Djokovics megúszta, már nem utasítják ki, csak meggyötrik

Több forrás is közvetett bizonyítékként kezeli az ausztrál nyílt teniszbajnoság csütörtökön nyilvánosságra hozott sorsolását arra nézve, hogy Novak Djokovics indulhat a tornán. Amennyiben ugyanis az ausztrál hatóságok ki akarták volna utasítani az országból, akkor azt a sorsolás elkészítése előtt tették volna meg.

2022. 01. 13. 10:01
2021 US Open - Day 10
Djokovics még hezitál Fotó: ELSA / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Novak Djokovics a honfitársával, Miomir Kecmanoviccsal találkozik az első fordulóban, és ha mindketten eljutnak odáig, akkor az elődöntőben lehet az ellenfele.

A (sport)diplomácia nyelvén az iménti hírt úgy is értelmezhetjük, a szerb világelsőnek immár nem kell attól rettegnie, hogy Alex Hawke bevándorlásügyi miniszter kiutasítja őt Ausztráliából. Ez a lépés egyrészt immár súlyos udvariatlanságnak, sőt megalázásnak számítana, másrészt a szervezőket is dilemma elé állítaná: mindent rúgjanak fel, s készítsenek új sorsolást, vagy egyszerűen húzzák ki Djokovics nevét a lajstromból.

Mivel az eset olyan magasságig jutott, hogy az ausztrál és a szerb miniszterelnök is egyeztetett róla, immár lényegében kizárható ez a drasztikus fordulat. Novak Djokovics tehát készülhet a rajtra.

Persze arra is fel kell készülnie, hogy nem mártírként, ünnepelt hősként lép majd pályára a Melbourne Parkban, hanem kétes hírnevű, megtűrt sportolóként. Ez az ára az elmúlt napokban feltárt manőverezésének, a Covid-szabályok megsértésének.

Az sem véletlen, hogy a címvédő a szerdai rövid bűnbánó közleményét leszámítva visszafogja magát, nem nyilatkozik, nem posztol, ahogy a családja sem szervez már odahaza, Belgrádban újabb tüntetést, sajtótájékoztatót. A háttérben valószínűleg az az alku köttetett meg, amiről az elmúlt napokban már cikkeztek: Djokovics azzal a feltétellel indulhat a tornán, ha meghúzza magát, tűri a sértéseket és nem nyilatkozik. Csak játszik.

Végtére, ez a dolga. Hogy milyen színvonalon, az persze kérdéses. Úgy tartják, a szerb teniszező különleges mentális adottságokkal rendelkezik. Ha valamikor, hát a hétfőtől kezdődő Austral Openen ezt bizonyíthatja.

Borítókép: Novak Djokovics fonák ütése a pályán jobban érvényesül, mint azon kívül (Fotó: Getty)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.