Oroszból amerikai kézbe kerülhet a BL-címvédő Chelsea

Roman Abramovics gyors eladási szándékát az eddigi legkomolyabb vevőjelölt amerikai kapcsolatai segíthetik. Az ingatlanokban utazó Nick Candy négymilliárd fontot költene a Chelsea-re.

Magyar Nemzet
2022. 03. 09. 9:13
Abramovics, Roman
Fribourg, 2018. május 2. Roman Abramovics orosz milliárdos érkezik az ellene indított per tárgyalására a fribourgi kerületi bíróságra 2018. május 2-án. Abramovicsot, valamint a tulajdonában lévő orosz Szibnyeft olajcéget a londoni székhelyű Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) perelte be egy korábbi, 1997-ben nyújtott hitel miatt, ami mára meghaladja 38 millió eurót (kb. 12 milliárd Ft). Az EBRD 1997 során nyújtott hitelt az SBS Agro nevű orosz banknak, melynek fedezeteként a bank azt kérte, első legyen a hitelezők sorában az SBS által meghitelezett társaságnál, mely történetesen a svájci Runicom SA volt. Ezt a céget használta Abramovich a Szibnyeft olajának adó-hatékony értékesítésére. Az SBS Agro az orosz bankválság idején összeomlott, így az EBRD a svájci társasággal szemben igyekezett érvényesíteni követelését, a pénz azonban rejtélyes módon a Szibnyefthez vándorolt. (MTI/EPA/Anthony Anex) Fotó: MTI/EPA/ANTHONY ANEX
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Néhány napja is bejelentkezett, hogy megvenné a Chelsea-t, amelyet Roman Abramovics 2003-ban vásárolt meg, ám az orosz oligarcha a klub érdekeit is szem előtt tartva kénytelen a háttérbe vonulni hazája Ukrajna ellen folytatott háborúja és az arra válaszul adott gazdasági szankciók miatt, ezért lemondott az elnöki tisztségéről és áruba bocsátotta a BL-címvédő együttest.

A botrányhős MMA-harcos McGregor vásárlási szándéka nyilvánvalóan nem volt komoly, ugyanakkor a Daily Mail cikke szerint a brit ingatlanfejlesztő Nick Candy a mögötte álló amerikai befektetőkkel valóban esélyes arra, hogy átvegye Abramovicstól a Chelsea-t.

Candy négyéves kora óta Chelsea-szurkoló, az öccsével együtt vezet egy luxusingatlanokban utazó céget, a közös vagyonukat másfél milliárd fontra becslik. Bármilyen gazdag is, egyedül nem lenne képes megvenni a londoni klubot, amelyért Abramovics a hírek szerint hárommilliárd fontot kér.

Jelenleg Candy egy 2,5 milliárd fontos ajánlaton dolgozik, amely elemzők szerint reális lehet, figyelembe véve, hogy Abramovicsot szorítja az idő, a jövő héten életbe lépnek a brit kormány háború miatt hozott gazdasági szankciói, melyek őt is érzékenyen érintik, ezért mihamarabb szabadulna a Chelsea-től.

Amerikai befektetőkből is álló konzorciumot hozna létre Candy, aki saját vagyona kockáztatása mellett így biztosítaná a Chelsea megvásárlásához és működtetéséhez szükséges pénzt.

Candy leporolná a Stamford Bridge megrekedt felújítási terveit is, hiszen a stadion bővítése a Chelsea gazdasági fejlődésének a kulcsa. A klub 2015-ben jelentette be, hogy a jelenlegi, kb. 41 ezer férőhelyes stadion helyett új, 60 ezres arénát épít, ám a projekt 2018-ban megfeneklett Abramovics és a brit kormány konfliktusa miatt.

Candy másfél milliárd fontot költene az új stadionra, a vételárral együtt tehát négymilliárdot fordítana a klubra, amely megítélése szerint ezzel együtt is gazdaságosan működtethető lenne.

Több amerikai milliárdos is jelentkezett a Chelsea-ért az elmúlt napokban. A hírek szerint az MLB-ben szereplő Chicago Cubs vezetője, Thomas Ricketts, az NFL-ben érdekelt New York Jets tulajdonosa, Woody Johnson és a Crystal Palace amerikai részvényese, Josh Harris is ajánlatot tehet Abramovicsnak, aki a közleménye szerint a klub eladásából származó teljes nettó bevételt az ukrajnai háború áldozatainak ajánlaná fel.

Borítókép: Roman Abramovics (Fotó: MTI/EPA/Anthony Anex)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.