Ismét napirendre kerülhet a viharos fogadtatású Szuperliga ötlete

Az angol The Telegraph szerint újra napirendre kerülhet az európai Szuperliga ötlete, és a három nem visszatáncolt klub, a Barcelona, a Real Madrid és a Juventus közül az utóbbi elnöke, Andrea Agnelli csütörtökön a nyilvánosság elé lép az új tervekkel. A lap úgy értesült, hogy ők hárman bírósághoz is fordulnak az UEFA ellen.

Magyar Nemzet
2022. 03. 01. 15:48
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha valaki azt hitte, a Szuperliga ötlete már a múlté, és sohasem hallunk a tizenkét nagy európai futballklub kezdeményezéséről, az a jelek szerint nagyot tévedett. A Nemzeti Sport szúrta ki az angol  The Telegraph cikkét, amely úgy tudja, csütörtökön a renitensek újra a nyilvánosság elé lépnek az elképzeléseikkel, amelyek természetesen módosultak a tavaly áprilisban ismertetett tervekhez képest. Emlékezhetünk, tavaly január végén közös közleményt adott ki a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség, a FIFA és hat tagszövetsége, köztük az UEFA is, mert ismét tárgyalások indultak az úgynevezett Szuperliga megszervezéséről. Ennek az a lényege, hogy Európa legerősebb futballklubjai egy új, zárt körű ligát alakítanának ki. Ezt a javaslat szerint 32 csapat alkotná, közülük 16 alapító részvétele garantált az első három évben; a résztvevők két csoportban először alapszakaszmeccseken mérkőznének meg, utána pedig a két legjobb nyolc továbbjutásával haladnának tovább a liga döntőjéig, kieső pedig nem lenne.

Erre reagált akkor a FIFA és a hat szövetség (AFC, CAF, Concacaf, CONMEBOL, OFC és UEFA), hogy ismételten és határozottan hangsúlyozza: ilyen versenyt egyikük sem ismerne el. Ennek következtében bármely klub vagy játékos, amely, illetve aki részt vesz egy ilyen sorozatban, az kizárja magát a FIFA vagy annak szövetségei által szervezett versenyekről. Ezt azt jelenti, hogy ezek a klubok nem indulhatnának a Bajnokok Ligájában, az Európa-ligában, ezeknek a kluboknak a játékosai a nemzeti válogatottakban nem léphetnek pályára a világ- és Európa-bajnokságokon a selejtezőket is beleértve, illetve a Nemzetek Ligája mérkőzéseire sem lennének nevezhetők.

 

Andrea Agnelli, a Juventus elnöke. Fotó: NurPhoto/NurPhoto via AFP/Gabriele Maricchiolo

Ennek ellenére tizenkét klub (az AC Milan, az Arsenal, az Atlético Madrid, a Chelsea, az FC Barcelona, az Inter, a Juventus FC, a Liverpool FC, a Manchester City, a Manchester United, a Real Madrid és a Tottenham Hotspur) április 19-én közös közleményben bejelentette, megtervezi, majd elindítja az európai Szuperligát, amelynek az első számú vezetője Florentino Pérez, a Real Madrid elnöke lett. Az UEFA azonban kérlelhetetlen maradt, ismét beígérte a korábban meghirdetett szankciókat, a Premier League is a kiközösítéssel fenyegetett, így először a hat angol lépett ki a kezdeményezésből, majd követte őket az Inter, az Atlético Madrid és az AC Milan is.

Maradt a Barcelona, a Juventus és a Real Madrid, amelyek a madridi kereskedelmi bíróságnál július elején olyan értelemben pert nyertek, hogy a testület kimondta: az UEFA sem őket, sem a kihátrálókat nem büntetheti meg. Azóta eltelt nyolc hónap, úgy tűnt, a kedélyek végleg lenyugodtak, ám a The Telegraph másként értesült, és azt írja, hogy Andrea Agnelli, a Juventus elnöke csütörtökön bejelenti az ötlet feltámasztását, és ismerteti az új terveket. Ezeknek állítólag az a lényegük, hogy mégsem állandó tagok szerepelnének a Szuperligában, hanem a hagyományos bajnoki kvalifikáció mentén kvalifikálhatnának a legjobbak.

Az angol lap lap szerint a Szuperliga mellett bábáskodók komoly elégedetlenséget tapasztalnak az UEFA versenyeivel kapcsolatban, a három ringben maradt klub nehezményezi, hogy az európai szövetség saját magát a kontinens futballjának egyedüli törvényhozójának és versenyszervezőjének véli, emiatt pedig bírósághoz fordulnak. A The Guardian megjegyzi, hogy a Premier League-ben szereplő együttesek biztosan nem csatlakozhatnak, mivel az angol bajnokság vezetősége által kiadott új szabályzat lehetetlenné teszi, hogy a csapatok nem engedélyezett versenyben szerepeljenek. 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.