A csalódottak ünnepe, Valter eddigi legjobb helyezése

A holland Koen Bouwman életében először nyert szakaszt háromhetes körversenyen, és a kék trikót is megszerezte a Giro d’Italia hetedik versenynapján.

2022. 05. 13. 17:16
Tom Dumoulin Bauke Mollema Davide Formolo Koen Bouwman kerékpár Giro d'Italia
Fotó: Twitter/Giro d'Italia
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy korábbi szakaszon sem volt még akkora küzdelem a Giro d’Italia résztvevői között, hogy bekerüljenek a nap szökésébe, mint a pénteki hetedik etapon. Nem véletlenül: a szakasz kifejezetten olyannak tűnt, amelyet a szökevények közül nyerhet valaki, a négy kategorizált emelkedő sok pontot kínált a hegyimenők versenyében.

A Girón a szakaszgyőzelem a fő célja Valter Attilának (Groupama–FDJ), ő is próbálkozott ellógni a szakasz elején, ahogy Fetter Erik (EOLO–Kometa) is, de egyikük sem járt sikerrel. Ellenben a hollandok remekül helyezkedtek: Wout Poels (Bahrain–Victorious), Bauke Mollema (Trek–Segafrado), Koen Bouwman és a 2017-es összetett győztes Tom Dumoulin (mindkettő Jumbo–Visma) is tagja volt az élcsoportnak.

Poels később nem bírta a tempót, míg Davide Villella (Cofidis) a lejtmenetben hibázott, az utolsó emelkedőre így a három holland mellett Davide Formolo (UAE) úgy érezhette magát, mint Vas Blanka a legtöbb terepkerékpár-versenyen.

A hegyi hajrákat Bouwman nyerte, így átvette a kék trikót Lennard Kämnától (BORA–hansgrohe), akit erős összetett pozíciója miatt nem engedett el a főmezőny.

Bár az utolsó kilométereken hegyi pontokat már nem lehetett szerezni, szintkülönbség itt is akadt bőven, az utolsó kilométeren is végig emelkedett az út, ebből a záró 350 méter volt igazán meredek. 

S ahogy a hegyi hajrákban, ismét Bouwmannak volt a legjobb végsebessége, így karrierje során először szakaszt nyert háromhetesen a huszonnyolc éves kerekes.

A Jumbónak eddig csalódás volt a Giro, hiszen versenyzőik már a negyedik szakaszon kivétel nélkül komoly hátrányt szedtek össze, a pénteki viszont a holland csapat napja volt.

az összetett esélyesek csoportjában jött meg, 2:59 perces hátránnyal, a 15. helyen, ez az eddigi legjobb helyezése az idei Girón, s összetettben tizenhat helyet előre lépett. Ugyanezzel a sorral érkezett célba Juan Pedro López (Trek–Segafredo) is, aki megtartotta a rózsaszín trikót.

Fetter Erik és Peák Barnabás a hátsó nagy csoporttal, az úgynevezett grupettóval ért célba.

Giro d’Italia, 7. szakasz, Diamante–Potenza, 196 km

1. Koen Bouwman (holland, Jumbo–Visma) 5:12:30 óra

2. Bauke Mollema (holland, Trek–Segafredo) 2 mp h.

3. Davide Formolo (olasz, UAE) 2 mp h.

(…)

15. Valter Attila (Groupama–FDJ) 2:59 p h.

36. Juan Pedro López (spanyol, Trek–Segafredo) 2:59 p h.

125. Fetter Erik (EOLO–Kometa) 42:35 p h.

129. Peák Barnabás (Intermarché–Wanty–Gobert Matériaux) 42:35 p h.

 

Az összetett állása:

1. Juan Pedro López (spanyol, Trek–Segafredo) 28:39:05 óra

2. Lennard Kämna (német, BORA–hansgrohe) 38 másodperc hátrány

3. Rein Taaramäe (észt, Intermarché–Wanty–Gobert Matériaux) 58 mp h.

(...)

48. Valter 15:37 p h.

108. Fetter 55:22 p h.

133. Peák 1:09:51 óra h.

Borítókép: Ők négyen harcoltak a szakaszgyőzelemért az utolsó kilométereken: balról jobbra Tom Dumoulin, Bauke Mollema, Davide Formolo és Koen Bouwman (Fotó: Twitter/Giro d’Italia)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.