Két nap alatt több mint húszmilliót keresett a magyar úszó

Bronzérmes lett Rasovszky Kristóf a nyíltvízi úszók világkupa-sorozatának negyedik, záró állomásán Abu-Dzabiban tíz kilométeren. Most joggal mondhatjuk, hogy ő lett a nevető harmadik, ugyanis az eredmények szerencsés alakulásának köszönhetően ezzel megszerezte az összetett győzelmet és a vele járó, tekintélyes pénzdíjat.

Magyar Nemzet
2021. 12. 16. 9:41
RASOVSZKY Kristf
A gyõztes Rasovszky Kristóf a nyíltvízi úszók férfi 5 kilométeres versenyének befutója után Fotó: MTI/Kovács Tamás
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ahogy azt megírtuk, múlt vasárnap közel járt Rasovszky egy világkupa-aranyhoz, hiszen hiába a magyar úszó teljesítette a leggyorsabban a távot, az ellentmondásos panelérintés miatt végül csak az ezüstérmet ítélték neki. Akkor a győztes, akárcsak az első két vk-futamon, Dohában és Ohridban, Marc-Antoine Olivier volt.

Az Abu-Dzabiban rendezett idényzáró előtt nehéz volt elképzelni, hogy ne a francia végezzen az összetett első helyén, hiszen 450 pontos előnnyel a rangsor élén állt. Csakhogy a mai futamon Olivier a negyedik körben durva adok-kapokba keveredett, amely során egy látványos ütése miatt azonnal kizárták piros zászlóval.

Olivier nullázása esélyt jelentett Rasovszkynak, aki az előző három állomáson kétszer második, egyszer negyedik volt. A magyarnak elég lett volna az ötödik helyet megszereznie, amely már 500 pontot ért volna, és azzal is megelőzte volna Oliviert az összetettben, de nem érte be ennyivel: az olimpiai bajnok Florian Wellbrockkal sokáig tartva a lépést elhúzott a mezőnytől, az első háromban haladt.

Végül a bronzérmet és az érte járó 600 pontot szerezte meg az utolsó futamon, így Rasovszky 2019 után újra megnyerte a világkupa összetettjét. Ezzel 50 ezer dolláros bónuszt markolt fel, amihez hozzájön az utolsó futam bronzérméért járó 10500 dollár, valamint a csapatverseny ezüstérmével tegnap keresett 4500 dollár.

Összesen tehát Rasovszky két nap alatt 65 ezer dollárt, azaz több mint 20 millió forintot keresett Abu-Dzabiban.

– Fogalmam sem volt, mi történt Marc-Antoine-nal, azt hittem, előttem van, elment a többiekkel, és úgy gondoltam, negyedik lettem, bár tény, mintha csak két embert láttam volna a vége felé – mesélte Rasovszky, akit tehát meglepetésként ért az összetett győzelme. – Aztán a célban kérdeztem Domenicót, ki a harmadik, mondta, te, és akkor már sejtettem, hogy itt valami furcsa történt.

– Érdekes, hogy a riói olimpia óta egyetlen nagyobb versenyen sem zártak ki senkit a sztárok közül, kicsit sajnálom Marc-Antoine-t, hogy ez vele épp itt történt meg, hiszen csak úgy nyerhettem meg az összetettet, ha belekeveredik valami malőrbe. Maga a verseny nem volt rossz, sikerült végig elöl maradni, ha nincs egy apró eltévedés, meg nem megyek ki az utolsó kör előtt még inni, akkor talán ott tudtam volna maradni Florianékkal, de hiába éreztem magamban az erőt, most nem volt meg az a sebesség, ami ahhoz kellett volna, hogy utolérjem őket. 

Ettől még nagyon boldog vagyok, az egész idényemben sikerült kiegyensúlyozott, magas szintet hozni, az összes versenyen az első ötben lenni, többnyire a dobogón, ami nagyon jó dolog.

Rasovszky valóban kiváló évet zárt, amelynek fénypontja a tokiói olimpia volt, amelyen tíz kilométeren az ezüstérmet szerezte meg.

A mai futam egyben világbajnoki válogató is volt, amelyen Betlehem Dávid 21. lett, Gálicz Péter érkezett nem sokkal mögötte – a jövő évi első nemzetközi viadal dönt arról, melyikük indulhat 10 kilométeren Fukuokában jövőre, míg a másik választhat az 5, illetve a 25 kilométeres táv között.

Világkupa-sorozat, 4. állomás, férfiak: 1. Florian Wellbrock (német) 1:48:09.4, 2. Domenico Acerenza (ITA) 1:48:12.0, 3. Rasovszky Kristóf 1:48:23.6... 21. Betlehem Dávid 1:48:56.5... 24. Gálicz Péter 1:49:15.2... 32. Sárkány Zalán 1:51:06.6... 52. Kovacsics Márk 1:55.46.6. Az összetett végeredménye: 1. Rasovszky Kristóf 2550 pont, 2. Marc-Antoine Olivier (francia) 2400, 3. Niklas Frach (német) 1650, 4. Matteo Furlan (olasz) 1130, 5. Axel Reymond (francia) 1120.

A hölgyek versenyében sokáig ígéretes helyen tempózott Olasz Anna, sőt, időnként Balogh Vivien is feltűnt az élboly környékén, végül azonban a mezőny bedarálta őket. Mint Olasz Anna elmondta: – Egy kicsit hosszú volt ez a szezon, most azt érzem, az utolsó negyven percben már csak az munkált bennem, hogy már csak ennyi van az évből... Azért az összetettnek és az egész szezonnak nagyon örülök.

Rohács Réka végzett a legjobb helyen, 15. lett, rajta kívül Balogh Vivien küzdhet tovább a világbajnoki válogató keretében. Olasz Anna 17-ikként zárt, szerencsére, az összetett negyedik helye így sem forgott veszélyben, így 20 ezer dollárral gazdagodott – méltó jutalom az Eb-ezüstöt és olimpiai 4. helyet hozó idény végére.

Világkupa-sorozat, 4. állomás, nők: 1. Leonie Beck (német) 1:58:17.0… 15. Rohács Réka 1:59:26.3… 17. Olasz Anna 1:59:35.9… 19. Balogh Vivien 1:59:39.6… 28. Vas Luca 2:02:26.5… 34. Gál Kincső 2:04:35.7. Az összetett végeredménye: 1. Ana Marcela Cunha (brazil) és Oceane Cassignol (francia) 2300-2300, 3. Giulia Gabbrielleschi (olasz) 2050, 4. Olasz Anna 1498.

Borítókép: Rasovszky Kristóf (Fotó:MTI/Kovács Tamás)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.