Már visszavonultatták, de Verrasztónak még vannak tervei az úszásban

Verrasztó Dávid nem adja fel. Sokan úgy gondolták, hogy miután Tokióban sem sikerült elérnie a célját, nem tudott olimpiai érmet szerezni, 33 évesen visszavonul. Másként döntött. Új edzővel, helyesebben régi-új edzőjével, Fehérvári Balázs irányításával készül az idei világbajnokságra, amiért áldozatot is hozott, kiköltözött Ausztriába, hiszen Fehérvári már nyolc éve ott dolgozik. Miként az edző elmondta, csábítják haza, de a párizsi olimpiáig nem teheti meg, hogy otthagyja a tanítványait.

Magyar Nemzet
2022. 03. 26. 12:25
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 2014 óta Ausztriában dolgozó Fehérvári Balázs edzői munkája elismerésének tekinti, hogy Sós Csaba, az úszóválogatott szövetségi kapitánya, hasonlóképpen Wladár Sándor, a Magyar Úszószövetség elnöke is szívesen látná újra idehaza, de egyelőre, úgy érzi, el kell halasztania a hazatérést.

– Megtisztelő, hogy számítanak rám otthon, ráadásul nemcsak edzői munkát, hanem rangos tisztséget is kínáltak nekem, de erre az ajánlatra jobb lenne két év múlva, a párizsi olimpiai után visszatérni. Nem zárkózom el a hazaköltözéstől, de a tanítványaimat nem hagyhatom cserben, az pedig atyai kötelességem, hogy a családom mellett maradjak, amíg mind a két gyerek le nem érettségizik – hangzott az SzPress Hírszolgálatnak nyilatkozó 51 esztendős mesteredző elfogadhatóan elutasító udvarias válasza.

Széchy és Széles mellett pallérozódott

A magát Széchy Tamás és Széles Sándor tanítványának valló szakember Ausztriába költözése előtt olyan kiválóságokkal foglalkozott a Jövő SC Veolia úszóklubban, mint Dara Eszter, Mutina Ágnes, Verrasztó Evelyn, Molnár Ákos és Verrasztó Dávid. Utóbbi tavaly – hét év elteltével – újra az ő irányításával készül.

Ausztriában másként mennek a dolgok

Errefelé egészen máshogy tekintenek az úszókra, mint Magyarországon, de a sportág sincs olyan szinten, mint otthon – jellemezte az osztrák viszonyokat Fehérvári Balázs. – Még a legjobb osztrák úszóknak is tudomásul kell venniük, hogy a szüleiknek vagy éppen maguknak kell mélyen a zsebükbe nyúlniuk, hogy edzésre járhassanak és nemzetközi versenyeken vehessenek részt, nekem pedig azt, hogy ha valamelyik úszóm jó lehetőséget fedez fel Amerikában vagy Angliában, akkor arról valószínűleg rövidesen le kell mondanom. Amennyiben egy osztrák válogatott úszó válaszút elé kerül, és azt kell eldöntenie, hogy a sportot választja-e vagy inkább a jövőjére gondolva a továbbtanulást, akkor a nagy többség gondolkodás nélkül a karrierjének megalapozását részesíti előnyben.”

Verrasztó Dávidról az ősszel előbb azt pletykálták, hogy 33 évesen biztosan visszavonul, mert bár Tokióban jól szerepelt, de 21 századdal mégis lemaradt az éremszerzésről s negyedik lett fő számában, 400 m vegyesen. Verrasztó kétszeres világbajnoki ezüstérmes (2015, 2017) az olimpiai érem volt az álma, ami valószínűleg örökre elúszott lehetőség marad.

Mégsem adja fel. Fehérvári Balázs, régi-új edzője irányításával ismét edzésbe állt, sőt kiköltözött Mödlingbe, hogy Fehérvári személyesen felügyelhesse a munkáját. 

„Kottából” is tud edzeni

Fehérvári Balázs 2024-ig biztosan Ausztriában marad

– Sokáig én sem voltam egészen biztos abban, hogy Dávid nem fordít hátat az úszásnak, amin nem csodálkoztam volna, mert lássuk be, soha nem volt habkönnyű az élete, ami most is így van. Ha viszont egyszer ráveszi magát a hajtásra, akkor csak kalapot lehet emelni előtte. Túlzás nélkül állíthatom, hogy az elmúlt 10-12 évben nem találkoztam olyan úszóval, aki hozzá hasonló alázattal tekintett a sportágára, amit konokságnak és céltudatosságnak is lehet nevezni. Már sokszor adta a jelét annak, hogy imádja az úszást, minden lefaragott századmásodpercnek örülni tud, őt nem nógatni, hanem egyszerűen csak motiválni kell. Ezt az odaadást tapasztaltam az első közös edzőtáborozásunk alatt Sierra Nevadában is, ahová hamarosan egyedül fog visszatérni, mert még egyszer nem tudom magára hagyni a többi versenyzőmet. Megírom az edzéstervet Dávidnak, ő „kottából” is tud dolgozni, én pedig biztos lehetek abban, hogy úgy fog edzeni, mint ha ott állnék a parton – beszélt a közös munkáról Fehérvári Balázs.

Verrasztó nem fog hiányozni, illetve nem is maradhat távol az áprilisi debreceni országos bajnokságtól, és ott lesz a június 18-án kezdődő budapesti világbajnokság indulói között is.

Történhet meglepetés, de kicsi a valószínűsége annak, hogy éppen ezzel a lehetőséggel élve harcolna ki újabb dobogós helyeket a továbbra is a Ferencváros kötelekébe tartozó úszó.

– Alig három hónapos munka után túlzott reményeket nem fűzhetünk a budapesti világbajnoksághoz, mert semmit se siettethetünk vagy hagyhatunk ki. Házat építeni sem lehet úgy, hogy a harmadik szintet az elsőre húzzák fel. Jól haladunk, és nagyon bízunk abban, hogy Dávid az augusztusi római Európa-bajnokságon remek teljesítményekkel fog kirukkolni – hangsúlyozta Fehérvári Balázs.

Borítókép: Verrasztó Dávid még nem hagyta el végleg a medencét

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.