Két nap alatt kétszer is kardélre hánytuk az egész világot

Azután, hogy szombaton a Gerevich–Kovács–Kárpáti férfikard egyéni világkupát háromszoros olimpiai bajnokunk, Szilágyi Áron nyerte meg, vasárnap csapatversenyben csaptak össze a földkerekség legjobbjai a budapesti BOK-csarnokban. S ma is magyar győzelem született: az eredményhirdetésnél a Szilágyi, Szatmári András, Decsi Tamás, Iliász Nikolász összetételű együttesünk állhatott a dobogó tetejére.

Magyar Nemzet
2022. 03. 20. 17:19
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tavalyi tokiói olimpián bronzérmes, Szilágyi Áron, Szatmári András, Decsi Tamás, Gémesi Csanád összetételű csapatunk nem állhatott össze, mert szombaton Gémesinek az első asszójában, amit a német Schneider ellen vívott, 8-7-es vezetésénél kifordult a bokája, s az ápolás után már nem tudott érdemben vívni, 15-9-re kikapott. A csapatvilágkupára  Iliász Nikolász ugrott be a helyére, akit a 64 között Decsi győzött le 15-11-re a Szilágyi megkoronázását hozó viadalon.

S a vasárnapi csapatverseny úgy kezdődött számunkra, hogy a negyedik helyen kiemelt együttesünk a 16 között a spanyolokkal vívott, és az első párban Szilágyi 5-1-re kikapott. Ám Decsi 9-2-es győzelmével a mieink azonnal fordítottak, s végül 45-30-ra nyertek. A negyeddöntőben az erős, ötödikként rangsorolt irániak következtek, akik az ötödik asszó után 25-22-re vezettek, Decsi neve mellé ezúttal egy 9-2-es vereség került. De ez is belefért, mert a helyére beállt Iliász plusz egyet vívott (a két asszójában eggyel több tust adott, mint amennyit kapott), Szatmári plusz kettőt hozott, Szilágyi pedig plusz tizenkettővel brillírozott (5-2-re, 8-3-ra és 5-1-re nyerte az asszóit), így a végeredmény pedig 45-37 lett a javunkra.

A papírforma azt ígérte, hogy az elődöntőben Szilágyiéknak a regnáló olimpiai és világbajnok dél-koreaiakkal kell vívniuk, a világranglista vezetője azonban a negyeddöntőben a legerősebb összeállításában hatalmas meglepésre 45-41-re alulmaradt a rangsorban tizenegyedik románokkal szemben. Akik a mieinket már nem tudták meglepni, ez az összecsapás tükörsima, 45-30-as magyar győzelmet hozott. Szatmári ugyan az első párban 5-4-re veszített, a további nyolc asszót mind megnyerték a mieink, még döntetlen sem volt. Szilágyi plusz héttel, Decsi plusz néggyel, Iliász és Szatmári egyaránt plusz kettővel zárt.

A másik ágon meglepetésre a világranglistán tizedik franciák jutottak be a döntőbe, akik a negyeddöntőben 45-31-re verték az olaszokat (2.), az elődöntőben pedig 45-40-re a németeket (3.). Amint már említettük, a viadalon a magyar csapat a negyedik kiemelt volt, de a világranglistán az ötödik helyet foglalta el. A negyedik helyen – a mieinkkel azonos pontszámmal – az oroszok álltak, akik nem voltak itt a mezőnyben.

Szóval, délután magyar–francia összecsapás következett az aranyéremért, és a mieink a döntőt is megnyerték, mégpedig 45-38-ra. Bár két asszó után az ellenfél vezetett 10-7-re, mert Szatmári 5-4-re, Szilágyi 5-3-ra veszített. Ezután pedig Decsi 5-5-öt vívott, a negyedik párban aztán Szatmári 8-2-re győzött, így sikerült 20-17-re fordítani. A folytatásban pedig még tovább nőtt a magyar előny, a végén Szilágyi 40-35-es vezetésünk után 5-3-ra győzelemmel zárta le a döntőt. Ami a döntő egyéni statisztikáit illeti,  Szatmári +5, Szilágyi +2, Iliász +1, Decsi -1. Mindkét nap kardélre hánytuk a világot.

– Tizenhárom év után sikerült itthon világkupát nyernünk – emlékeztetett rá Decsi Tamás, aki úgy vélekedett, a 2019-es budapesti világbajnokságéhoz hasonló volt a hangulat. – Örülünk, hogy ennek a fantasztikus közönségnek aranyéremmel köszönhettük meg buzdítást – tette hozzá.

Közel három év után láthatták a nézők itthon a kardozókat, mert a 2019-es budapesti vb után a 2020-as kard vk elmaradt, a tavalyit pedig zárt kapuk mögött rendezték meg a koronavírus-járvány miatt. Most viszont a járványügyi korlátozások feloldásával látogatható volt az esemény.

Bronzérem a nőktől Isztambulból

A női kardozók isztambuli világkupaversenyén a Pusztai Liza, Katona Renáta, Battai Sugár, Szűcs Luca összeállítású együttesünk a harmadik helyen zárt.  A magyar csapat a görögöket 45-37-re, majd a japánokat 45-32-re verte. Ezután az elődöntőben a spanyolokkal vívott, és úgy kapott ki 45-44-re, hogy volt kilenctusos hátrányban, az utolsó asszót viszont az addig parádésan vívó Pusztai Liza öttalálatnyi előnyről kezdte, majd 42-36-ra is vezetett. Az olaszok elleni bronzmérkőzés is fordulatosan alakult, a kilencből öt párharcot nyertek meg a mieink, akik végül kiharcolták a harmadik helyet, mégpedig úgy, hogy az utolsó párban Pusztai 37-40-ről fordítani tudott 45-44-re. A szombaton véget ért egyéni versenyben éppen ő szerepelt a legjobban a magyarok közül azzal, hogy kilencedik lett.

– Nagyon kellett ez a siker. Ez egy rendkívül fiatal csapat, és a bronzérem rendkívül értékes eredmény. A görögök és a japánok elleni sima győzelem komoly fegyvertény volt, és nem szabad Lizát sem elmarasztalni azért, mert a spanyolok ellen nem sikerült neki a befejezés. Annyi meccset megfordított már, húszból egyszer ez simán belefér Mint ahogy a bronzmeccset is megfordította néhány órával később – nyilatkozta Gárdos Gábor vezetőedző a Magyar Vívószövetség honlapján.

A magyar csapat: Katona Renáta, Szűcs Luca, Battai Sugár és Pusztai Liza

Fotó: @PHOTOPAVIA

Borítókép: Decsi Tamás, Szatmári András, Iliász Nikolász és Szilágyi Áron (Forrás: Facebook/Hungarian Fencing Federation / Magyar Vívószövetség)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.