ügyeknek, ami eléggé korlátozza a fegyelmi bizottságok mozgásterét is, sajnos már egyetlen szurkoló cselekedete is maga után vonhatja akár a zárt kapus büntetést. Ehhez kell alkalmazkodnunk, és túl azon, hogy ezt a magatartást általában is üldözni kell, meg kell találni a módját, hogy ezeket az embereket távol tartsuk a stadionoktól. Egyeztettünk az adatvédelmi biztos hivatalával, hogy megfelelő módon végezzük a rendbontók azonosítását, és azokat, akik nagy büntetést hoznak a szurkolótársaik és a szövetség nyakára, örökre ki fogjuk tiltani a lelátókról. Amíg ezt nem tudjuk megoldani, addig az is felmerült, hogy esetleg be kellene zárnunk a B középet, annak ellenére, hogy ott is nagyon sok olyan szurkoló van, aki teljesen elfogadható módon viselkedik, és sokat tesz hozzá a stadion hangulatához, a csapat támogatásához. De még mindig kisebb veszteség lenne, mintha 65 ezer szék lenne üres a Puskás Arénában.

A lelátói problémakör kezelésében tehát még sok a bizonytalanság, a válogatott élén viszont sziklaszilárd pozíciója.

– Megbeszéltük Rossi úrral, ő marad a szerződése végéig, vagyis 2025-ig a magyar válogatott szövetségi kapitánya, és abban bízom, hogy majd azt követően is tudunk új szerződést kötni vele. Bízom Marco Rossiban, összességében jó csapatot rakott össze, nem véletlen, hogy voltak is megkeresései, nem is rossz csapatoktól, de megegyeztünk, hogy marad – szögezte le Csányi Sándor.

Borítókép: Csányi Sándor a Puskás Arénában (Fotó: MLSZ)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.