időjárás 17°C Emőd 2022. augusztus 9.
logo

Van egy eset, ami Rapporténál is sokkal cifrább

Magyar Nemzet
2022.05.27. 13:10 2022.05.27. 13:34
Van egy eset, ami Rapporténál is sokkal cifrább

Rapport Richárd megdöbbentő átigazolása nem egyedi a magyar sportban. Ismerünk olyan kézilabdázót, aki Erdélyben született, előbb a magyar, majd a román válogatottban szerepelt. Olyanra is akad példa, amikor valaki előbb román mezben szerepelt világversenyen, és utána váltott át a magyarra. Sőt, később szövetségi kapitány is lett.

A kiváló sakkozó, Rapport Richárd a magyar állampolgárságát a románra cserélné, és úgy tűnik, a közeljövőben nem látjuk őt magyar színekben versenyezni. A furcsa eset egyedi vonásokkal rendelkezik, de volt néhány hasonló eset a kézilabdázóknál.

Szűcs Gabriella elmondhatja magáról, hogy előbb a magyar válogatottban játszott, később a románokhoz „igazolt”. A nagybányai születésű átlövő 2004 és 2011 között a magyarokat erősítette, világ- és Európa-bajnoki bronzérmet, junior világ- és Európa-bajnoki ezüstérmet és ifjúsági Európa-bajnoki bronzérmet nyert nálunk. Majd meggondolta magát, és a románokat választotta, akikkel egy vb-bronzéremmel gazdagította az éremgyűjteményét.

Mátéfi Eszter pályaíve más irányt vett. A romániai Mezőbándon született átlövő 1985-től 1991-ig 130-szor szerepelt a román válogatottban, sőt csapatkapitánya volt a szomszédos ország csapatának. 1995-ben megkapta a magyar állampolgárságot. Tagja volt az 1985-ös osztrák–magyar közös rendezésű világbajnokságon ezüstérmes, valamint az 1996-os atlantai olimpián harmadik helyezett magyar válogatottnak (mind az öt meccsen játszott, 35 gólt szerzett). Később a magyar női válogatottat is irányította.

Matefi Eszter
Mátéfi Eszter románról váltott magyarra - Fotó: Tumbász Hédi/Nemzeti sport

 Mátéfi karrierjét, állampolgárságát a politikai helyzet nagyban befolyásolta. A rendszerváltás után vehette fel a magyar állampolgárságot, majd folytathatta magyar színekben a pályafutását.

Ilyés Ferenc
Ilyés Ferenc (3) csak a magyar mezt viselte - Fotó: Kovács Anikó

Ilyés Ferenc Székelyudvarhelyen született, a későbbi olimpiai negyedik, KEK- és EHF-kupa-győztes játékos felnőtt szinten nem szerepelt román klubban. Ennek egyebek mellett az is volt az oka, hogy a románoknál a női szakág sokkal eredményesebb, mint a férfi. Ilyés egy rövid lengyelországi kitérőt leszámítva Magyarországon szerepelt, nálunk érte el a sikereit.  

Borítókép: Szűcs Gabriella pályafutása bővelkedett a fordulatokban (Fotó: MTI)

Rapport román színekben

Lépett a Román Sakkszövetség Rapport Richárd átigazolása ügyében

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.