„Nagyon okos volt az edző” – Guardiola elájult önmagától

Nehezen ment, de csak feltörte az Atlético Madrid bunkerjét a Manchester City, és Kevin de Bruyne góljával 1-0-ra megnyerte az első mérkőzést a labdarúgó Bajnokok Ligája negyeddöntőjében. Mindkét edző szerint Phil Foden becserélése volt a nyerő húzás. A spanyol csapat minden szempontból meglehetősen ellenszenvesen játszott. Antifutball és provokáció. Erre épült az Atlético taktikája. Nem csak a Manchester City, az igazság is győzött. A másik meccsen a Liverpool 3-1-re nyert a Benfica vendégeként, érdekes módon mindkét edző azt hangsúlyozza, még nem dőlt el a párharc.

Magyar Nemzet
2022. 04. 06. 6:57
Forrás: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

 

– A srácok jól játszottak, és tudtuk, hogy Gabriel Jesus és Phil Foden a bennük lévő energiával új lendületet hoz a mérkőzésbe, ahogy azt is, Jack Grealish is kulcsember lehet, mert képes megtartani a labdát. Ma nagyon okos volt az edző – dicsérte saját magát a Manchester City trénere, Pep Guardiola a hazai pályán 1-0-ra megnyert mérkőzés után.

A nevezett három játékos lényegében egyszerre állt be csereként a második félidő derekán, amikor még 0-0 volt az állás. Guardiola szavaiból az derül ki, mintha előre felkészült volna arra, majd csak a meccs hajrájában, amikor már már fárad az ellenfél, tudja a Manchester City feltörni az Atlético Madrid védelmét. S ehhez friss emberekre van szükség.

A húzás bejött. Különösen Foden hozott változást. Előzőleg Mahrez is sokat volt játékban a jobb szélen, így fárasztotta a spanyolok védelmét, amit aztán az ifjú angol kihasznált. Többször bolondította meg a vendégeket, s rögtön a becserélése után szenzációs átadással hozta gólhelyzetbe De Bruynét.

– Általában azért cserélünk, mert azt gondoljuk, attól majd jobban játszik a csapat. Néha bejön, néha viszont nem jön – tette hozzá Guardiola. Nos, most bejött... – Nem könnyű ebben a sorozatban egy ilyen tapasztalt csapattal szembeszállni, de azért utazunk el Madridba, hogy ott is gólt szerezzünk, és ott is győzni szeretnénk

Diego Simeone, az Atlético Madrid vezetőedzője, beismerte, őt is meglepte a kollégája. 

– Bevallom, azt hittem Foden kezdeni fog, de el kell ismernem azt is, hogy nagyon élvezetes a City futballja – mondta, amit olyan kijelentéssel toldott meg, amit hallva jobb, ha a helyünkön ülünk, különben talán elájulnánk... – Guardiolával mindketten ugyanazt hajszoljuk. A győzelmet – tette hozzá Simeone.

Nos, aki látta a mérkőzést, abban azért megfogalmazódnak kérdések. Az Atlético az első félidőben öt-öt emberből húzott fel védő falat a kapuja előtt úgy 16, illetve 25 méterre. Nem is akart más, mint csupán védekezni. Kevesebbet passzolt a spanyol csapat ekkor, mint a City csupán két játékosa, Stones és Laporte. A második félidőben kicsit kijjebb jött az Atlético, de az egész meccsen egyetlen egyszer sem lőttek kapura a játékosai. Ehelyett inkább egyre többet provokálták a City futballistáit.

Antifutball és provokáció. Ez volt az Atlético taktikája, amiről persze Simeone hallgat.

– Jó teljesítmény nyújtottunk egy rendkívül erős csapat ellen, amelyben több világklasszis labdarúgó alkot nagyszerű egységet. Jól akartunk védekezni, lezárni a területeket és ellentámadásokból meglepni őket. Pont akkor kaptuk a gólt, amikor úgy nézett ki, képesek lehetünk helyzetbe kerülni. Nagyon nehéz meccs volt. Három kiváló játékost cseréltek le három ugyanolyan jó képességű labdarúgóra.

Lehet, hogy a Manchester City a világ legjobb csapata.

A visszavágóra változtatunk a taktikánkon, de lényegében mindegy, mert a City ugyanúgy fog játszani. Alázattal és kemény munkával készülünk ellenük, aztán meglátjuk, mire lesz ez elég – elemezte az ellenfelet és a párhatcot az Atlético Madrid argentin vezetőedzője.

– Megindultam, és Phil Foden tökéletesen talált meg a labdával, így csak arra kellett figyelnem, hogy azt jól találjam el, szerencsére ez sikerült – elevenítette fel a gólját majd azt ecsetelte, mennyire kellemetlen az Atlético stílusa. – Az első félidőben nem igazán kerültünk helyzetbe, a másodikban több lehetőségünk volt, s az egyikből szerencsére betaláltunk. Az ellenfél úgy játszott, ahogy szokott, nekünk kiegyensúlyozottnak kellett maradnunk, nem volt szabad felvennünk a kesztyűt, belemenni a harcba. Nekünk nem ez a stílunk. Sokszor öt védővel és öt középpályással játszottak, így nehéz volt megtalálni a réseket. Összeségében jól játszottunk, türelmesen kerestük lehetőségeket.

Nincs lefutva?

A másik keddi mérkőzésen a Liverpool 3-1-re nyert Lisszabonban a Benfica vendégeként. Azt gondolhatnánk, a párharc ezzel eldőlt, de egyik edző sem ennek szellemében értékelte a találkozót.

– Most is láthattuk, hogy mindig nehéz itt nyerni, a Benfica az életéért küzdött. A kelleténél talán kicsivel többet engedtünk nekik, olykor védekezhettük volna jobban is, de megérdemelték a gólt. Igazság szerint kemény meccs volt, olyan milyenre számítottam. Tudtuk a szünetben, hogy a 2-0 szép eredmény, de semmi több. Ez be is bizonyosodott, mert szereztek egy gólt és hirtelen újra minden nyitott lett. Általában több gólt szoktunk rúgni, ha ennyi helyzetünk van, mint ma, de a kapusuk fantasztikus volt. Az utolsó percekben aztán jött az harmadik gólunk. A 4-1 jobb eredmény lenne, de nem álomországban élünk – nyilatkozta Jürgen Klopp, a Liverpool mestere úgy, mintha az idegenbeli 3-1-es siker rossz eredmény lenne.

– Az ajtó még nem zárult be előttünk – vette át a szót hasonló szellemben a Benfica vezetőedzője, Nélson Verissimo. – A cél az volt, hogy meccsben legyünk a Liverpoollal, amely Európa egyik legjobb csapata. Megpróbáltuk kiaknázni a gyenge pontjaikat, és ez többnyire sikerült is. A második félidőben egyértelműen feljavultunk, a gól pedig visszahozott minket a meccsbe. Közel voltunk az egyenlítéshez, ehelyett 3-1 lett a végeredmény, ami kissé megnehezíti a dolgunkat. Viszont nincs még lefutva a párharc, csak nehezebb lett a feladat.

Bajnokok Ligája, negyeddöntő, 1. mérkőzések

Manchester City (angol)–Atlético Madrid (spanyol) 1-0 (0-0)
Manchester, 52 018 néző, jv.: Kovács (romániai). Gólszerző: De Bruyne (70.)

Benfica (portugál)–Liverpool (angol) 1-3 (0-2)
Lisszabon, Estádio da Luz, jv: Jesús Gil Manzano (spanyol). Gólszerző: Darwin Núnez (49.) ill. Konaté (17.), Mané (34.), L. Díaz (87.) 

Borítókép: Phil Foden volt Pep Guardiola nyerőembere (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.