Szilágyi Liliána-ügy: az édesapa nemkívánatos személy az uszodában

A Magyar Úszószövetség külön vizsgálóbizottságának megállapítása szerint megfelelnek a valóságnak Szilágyi Liliána azon nyilatkozatai, amelyekben az édesapjától, Szilágyi Zoltántól elszenvedett súlyos bántalmazásokról beszélt a múlt év végén.

Magyar Nemzet
2022. 03. 30. 16:48
16/9
Budapest 20200725 Négy Nemzet Úszóverseny Szilágyi Liliána foto:Tumbász Hédi TUM Nemzeti Sport Úszás Fotó: Nemzeti Sport/Tumbász Hédi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Úszószövetség (MÚSZ) több szakember együttműködésével eseti bizottságot alakított, amelynek a feladata volt kivizsgálni a korábbi ifjúsági olimpiai bajnok sportoló, tavaly decemberben tett drámai bejelentése alapján az édesapja és közte a múltban fennálló, a családon belüli erőszak jeleit magán viselő kapcsolatot. 

Szilágyi Liliána 2021. december 29-én jelentette be, hogy az olimpikon édesapja, dr. Szilágyi Zoltán bántalmazta őt. Az apa tagadta a vádakat, és arra kérte lányát, hogy tekintsen el a vezetékneve használatától. Az Eb-ezüstérmes úszónő 18 éves testvére, az édesapával egy háztartásban élő Gerda nyílt levelében hazugságnak nevezte nővére szavait. 

Január ötödikén jelentette be a MÚSZ, hogy az Eb-ezüstérmes Szilágyi Liliána ügyét Papp Gábor ügyvéd vezetésével kivizsgálja. A bizottságba delegálták Ugrin Tamás ügyvédet, Tausz Katalin szociológust, Danks Emesét, a MÚSZ gyermekvédelmi bizottságának vezetőjét, valamint Tornyossy Mónika igazságügyi, klinikai, mentálhigiénés és sportpszichológust. 

A szövetség elnöke, Wladár Sándor a margitszigeti Thermal Hotelben rendezett sajtótájékoztatón kijelentette: „Számomra nem volt kérdés, hogy meg kell védeni Lilut az édesapjától.”

Fotó: Nemzeti Sport/Tumbász Hédi

Wladár közölte, hogy az úszószövetség 15 tagú elnöksége megkapta az eseti bizottság véleményét. – Az emberi méltóságot sértő testi és lelki bántalmazás nem összeegyeztethető a szövetség értékrendjével. Az elnökség elítéli ezeket a cselekedeteket, és méltatlannak tekinti. Dr. Szilágyi Zoltánt a MÚSZ által szervezett rendezvényeken nemkívánatos személynek tartja. Az ellene foganatosítható esetleges intézkedésekről a MÚSZ elnöksége a későbbiekben dönt – fogalmazott Wladár. Az elnök hozzátette: lehet, hogy az állásfoglalás jogilag nem állja meg a helyét, de erkölcsileg ez az egyetlen helyes válasz.

Az eseti bizottság elnöke, Papp Gábor azzal kezdte, hogy több hivatás ötvöződött a bizottságban, amelyik nem bíróság vagy rendőrség, nem voltak hatósági eszközeik. Az eljárási rendet maguk határozták meg, hogy kiket hallgattak meg. A Szilágyi Liliána-ügy összes szereplője személyesen megjelent, és valamennyien elmondták az élményeiket. Sporttársak, edzők, a válogatott edzői is rendelkezésre álltak. 

Papp elmagyarázta, hogy a bizottság kizárólag az eset azon aspektusait vizsgálták, amelyek a szövetségre tartoznak, hiszen az úszószövetségnek van gyermekvédelmi szabályzata. Az édesapa állításával ellentétben Szilágyi Zoltán érvényes edzői akkreditációval dolgozott a lánya mellett több különböző világversenyen, ezzel Papp szerint cáfolható az állítás, hogy az apa soha nem volt a lánya edzője. Ebből adódóan nem nehéz levonni a következtetést, hogy rá is vonatkoznak etikai szabályok.

Szilágyi Liliána bántalmazásról számolt be a pszichológusának. Többen alátámasztották ezt az esetet, az egyik versenyzőtársa sírva fakadt, amikor erről az esetről beszélt előttük.

A hazai szövetség azt ígérte, hogy a jelentést nyilvánosságra hozza, és több ehhez hasonló üggyel már nem lesz kénytelen foglalkozni. 

Borítókép: Szilágyi Liliána véleményéhez áll közel az úszószövetség álláspontja (Fotó: Nemzeti Sport)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.