A NOB-hoz fordulunk Liu Shaolin Sándor elvett olimpiai aranya miatt

„Biztosítsák a tisztességes és az olimpiai mozgalomhoz méltó, elfogulatlan bíráskodást!”

Magyar Nemzet
Forrás: MOKSZ2022. 02. 08. 16:38
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Délelőtt már beszámoltunk róla, hogy a Koreai Köztársaság olimpiai bizottsága a Nemzetközi Olimpiai Bizottsághoz fordult, találkozót kezdeményezett Thomas Bach elnökkel, mert a pekingi téli olimpián meglátásuk szerint erősen részrehajló volt a bíráskodás a rövid pályás gyorskorcsolya férfi 1000 méteres számában. A dél-koreaiak úgy vélik, hogy a főbíró az elődöntőben segítette a házigazda kínaiakat.

Mint ismert, a döntőben az első helyen célba érkező Liu Shaolin Sándort kizárták, így  a kínai Zsen Ce-vej lett az olimpiai bajnok. Óvtunk, mindhiába, mert a beadványunkat elutasították.

Ám a magyar sportdiplomácia nem állt meg itt, a Magyar Olimpiai Bizottság és a Magyar Országos Korcsolyázó-szövetség (MOKSZ) délután az alábbi közös közleményt adta ki:

„A Magyar Olimpiai Bizottság és a Magyar Országos Korcsolyázó-szövetség egységesen kiáll a magyar sportolók mellett.

A Magyar Olimpiai Bizottság és a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség – a vonatkozó szabályok keretein belül, a sportolók jogainak, a magyar olimpiai csapat és a fair play védelme érdekében – egységesen kiállnak a jogszerű és a tisztességes játék mentén történő olimpiai részvétel és versenyzés mellett, illetve mindent elkövetnek annak érdekében, hogy a 127 éves olimpiai mozgalom és a 115 éves korcsolyasport jó hírét megvédjék, nemzetközi elismertségét fenntartsák.

Az olimpiai alapelvekkel ellentétes, elfogult bíráskodást a MOB és a MOKSZ elutasítják, egyben felhívják a Nemzetközi Olimpiai Bizottság vezetőit, hogy biztosítsák a tisztességes és az olimpiai mozgalomhoz méltó, elfogulatlan bíráskodást. Célunk a mindenkire vonatkozó szabályok betartatása, valamint a tiszta verseny biztosítása, azzal a céllal, hogy a verseny az indulók között a pályán dőljön el.

Az olimpiai alapelvek és a szabályok érvényesülése érdekében a MOB és MOKSZ vezetői hivatalosan kezdeményezték a férfi 1000 m versenyszám bíráskodásának felülvizsgálatát, továbbá felhívták a Nemzetközi Olimpiai Bizottságot, hogy kezdeményezzen etikai vizsgálatot a versenyszámban eljáró főbíróval szemben.”

Az olimpián Liu Shaolin Sándor az aranyéremmel együtt 50 millió forintot is bukott, de ezt visszakaphatja.

Borítókép: Liu Shaolin Sándor az 1000 méteres döntő után (Forrás: Facebook/Magyarock – Olympic Team Hungary)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.