Jeles történelmi napon nyílt meg újra a felújított Fradi Múzeum

Megújulva nyitott meg csütörtökön a Fradi Múzeum, amely mostantól közvetlenül megközelíthető a Groupama Aréna utcafronti bejáratánál. Külön időszaki tárlat is látható a stadionban, amely a magyar futball egyetlen aranylabdás játékosának, Albert Flóriánnak az életét mutatja be.

Magyar Nemzet
2022. 06. 23. 13:23
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A legendás krónikás, Nagy Béla szívügye volt, ő tette le az alapokat 1985-ben. Egy kis terem volt a Fradi Múzeum telezsúfolva ereklyékkel, régi könyvekkel, egyéb nyomtatványokkal, serlegekkel és zászlókkal. Azóta évtizedek teltek el, az akkori klubház már csak az emlékeinkben él, de az impozáns Groupama Arénában is helyet kapott a múzeum, amely csütörtöktől megújulva fogadja a látogatókat.

– Az egyedülálló múzeumban a múltunkat mutatjuk be, de a jövőnek építettük – emelte ki köszöntőjében Kubatov Gábor, az FTC elnöke, megnyitottnak nyilvánítva a létesítményt, amely 2015-ben hivatalos múzeumi státust kapott, az elmúlt hónapokban pedig teljes megújuláson, átalakuláson ment keresztül. Helyet kapott benne a legjobb európai futballistaként Albert Flórián által kiérdemelt Aranylabda, a Ferencvárosi TC nemzetközi sikereit megörökítő több serleg, világversenyes győzelmek megannyi emléktárgya, köztük olimpiai aranyérem is. 

 

Fotó: Nemzeti Sport/Árvai Károly

Sok egykori Fradi-futballista jött el az eseményre – a teljesség igény enélkül: Rákosi Gyula, Dzurják József, Martos Győző, Bánki József, Lisztes Krisztián, Telek András, Szűcs Mihály. Lipcsei Péter, Mucha József –, amely nem véletlenül esett június 23-ra: 1965-ben ugyanis ezen a napon győzte le az FTC Fenyvesi Máté fejes góljával a Juventust a Stadio Comunaléban, s ezzel elhódította a Vásárvárosok Kupáját (VVK). 

 

 

– Végtelenül büszke vagyok, hogy erre a napra esik a Fradi Múzeum és az Albert-kiállítás megnyitása. Az 1965-ös VVK-győzelem a honi labdarúgás egyik legnagyobb sikere – mondta a klubelnök, hozzátéve, a sorozatban mai értelmezésben olyan sztárcsapatokat kellett legyőzniük a zöld-fehéreknek, mint a Manchester United és a Juventus. 

A belépés után a Ferencváros történetét végigkísérő idővonal fogadja a látogatót, nyomon követhetjük a klub legjelentősebb eseményeit, láthatjuk legendássá vált alakjait, a hozzájuk kötődő sporthistóriai ereklyéket, a „Legek fala” pedig a ferencvárosi labdarúgáshoz köthető legjelentősebb rekordok, illetve csúcstartók előtt tiszteleg. Megnézhetjük nyolc Fradi-korszak tipikus futballfelszereléseit, a tárgyi emlékeit őrző retró öltözőszekrényeket, van a különösen emlékezetes gólokat bemutató vetítőterem is, és a múzeum központi terében felsorakoztatott klubtrófeák között díszeleg Albert Flórián Aranylabdája. 

 

Fotó: Nemzeti Sport/Árvai Károly

Albert Flóriánról egyébként időszaki kiállítás is nyílt a második emeleti VIP-ben, amely végigkíséri a Császár teljes életútját a hercegszántói gyermekkortól elindulva. Ezt a tárlatot a világklasszis futballista lánya, Albert Magdolna alapítványi elnök nyitotta meg.

 

 

A megnyitón Tobak Csaba, a Fradi Múzeum igazgatója elmondta, hogy elengedhetetlenné vált a fejlesztés, már csak azért is, mert eddig a szurkolók nehezebben jutottak be az intézménybe, az új, utcafronti bejárattal azonban az új múzeum már közvetlenül fogadhatja a látogatókat a Groupama Aréna földszintjén.

Borítókép:a múzeum megnyitásának a pillanata, Albert Magdolna mellett Kubatov Gábor vágja át a szalagot (Fotó: Nemzeti Sport/Árvai Károly)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.