Sokkal jobb a helyzet, mint amiből olimpiai aranyérem lett

A rövid pályás gyorskorcsolya világkupa-sorozat debreceni állomása után az olimpiai címvédő férfiváltó pekingi indulása már biztossá vált. Az ötkarikás kvalifikáció a héten, Dordrechtben zárul, az ottani verseny kulcsfontosságú lesz női stafétánk számára.

2021. 11. 22. 7:20
KRUEGER John-Henry; LIU Shaolin Sndor; SCHULTING, Suzanne
Debrecen, 2021. november 21. John-Henry Krueger (b) s Liu Shaolin Sndor a 2000 mteres vegyesvlt eldntjben a rvidplys gyorskorcsolyzk debreceni vilgkupaversenyn a Fnix Arnban 2021. november 21-n. MTI/Czegldi Zsolt Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sajnos semmiféle elfogultságra nincs szükség annak megállapításához, hogy a rövid pályás gyorskorcsolya-világkupasorozat négy állomása közül Debrecenben volt a legjobb hangulat. A Főnix Aréna volt ugyanis az egyetlen vk-helyszín az idényben, ahol nézők lehettek a helyszínen. Élvezték szurkolóik támogatását a lengyelek, a hollandok, sőt még a kínaiak és a dél-­koreaiak is, de persze leginkább a magyarok.

– Óriási lendületet adott a hazai közönség, valódi előnyt jelentett a számunkra a támogatásuk – mondta Liu Shaolin Sándor, aki szombaton, a 26. születésnapján megnyerte az 500 méteres versenyt. A család öröme teljes lehetett a legrövidebb távon, hiszen a második helyen Liu Shaoang futott be. Az idősebb Liu fivér idén Peking után másodszor nyert világkupaversenyt ebben a számban, és vezeti a pontversenyt az utolsó, dordrechti állomás előtt, amelyet ezen a héten rendeznek.

A kettős győzelem és Liu Shaolin Sándor 1500-as döntője ellenére felemás hétvégét zárt a magyar csapat. Vasárnap 1000 méteren mindkét Liu fivért kizárták: Shaoangot két külön szabálytalanság miatt sárga lappal büntették, ami azt jelenti, hogy ebben a számban annak ellenére a teljes mezőny végére sorolták, hogy bejutott a negyeddöntőbe. Liu Shaolin Sándortól futama után elnézést kért a kanadai riválisa, mégis a magyar versenyzőt büntették meg. Olim­piai bajnokunk azonban a vegyes váltó döntője után fakadt ki igazán, amikor a harmadik hely felé haladva egy jégen heverő karkötőre lépve elesett – az ékszert minden bizonnyal a futamban korábban bukott koreai korcsolyázó hagyta el. 

A férfiváltó döntőjében Liu Shaolin Sándor esése után elővigyázatosságból nem korcsolyázott, a Krueger John-Henry, Liu Shaoang, Tiborcz Dániel, Nógrádi Bence csapat viszont folytatta a sorozatot, Peking és Nagoja után Debrecenben is dobogón, a harmadik helyen zárt a magyar staféta. Igaz, a győzelem eddig elmaradt.

– Ha belegondolok, hogy négy éve döntőt sem nagyon korcsolyáztunk a kvalifikáció alatt, akkor ez most sokkal jobb sorozat. Az aranyérem várat ugyan magára, de reméljük, jókor jön el az ideje – utalt az idény legfontosabb versenyére, a februári téli olimpiára Liu Shaolin Sándor, ahol a magyarok címvédőként lépnek jégre.

A világkupa-sorozatnak különleges jelentőséget ad idén, hogy a négy állomáson elért eredmények döntenek az összes téli olimpiai kvótáról. A címvédő férfiváltó debreceni eredményével bebiztosította helyét a pekingi mezőnyben, és minden bizonnyal mindhárom egyéni távon is a maximális három korcsolyázót indíthatjuk, így összesen öt férfi versenyzőt nevezhetünk majd, ami a váltónak is kínál variálási lehetőséget.

A nőknél kevésbé egyértelmű a kép. Egyéniben várhatóan két-két helyünk lesz mindegyik távon – ez azért is fontos, mert nemenként legalább két egyéni kvóta kell ahhoz, hogy az egyébként éremesélyes vegyes váltó rajthoz állhasson Pekingben, ahol először szerepel majd ez a szám az olimpiai programban. A magyar vegyes váltó jelenleg második a vk-rangsorban, és pontszáma alapján már szintén biztos ötkarikás résztvevőnek tekinthető.

A női staféta viszont, amely a legutóbbi három olimpián részt vehetett, nehéz helyzetbe került Debrecenben. Hét váltó kiemelkedik a mezőnyből, az utolsó, nyolcadik helyért zajló versenyfutásban Franciaország, Japán, Magyarország, Lengyelország sorrend alakult ki a debreceni versenyhétvége után. Ha a riválisok nem szerepelnek bravúrosan Hollandiában, a magyar váltónak akkor is legalább egyet meg kell előznie a hét nagy csapatból (Hollandia, Dél-Korea, Kína, Kanada, Olaszország, Oroszország, Egyesült Államok) az olimpiai kvalifikációhoz.

– Feladni nem fogjuk, az biztos – tette egyértelművé a csapat hozzáállását aki szerint a debreceni volt a mostani női váltó eddigi legerősebb futása.

Borítókép: Krueger John-Henry és Liu Shaolin Sándor váltása (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.