Valter Attilának jön egy itallal a szakaszgyőztes

Arnaud Démare (Groupama–FDJ) nyerte a Giro d’Italia ötödik szakaszát. A francia kerekes sikerében nagy szerepe volt magyar csapattársának, Valter Attilának is, aki sokat dolgozott azért, hogy visszahozza a sprintert a főmezőnybe.

K. D.
2022. 05. 11. 16:10
Arnaud Démare Groupama-FDJ Giro d'Italia
Fotó: Twitter/Giro d'Italia
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Giro d’Italia ötödik szakaszán Cataniából Messinába tekertek a kerekesek. A célváros a kétszeres Giro-győztes, Vincenzo Nibali szülővárosa is egyben, s az olaszok kiválósága, aki idén már az első komolyabb hegyi szakaszon kiszállt az összetettért zajló versenyből, a célba érés után ezen, a számára különleges helyszínen jelentette be, hogy az idei lesz profi pályafutása utolsó éve.

Magán a 174 kilométeres szakaszon a fő izgalmat a Portella Mandrazzi nevű, hosszú, de nem túlságosan meredek emelkedő okozta, amely ugyan a táv első felében kapott helyet, viszont lehetőséget adott néhány jó sprinter leszakítására.

A visegrádi tragikus hős, Caleb Ewan (Lotto Soudal) volt az első leszakadó, majd megadta magát a balatonfüredi szakaszgyőztes, Mark Cavendish (Quick-Step Alpha Vinyl) és Arnaud Démare (Groupama–FDJ) is.

Utóbbihoz a francia csapat legjobb hegyimenője, Valter Attila is hátra maradt, s többek között a huszonhárom éves magyar kerekes áldozatos munkájának is köszönhetően visszaértek a főmezőnybe, Cavendish és Ewan viszont lemondhatott a szakaszról.

Peák Barnabás (Intermarché–Wanty) is hozzátette a magáét a versenynaphoz, az első részhajránál ő indította el a belga sort, amely végül három ponthoz segítette a ciklámen trikóért zajló versenyben Biniam Girmayt.

Az időjóváírásért zajló részhajrára az összetett esélyesek közül Joao Almeida (UAE) harapott rá, két másodpercet dolgozott le a riválisokkal szemben. Ennél fontosabb esemény nem történt a rózsaszín trikóért zajló versenyben, a spanyol Juan Pedro López (Trek–Segafredo) gond nélkül tartotta meg az ereklyét.

Az utolsó métereken pedig kiderült, hogy Valterék erőfeszítése egyáltalán nem volt hiábavaló: Démare volt a leggyorsabb a hajrában. A 2020-as Giro ponttrikósa hatodszor nyert szakaszt az olasz körversenyen.

Démare már a budapesti csapatmegbeszélésen is az ötödik szakaszra készült...

Démare a győzelem után nem is felejtett el köszönetet mondani a társaknak, Valter Attilát név szerint is kiemelte az Eurosportnak adott interjúban. – Hosszú emelkedő volt, lehetett rajta szenvedni, nagyon jó, hogy visszamaradtak a csapattársaim. A lejtőt nagyon megnyomtuk, ott zárkóztunk vissza. Külön köszönet Valter Attilának és Clément Davynek a munkájáért, de az egész csapatom tökéletes volt – mondta a boldog Démare, aki idei első győzelmét aratta, és sikerével a ciklámen trikót is átvette Mathieu van der Poeltól (Alpecin–Fenix), akit kibillentettek a sprint során, így csak a 78. helyen ért be.

Giro d’Italia, 5. szakasz, Catania–Messina, 174 km:

1. Arnaud Démare (francia, Groupama–FDJ) 4:03:56 óra
2. Fernando Gaviria (kolumbiai, UAE) azonos idővel
3. Giacomo Nizzolo (olasz, Israel–Premier Tech) a. i.
...104. Peák Barnabás (Intermarché–Wanty–Gobert Matériaux) 1:02 perc hátrány
...127. Fetter Erik (EOLO–Kometa) 1:13 p h.
...145. (Groupama–FDJ) 2:10 p h.

Az összetett élcsoportja:
1. Juan Pedro López (spanyol, Trek–Segafredo) 18:21:03 óra
2. Lennard Kämna (német, BORA–hansgrohe) 39 másodperc hátrány
3. Rein Taaramäe (észt, Intermarché–Wanty–Gobert Matériaux) 58 mp h.
...64. Valter 15:37 perc hátrány
...65. Fetter 15:46 p h.
...130. Peák 30:15 p h.

Borítókép: Valter Attila csapattársa, Arnaud Démare ünnepel (Fotó: Twitter/Giro d'Italia)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.