A csapattársa majdnem belehalt a Hamiltonnal való csatába

Kevés nehezebb munka van a világon, mint Lewis Hamilton csapattársának lenni, véli a finn Heikki Kovalainen, aki egykoron két idényt töltött el a Formula–1-ben a brit mellett.

Magyar Nemzet
2022. 03. 31. 19:52
Kovalainen, Heikki
Mogyoród, 2013. július 25. Heikki Kovalainen, a Caterham csapat finn tesztpilótája a mogyoródi Hungaroringen a július 28-i Forma-1-es Magyar Nagydíj elõkészületei során 2013. július 25-én. MTI Fotó: Marjai János Fotó: Marjai János
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lewis Hamilton a Formula–1 történetének legsikeresebb pilótája, győzelmekből, pole pozíciókból és pontokból is neki van a legtöbb, és a világbajnoki címek számában (hét) is beérte Michael Schumachert, együtt ülnek a trón tetején. A tavalyi idényen kívül az elmúlt nyolc évben nem akadt vetélytársa a Mercedesnek, így Hamiltont leginkább a csapattársai tudták volna megszorongatni, nekik azonban csak ritkán sikerült.

Nico Rosberg volt az egyik kivétel. Gyerekkori barátja 2016-ban a vb-címet is elhappolta a brit pilóta orra elől, majd egy nap sem telt el a megkoronázása után, és bejelentette a visszavonulását. Az F1-es csapattársai közül még 2011-ben Jenson Button (McLaren) szerzett több pontot egy idényben Hamiltonnál, de nem lett világbajnok, Fernando Alonsóval (akkoriban McLaren) pedig 2007-ben azonos pontszámmal végzett Hamilton.

 

Heikki Kovalainen két idényt (2008, 2009) töltött el a McLarennél a sikerhalmozó brit mellett, de megközelíteni sem tudta a csapattársa eredményeit. A japán ralibajnokságban versenyző finn most a talkSPORT honlapnak adott interjújában mesélte el: embert próbáló feladat volt Hamiltonnal együtt dolgozni.

– Olykor-olykor tudtam vele tartani a lépést, de az idény során minden edzést hosszabbra kellett nyújtanom, hogy egyáltalán esélyem legyen ellene. Ennyit tehet az ember, aztán elfogy az energiája. Velem is ez történt, nem tudtam úgy teljesíteni, ahogy ő. Olyan magas szinten teljesít, hogy még a Max Verstappenhez hasonló szupertehetségeknek is rengeteget kell dolgozniuk, energiát rááldozniuk és végig összpontosítaniuk, hogy felvegyék vele a versenyt. Erre pedig nem mindenki képes.

Azt hiszem, hogy Rosberg minden rendelkezésére álló eszközt bevetett, hogy legyőzze Lewist, és ebbe majdnem belehalt. Azt nyilatkozta utána, hogy nem bírt volna ki még egy a 2016-oshoz hasonló idényt, az kicsinálta volna.

Rosberg (balra) azon kevés csapattárs közé tartozott, aki le tudta győzni Hamiltont. Fotó: MTI/EPA/Valdrin Xhemaj

Kovalainen hozzátette, mindig is tisztában volt vele, hogy Hamilton rendkívül tehetséges, de az sosem jutott eszébe, hogy egykori csapattársa elér Schumacher szintjére.

– Amikor ott voltam, nem gondoltam rá, hogy megdöntené Michael rekordját. De már akkor is tudta mindenki, hogy egy nagyon jó pilótáról van szó. Rendkívül tehetséges és elhivatott volt, minden tekintetben kimagasló. Az már fiatalkorától egyértelmű volt, hogy jó pilóta és világbajnok lesz belőle egyszer. Így is lett. De az egész nem csak a tehetségről szól. Sok tehetséges srác versenyez, szerintem Lewis a tehetségének és a rengeteg munkának köszönheti, hogy idáig jutott. Nagyon elhivatott, ha valamit magáénak akar, akkor minden erejével azon van, hogy azt elérje. Ez így volt az élet minden területén, ha golfozni mentünk, ott is eltökélt volt. Ha le akart győzni valamiben, le is tudott, ez az ő egyik erőssége.

Szerintem abban sokkal jobb más sportolóknál, hogy képes túllépni a nehézségeken. A visszájára fordítja a dolgokat, és erősebben tér vissza – magyarázta a finn.

Jelenleg George Russell Lewis Hamilton csapattársa a Mercedesnél. A fiatal brit eddig tartja a lépést tapasztalt honfitársával, de Kovalainen szerint még túl korai lenne ítéletet mondani Russell teljesítményéről, aki az idei két futamon három ponttal szerzett kevesebbet Hamiltonnál.

– Tény, hogy én sosem jelentettem igazi veszélyt Lewisra. Talán emiatt volt kiváló a kapcsolatunk, leginkább azokban az időkben, amikor csapattársak voltunk. Rosberggel szerintem azért nem jöttek ki jól, mert Rosberg keményebben lépett fel vele szemben. Olyan dolgokat tett, amelyek nem voltak szépek, de valószínűleg szükség volt rájuk a világbajnoki csata során – mondta végszóként Kovalainen.

Visszatér a kaszinók városa

A Formula–1 irányítói csütörtökön bejelentették, hogy jövőre visszatér a versenynaptárba Las Vegas, amely a nyolcvanas években rendezett már két futamot. Az újabb amerikai nagydíjra 2023 novemberében kerül sor, és a Bellagio szökőkútja, valamint a Caesars Palace előtt is végigszáguldanak a pilóták. A versenyt villanyfénynél rendezik, és a megszokottól eltérően az első és második szabadedzéseket csütörtökön, az időmérőt pénteken, a futamot pedig szombaton tartják majd.

 

Borítókép: Heikki Kovalainen 2013-ban a Hungaroringen (Fotó: MTI/Marjai János)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.